26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

El costat més fosc de l’adolescència  

La sèrie ‘Por 13 razones’ parla sobre l’assetjament escolar i el suïcidi d’una adolescent que pateix ‘bullying’

Hannah Baker, una noia de 17 anys d’un institut d’Estats Units, decideix treure’s la vida. Abans de morir deixa gravades 13 cintes de casset en les quals explica els motius de la seva desesperada decisió.

Aquest és l’inici de Por 13 razones, l’exitosa sèrie de Netflix basada en la novel·la de Jay Asher que ha causat un gran impacte entre el públic juvenil.

A través de la veu de la Hannah, l’espectador va descobrint capítol a capítol la seva turmentada relació amb cadascun dels personatges als qui considera responsables del seu suïcidi: els seus companys d’institut, els seus pares, el seu tutor, fins i tot el seu millor amic, Clay Jensen.

L’assetjament escolar i el suïcidi són els principals temes de la sèrie, però també es tracten altres qüestions de l’adolescència com les drogues, el sexe no consentit, el maltractament o el paper de la família.

Guia d’ajuda per a adolescents

Precisament per tractar temes controvertits com el bullying o el suïcidi juvenil de manera explícita, la sèrie ha estat objecte de moltes crítiques.

Alguns psicòlegs i membres de diferents organitzacions acusen als creadors de la sèrie de legitimar el suïcidi perquè altres adolescents poden trobar motius similars als de la Hannah Baker per treure’s la vida.

Davant aquesta situació, Netflix va decidir crear 13ReasonsWhy, una plataforma d’ajuda i assistència a víctimes de l’assetjament escolar, a més d’advertir a l’espectador del risc de copiar les trames dels personatges.

Des de la plataforma es va impulsar un estudi realitzat per la Universitat Northwestern sobre la influència de la sèrie en els joves. Una de les conclusions de l’estudi va ser que més de la meitat dels joves van buscar al seu maltractador per perdonar-lo pels danys patits.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, el suïcidi és la segona causa de defunció dels joves entre 15 i 29 anys.

La tècnica del ‘flashback’

La sèrie utilitza la tècnica narrativa del flashback per donar salts temporals i presentar-nos la mateixa realitat des de diferents perspectives.

En la primera temporada descobrim la versió de la víctima, a través dels àudios que la Hannah va enviar al seu amic Clay. A la segona temporada, coneixerem la mateixa història explicada pels seus companys, que declaren al judici que enfronta a l’institut amb els pares de Hannah.

A més d’un excel·lent guió i de la tècnica narrativa, la sèrie destaca pels seus joves intèrprets, especialment Katherine Langford en el paper de Hannah i Dylan Minnette en el de Clay.

https://www.instagram.com/p/BiTxBwdHTDE/?utm_source=ig_embed

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -