16 juny 2024
spot_img
16 juny 2024

L’actualitat entra a l’aula

Els alumnes de l’Institut Salas i Xandri participen al primer Taller d’Actualitat 

Quines són les notícies més importants? Qui les tria? Com expliquem el que passa al nostre país i al món? L’equip de redactors de Junior Report ha posat en marxa el primer Taller d’Actualitat, perquè els joves coneguin les notícies més importants del moment i descobreixin com funciona un mitjà de comunicació. 

L’objectiu final és crear la seva pròpia revista digital a través de la plataforma de Junior Report. Els alumnes de 3r d’ESO de l’l’Institut Salas i Xandri es van convertir en els pioners d’aquest taller, aprenent a treballar com a periodistes i rebent consells d’autèntics professionals per tirar endavant el seu projecte. 

 

Debatre, reflexionar i informar    

El taller va començar amb una taula de debat, com les que es duen a terme en els consells de redacció dels diaris i altres mitjans de comunicació. Aquesta part del procés és molt important: és on es comparteixen idees, es contrasten opinions i es plantegen diferents temes que ens fan reflexionar.    

Els periodistes fan consells de redacció per comentar i debatre els temes més importants. (Junior Report)

Quin tipus de periodisme ens agrada? ¿El periodisme ha d’informar o entretenir? Segur que hauràs notat que una mateixa notícia pot explicar-se de forma diferent: això es deu a la línia editorial de cada mitjà, que intenta defensar les seves idees i la seva forma de veure les coses. Per demostrar-ho, els alumnes van classificar els diaris publicats aquell mateix dia segons el vessant política a la qual pertanyien.    

Amb aquesta activitat, l’equip de Junior Report volia despertar la intuïció crítica de tots els alumnes. Al final, és un dels principis més fonamentals que ha de tenir un periodista. 

 

Tractar la informació 

Un cop ja tenim clar com hem de treballar, com elaborem la notícia? El més important és aconseguir l’ingredient bàsic de tot article periodístic: la informació. Així doncs, els alumnes van formar dos grups i van recórrer l’institut a la recerca de notícies d’interès. 

Però no tot és el que sembla, per aquest motiu és important contrastar la informació. ¿La clau? Preguntar, preguntar i preguntar. Aquesta és la llei del periodista. Els estudiants ho van poder comprovar amb una activitat pràctica en la que era necessari saber la versió dels fets de diferents testimonis per resoldre un enigma. 

 

Dissenyar el nostre propi diari 

Més tard, la classe es va convertir en un consell de redacció, la reunió de periodistes que es porta a terme en tots els mitjans de comunicació per decidir les notícies del dia. Allà els joves van debatre i van decidir quina notícia era la més transcendental per posar a la portada del seu diari. 

Totes les parts d’una notícia són importants: el titular. el subtítol, les imatges, les diferents parts en les quals es divideix el text… (Junior Report)

Arribats a aquesta fase de fabricació de notícies … Tocava dissenyar el text! L’equip de Junior Report els va ensenyar com ordenar la informació, com es redacten les notícies, quines són les parts que la componen … I la millor manera de veure-ho era retallant les diferents parts del diari: titular, subtítol, cos, imatges, destacats … 

Ara sí, després de dues hores treballant com a autèntics periodistes, els alumnes ja estaven preparats per tirar endavant el seu propi projecte. El treballaran durant uns mesos i, molt aviat, el veurem a la plataforma digital de Junior Report. No t’ho perdis! 

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -