18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Covid Art Musem: el museu de l’art confinat

Una nova iniciativa artística reuneix obres d’art de tot el món inspirades per la situació de confinament

El confinament és una de les principals mesures per combatre la pandèmia del coronavirus. Ara és moment de quedar-se a casa per evitar que s’expandeixi la malaltia.

En aquest context, moltes persones fan servir el temps lliure en activitats com llegir, veure pel·lícules, visitar museus virtuals i fins i tot explotar les seves dots més creatives.

Aquesta quarantena també pot ser un bon moment per llançar noves iniciatives artístiques que donin a conèixer la part més humana i reivindicativa de l’art.

 

Obres amb missatge

“El primer museu d’art del món nascut en quarantena”. Així es descriu el Covid Art Museum (CAM) en la seva biografia d’Instagram. Aquest museu virtual, obert les 24 hores i amb entrada gratuïta, és una iniciativa d’Irene Llorca, Emma Calvo i José Guerrero, tres amics publicistes residents a Barcelona.

Els tres impulsors del CAM consideren que s’està vivint “un moment excepcional que val la pena documentar“. Per aquest motiu van decidir crear un museu virtual on poder guardar tota aquesta producció artística.

El Covid Art Museum es va inaugurar el 19 de març i des de llavors no ha deixat de rebre obres d’art, ja sigui a través de missatges privats o amb el hashtag #CovidArtMuseum i fins i tot per correu electrònic.

Les obres han de complir dos requisits: la seva temàtica ha de girar al voltant del confinament i han de tenir una certa qualitat artística. “Cada vegada més valorem que les obres mostrin una perspectiva nova de la realitat que estan reflectint”, afegeix Guerrero.

Les imatges més populars són les que inclouen un missatge d’humor, encara que alguns artistes prefereixen mostrar la part més tràgica de l’epidèmia, com són la reclusió, el cansament o la pèrdua d’éssers estimats.

https://www.instagram.com/p/B-u7C25KPWo/?utm_source=ig_embed

Altres aposten per reinterpretar obres d’art i fer la seva pròpia versió adaptada a la situació de confinament. És el cas de Gonzalo de les Coves, que adapta les imatges més icòniques del moviment pop art de Roy Lichtenstein, o l’aposta de Gonzalo Sabina, que dibuixa com uns operaris desinfecten l’escultura del David de Miquel Àngel.

https://www.instagram.com/p/B-cLAlZKXUE/?utm_source=ig_embed

Què passarà amb el Covid Art Museum quan acabi la quarantena? Els tres autors del projecte no descarten muntar una exposició amb les obres més populars o fins i tot editar-la en format llibre electrònic.

 

Mems per fer front a la pandèmia

La situació de confinament ha promogut altres iniciatives creatives com Mems: Els valencians i el coronavirus, un projecte de documentació posat en marxa per la biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia (MUVAET).

Els mems són expressions populars que combinen imatge i text, normalment tracten temes d’actualitat i tenen un enfocament humorístic. Alguns es converteixen en fenòmens virals i arriben a infinitat de receptors.

A través d’un compte de Pinterest, els promotors del projecte pretenen recopilar i classificar les publicacions sobre el coronavirus que es facin en xarxes socials.

L’objectiu és contribuir al coneixement col·lectiu a llarg termini, és a dir, facilitar informació que mostri com s’està vivint aquesta crisi en l’actualitat per als futurs investigadors.

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -