18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Coronavirus: claus per entendre l’epidèmia

On es va originar? Quins són els símptomes? Què podem fer per prevenir el contagi?

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat el coronavirus SARS-CoV-2 com una emergència de salut pública d’importància internacional (ESPII). Això significa que tots els països han de coordinar-se per combatre l’epidèmia.

T’expliquem quin és l’origen del virus, quins símptomes provoca i quines mesures s’estan prenent arreu del món per frenar-ne la propagació.

 

Origen i abast del virus

El 31 de desembre del 2019, les autoritats xineses van alertar l’OMS de diversos casos de pneumònia a la ciutat de Wuhan. El que preocupava d’aquests casos era que el virus tenia un origen desconegut i el personal mèdic no sabia com tractar-lo.

El 7 de gener del 2020 es va confirmar que era un nou coronavirus, un tipus de virus que provoca refredats comuns però també pot desenvolupar malalties més greus en algunes persones més vulnerables, com la gent gran.

Dos mesos després, l’epidèmia de Covid-19 s’ha estès als cinc continents, amb més de 120.000 casos de contagi i 4.000 víctimes mortals, segons dades de la Universitat Johns Hopkins.  La Xina és el país més afectat, amb 80.000 persones infectades i més de 3.000 morts.

El focus de l’epidèmia s’ha trobat al mercat de peix de Wuhan, on també es venen animals salvatges il·legals. (Noel Celis / AFP)

 

Quins símptomes provoca

Els símptomes del coronavirus de Wuhan són els mateixos que una grip o un refredat comú: febre, tos, dificultat per respirar, mal de cap

D’acord amb les dades de què es disposen, la gran majoria de persones infectades pel coronavirus pateixen símptomes lleus.

Els casos més greus poden derivar en complicacions respiratòries i provocar la mort. Així i tot, la majoria de víctimes mortals han estat persones grans i pacients que ja patien altres malalties prèvies.

 

Com es transmet

El coronavirus es transmet a través de l’aire o bé si estem en contacte amb una persona contagiada. El virus afecta el sistema respiratori així que, cada cop que una persona amb el virus tus o esternuda, pot encomanar-lo a altres persones.

El període d’incubació del virus, el temps que passa des que una persona s’infecta fins que apareixen els primers símptomes, pot durar fins a dues setmanes.

Una persona pot tenir el virus i no adonar-se’n fins després d’uns quants dies, contagiant altres persones durant aquest temps. Per això és important extremar les mesures de prevenció.

https://www.instagram.com/p/B7om6qngiJt/?utm_source=ig_embed

 

Com prevenir el contagi

Les recomanacions de l’OMS inclouen rentar-se les mans amb freqüència, usar desinfectant i tapar-se la boca abans de tossir o esternudar (millor amb l’interior del colze que amb la mà, per no passar el virus a altres superfícies).

També es recomana evitar el contacte amb qualsevol persona que tingui febre i tos. Les persones que hagin visitat zones afectades i notin aquests símptomes han de buscar atenció mèdica com més aviat millor.

D’altra banda, les autoritats recomanen no menjar carn crua i evitar el contacte amb animals salvatges, perquè encara no s’ha confirmat de quin animal va sorgir el virus.

Els científics treballen per desenvolupar una vacuna per prevenir la infecció, però poden passar anys fins que l’aconsegueixin.

 

Mesures de prevenció global

Les autoritats xineses han tancat els accessos per carretera a Wuhan i també han cancel·lat tots els vols amb origen i destinació a l’aeroport internacional de la ciutat.

També s’han cancel·lat les classes i tota l’activitat als centres públics. La majoria de comerços han tancat. Es recomana a la gent que no surti de casa, encara que molts necessiten fer-ho per anar a comprar menjar i trencar la situació d’aïllament.

Fora de la Xina, els governs han extremat les mesures de prevenció als aeroports, sobretot en els vols procedents de la Xina. Els estrangers repatriats directament des de Wuhan han de passar un període de quarantena a l’hospital per descartar que tinguin el virus.

Als països amb més casos detectats, com Corea del Sud, l’Iran, Itàlia o Espanya, s’estan començant a aplicar mesures de confinament: s’han tancat escoles, universitats i edificis públics, i s’han cancel·lat esdeveniments multudinaris com partits de futbol, concerts i festes populars.

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -