18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Coronavirus a la Franja de Gaza

Els habitants d’aquest territori han de fer front a la pandèmia sota la pressió i el bloqueig d’Israel

La pandèmia de Covid-19 s’ha estès pel planeta. A la regió de l’Orient Mitjà, els països més afectats són l’Iran (més de 80.000 casos) i Israel (més de 13.000), segons dades de la Universitat Johns Hopkins.

A la costa d’Israel es troba la Franja de Gaza, un territori de 365 quilòmetres quadrats que pertanyen a Palestina, un estat que no està reconegut per tots els països del món.

El govern israelià i les autoritats de Gaza fa anys que combaten per apropiar-se d’aquest territori, lloc sagrat per a jueus, musulmans i cristians. Israel ha guanyat terreny a força de construir assentaments il·legals i reduir el territori musulmà, mentre que el govern palestí de Hamàs ataca Israel per evitar els seus avanços.

Israel és un país ric i té una gran influència en la política internacional, per això ha aconseguit imposar bloquejos econòmics sobre la franja de Gaza.

Com a conseqüència, els dos milions de palestins que hi viuen pateixen una greu falta de medicaments, aliments i productes bàsics per fer front a l’epidèmia de coronavirus.

 

Ajuda internacional per frenar el virus

El problema més gran a Gaza és la manca de serveis mèdics, sanejament i energia. A causa del conflicte i els bloquejos, més de la meitat de la població depèn d’ajuda internacional.

Només 1 de cada 10 llars té accés a aigua potable, segons denuncia Unicef. Això vol dir que gran part de la població palestina no pot complir un dels requisits bàsics per fer front a l’epidèmia: rentar-se les mans amb aigua neta.

Les Nacions Unides i l’Organització Mundial de Salut (OMS) han llançat un pla per ajudar a combatre l’epidèmia a la regió, aportant recursos per augmentar la capacitat dels hospitals i subministrar equipament mèdic com ventiladors, respiradors, mascaretes i guants.

El govern d’Israel ha col·laborat lliurant material de suport com tests, guants, màscares, vestits protectors… No obstant això, les autoritats palestines denuncien que el bloqueig impedeix actuar de forma eficaç.

El primer cas de COVID-19 a la Franja de Gaza va ser detectat el 22 de març. Fins avui s’han detectat 13 casos de contagi, i hi ha unes 900 proves esperant resultat.

Tots els casos van ser detectats en camps de quarantena construïts al sud de Gaza, a la frontera amb Egipte. És el país amb més casos de contagi del continent africà, per la qual cosa tots els viatgers que arriben d’Egipte són instal·lats en aquests centres, on passen una quarantena de 21 dies.

A més, el govern de Gaza ha suspès les classes i ha prohibit el rés a les mesquites per frenar la propagació de virus.

 

Un conflicte històric

El conflicte entre Israel i Palestina va començar a mitjans del segle XX per motius polítics i religiosos.

Els jueus que fugien de l’Holocaust durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945) es van instal·lar en aquelles terres per fundar el seu propi Estat. El consideraven com un dret, ja que era una terra sagrada per al judaisme.

El problema és que també és territori sagrat per als musulmans palestins, que havien habitat aquestes terres durant segles. Tot i l’oposició dels països musulmans i de part de la comunitat internacional, Israel va aconseguir conquerir gran part del territori en diverses guerres.

En l’actualitat, Palestina està dividida en dues zones: Cisjordània i la Franja de Gaza, separades per territori israelià. Cisjordània està governada per l’Autoritat Nacional Palestina i ha participat en diverses negociacions de pau amb Israel, encara que cap amb èxit.

Des de 2007, Gaza està sota el control de Hamàs, una formació política que es nega a dialogar amb Israel i és considerada una organització terrorista per diversos països. Els atacs armats entre Israel i Hamàs són habituals.

https://twitter.com/EntreGuerras1/status/1222320833441554434

Com a conseqüència, la població de Gaza pateix violència diàriament i depenen de l’ajuda humanitària per subsistir.

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -