A banda de busca feina, pots crear la teva pròpia empresa, i ho pots fer en companyia, en una empresa basada en valors comunitaris com una cooperativa
Si creus que en sortir de l’escola o de la universitat has d’anar al mercat de treball, els tràngols que et costi trobar feina o que el salari que se t’ofereixi sigui el mínim, o fins i tot per sota de la legalitat, són importants.
Les darreres dades de l’Institut Nacional d’Estadístiques (INE), corresponents al quart trimestre del 2023, assenyalen que l’atur juvenil d’Espanya es va situar al 28,36%. Això vol dir que pràcticament una de cada tres persones joves que busquen feina no la troben.
Tot i això, has de saber que la recerca de feina no és l’única opció. També pots crear la teva pròpia empresa, i ho pots fer en companyia, en una empresa basada en valors comunitaris com una cooperativa.
Si no hi ha gaires cooperatives de treball de gent jove és, en part, per el gran desconeixement de la gran majoria de gent jove sobre l’existència d’aquesta altra manera d’emprendre.
Looki
I, tanmateix, hi ha iniciatives de gent jove molt reeixides; tant que ja no són tan joves perquè els anys han passat i les seves sòcies continuen sent cooperativistes. És el cas, per exemple, de la cooperativa Looki, una productora audiovisual creada per tres joves de 24 anys en sortir de la universitat autònoma de Barcelona. “Vam acabar la carrera el 2011, i quan anàvem a buscar assessoria per crear una cooperativa ens deien “això de viure de subvencions no ho veig clar”. Altres deien: “ja ho heu comentat als vostres pares?”. A ningú no li sonava. Pensaven que era una cosa agrària”, explica Clara Barrio Moreno, una de les sòcies fundadores. “Per descomptat, sabíem que no volíem viure de subvencions i teníem alguna noció del que eren les cooperatives. Sabíem que funcionaven de manera horitzontal i això era el que ens agradava. Així que vam anar a demanar assessoria a la Federació de Cooperatives de Treball i vam començar”. I va funcionar. Avui són quatre persones sòcies, s’han pogut comprar tots els equips i tenen moltíssima feina.
Descontrol
Un altre exemple, en un camp complicat com és el món editorial, és el de Descontrol, impremta i editorial formada el 2009 per nois acabats de sortir de la universitat, amb 24 i 25 anys; una iniciativa a la qual aviat es va sumar una tercera persona amb tot just 21 anys i una altra amb 30. Primer van crear una associació, perquè no tenien prou diners per crear una cooperativa de treball, que ja ha de pagar salaris. Després es van associar a la Cooperativa integral catalana i finalment com a cooperativa pròpia, pagant-se els seus propis salaris. Després es van incorporar dues persones més, amb 27 anys, i finalment avui són vuit persones “Hi ha 15 anys entre el més jove i el més vell, i vivim en diferents moments vitals, cosa que és més enriquidora”, expliquen des de la cooperativa. “Ha estat un èxit gràcies al fet que treballem en xarxa, i animem que s’atreveixin i que busquin assessorament. Si persisteixes, al final ho aconseguiràs”.
Ajuts
-Pots veure aquest vídeo amb un munt d’iniciatives de joves que han tingut èxit a tot el món:
I també pots demanar assessoria per a tot a:
Quan surten ajudes a l’emprenedoria juvenil solen sortir a:
Aquest article forma part d’un curs sobre Economia social. Consulta’l aquí. Més informació a la web d’ESCA