28 abril 2024
spot_img
28 abril 2024

Europa assoleix rècord de temperaturas

Una nova onada de calor podria elevar els termòmetres de països com Espanya, Itàlia i Grècia fins a 49 graus

La calor extrema que va començar al juny continua aquest mes de juliol. La setmana passada, els països del sud d’Europa van patir una onada de calor causada per l’anticicló Cancerbero. Les temperatures van superar els 40 graus centígrads a diferents punts del sud del continent.

Com a conseqüència d’aquesta onada de calor, el Govern grec es va veure obligat a tancar l’antiga Acròpolis d’Atenes durant les hores més caloroses (de 12.00 a 17.00) de divendres passat amb l’objectiu de protegir els turistes. El turó d’aquesta atracció turística amb prou feines té ombra i els viatgers formen llargues cues sota la calor per entrar al recinte.

Aquest dilluns, un altre anticicló ha arribat a Europa. Es tracta de Caront, l’onada de calor del qual està afectant considerablement Espanya, Grècia, Itàlia, Turquia, Bulgària o Romania. Les temperatures d’aquesta setmana podrien batre el rècord actual d’Europa: els 48,8 ºC registrats a Sicília l’agost del 2021.

La calor extrema ha provocat que s’activi l’alerta vermella a més de 20 ciutats d’Itàlia. A Roma, es podrien assolir els 43ºC i batre el rècord d’agost del 2007, quan es van registrar 40,5ºC. Ni tan sols el nord del país se salva de la calor: a Milà s’esperen temperatures màximes de 39 º.

La primera setmana de juliol el món va registrar el dia més calorós de la seva història, segons va informar l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), dependent de l?ONU. Segons els experts, l’efecte del canvi climàtic està elevant les temperatures als oceans ia la terra fins a nivells mai abans vists

Viatjar amb calor extrema

Les temperatures extremes tenen conseqüències directes en diversos àmbits. D’una banda, afecten negativament el medi ambient, que es veu deteriorat per fenòmens climatològics extrems com la sequera i els incendis. D’altra banda, també poden provocar problemes a la nostra salut, com la deshidratació o els cops de calor.

Però, a més, les altes temperatures també estan tenint un impacte directe en activitats econòmiques com el turisme. Durant els propers anys, s’espera que l’augment de les temperatures estiuenques al sud d’Europa provoqui un canvi als hàbits turístics.

Actualment, els turistes que viatgen a destinacions on fa molta calor han de tenir en compte certes recomanacions: beure prou aigua, mantenir-se fresc, no fer llargues caminades a les pitjors hores de sol, trobar llocs amb aire condicionat per descansar…

En fer tanta calor a països com Espanya, Grècia o Itàlia, els viatgers que abans elegien aquestes destinacions ara podrien optar per llocs més frescos. Per exemple, República Txeca, Dinamarca o Irlanda, on les temperatures no són tan altes com a les ciutats del sud del continent.

Segons els experts, les ciutats del sud s’hauran d’adaptar a les temperatures extremes si volen mantenir el flux turístic. Per exemple, afegint ombra a àrees clau de la ciutat com places i parcs, creant edificis sostenibles que redueixin l’impacte de la calor o instal·lant sistemes d’aire condicionat en atraccions turístiques.

La temperatura més alta de la Terra

Hi ha un lloc a Califòrnia, Estats Units, on s’espera que es bati el rècord de la temperatura més alta registrada. Es tracta de la Vall de la Mort, una vall ubicada al desert de Mojave. A l’estiu és un dels llocs més calorosos del món, juntament amb els deserts d’Àfrica, Austràlia i Orient Mitjà.

Fins ara, la temperatura més alta que s’ha registrat al planeta és de 55ºC. El cap de setmana passat, les previsions asseguraven que aquest lloc localitzat al Parc Nacional de Califòrnia podria batre el rècord de temperatura de la Terra, superant aquesta xifra.

Lluny de preocupar la gravetat d’aquestes temperatures, la notícia va generar l’interès de centenars de turistes, que van decidir desplaçar-s’hi. Al centre de visitants de la vall hi ha un termòmetre, on els viatgers es fan fotografies per demostrar que han estat al lloc més calorós del planeta.

Els viatges a aquest desert de Califòrnia no són cap novetat. Més d’1,1 milions de persones visiten el parc cada any i aproximadament una cinquena part ho fan durant l’estiu. Finalment, el cap de setmana passat no es va assolir la temperatura rècord, però això no va impedir la visita d’alguns curiosos.

Durant aquest mes de juliol, Junior Report oferirà materials didàctics setmanalment. Podeu subscriure-us a la nostra newsletter per seguir l’actualitat durant l’estiu.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -