El Dia Mundial de la Salut Mental vol conscienciar sobre la importància d’una de les àrees més desateses dels sistemes de salut públics del món
Tenir salut és sinònim de trobar-se en un estat d’equilibri. Hi ha molts factors que influeixen en el nostre estat de salut, i molts d’ells es troben en la nostra ment.
La salut mental inclou el nostre benestar emocional, psicològic i social. És important perquè afecta la manera en la qual pensem, sentim i fem front a la nostra vida quotidiana.
Malgrat la seva importància, la salut mental és una de les àrees més desateses dels sistemes de salut pública del món, segons l’OMS. Prop de 1.000 milions de persones al món viuen amb un trastorn mental. Segons l’organisme, una de quatre persones podria patir un trastorn mental al llarg de la seva vida, i el suïcidi és la segona causa de mortalitat entre joves de 15 a 29 anys.
Per això, el dissabte 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. Aquesta data, impulsada per l’OMS i l’Organització de les Nacions Unides (ONU), vol conscienciar la població i els governs sobre la seva importància. El llaç verd és el símbol que es fa servir al voltant del món per visibilitzar els trastorns de la salut mental.
Què són els trastorns mentals?
Les malalties mentals són trastorns que afecten la capacitat de pensar, de sentir i de comportar-se de la persona. Poden arribar a interferir en la seva vida quotidiana, en els seus estudis, en la seva feina, en les seves relacions socials i també en la manera com la persona es tracta a ella mateixa.
Aquest tipus de trastorns poden tenir una durada curta o afectar la persona durant mesos, anys o, en alguns casos, durant tota la seva vida.
Hi ha molts tipus diferents de trastorns mentals. Els més coneguts són els trastorns del desenvolupament (que inclouen autisme, el trastorn de dèficit d’atenció o la discapacitat intel·lectual, entre altres), trastorns emocionals (com l’estrès, l’ansietat, la depressió o el Trastorn Obsessiu Compulsiu), trastorns de la conducta alimentària (com la bulímia o l’anorèxia), trastorns de les conductes addictives i els psicòtics i bipolars.
És difícil saber exactament què pot portar una persona a sofrir d’un trastorn mental. No obstant això, segons l’OMS, molts depenen d’una combinació de factors biològics, psicològics i socials, com successos estressants, problemes familiars, malalties cerebrals, trastorns hereditaris o genètics i problemes mèdics. En alguns casos, el consum de drogues, combinat amb altres factors, també pot afavorir l’aparició d’un trastorn mental.
Hi ha professionals de la salut especialitzats en la salut mental: els psicòlegs i els psiquiatres. En funció dels símptomes i del diagnòstic, podran recomanar un tractament o un altre. Pot incloure sessions de teràpia amb un especialista i, depenent del cas, el metge podria receptar medicació.
L’OMS assenyala que per millorar la salut global és necessari que els tractaments siguin més econòmics i accessibles per a tothom. També invertir per a trobar altres tractaments més efectius.
El tractament va lligat amb la prevenció. Segons experts, tenir relacions socials estables i adequades, tenir temps per descansar, dormir suficient, menjar de manera saludable i fer exercici ens ajuden a cuidar la nostra salut mental.
https://www.instagram.com/p/CFwxdMFloL3/
Coronavirus i salut mental
La data d’enguany està marcada especialment per les conseqüències de la pandèmia provocada per la Covid-19. L’avanç del nou coronavirus, els seus efectes en la salut de les persones, en l’economia, i també les mesures imposades per a frenar-lo, com la quarantena, han alterat les nostres vides. En alguns casos, les han modificat per sempre.
Director general de la #OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, afirma que la pandemia de #Coronavirus tiene "un profundo efecto en la salud mental" de millones de personas. Destaca que ya era "un problema de salud desatendido" a nivel mundial. pic.twitter.com/srw47zN3i6
— Radio 580 Nicaragua (@radio580nic) August 28, 2020
Tot això ha afectat en major o menor mesura la forma en la qual percebem el món que ens envolta i com veiem les nostres vides. Aquests canvis bruscos han provocat que moltes persones tinguin dificultats per a adaptar-s’hi, una cosa que ha impactat directament la seva salut mental.
L’OMS ha assenyalat que s’espera que les necessitats de suport psicològic i social augmentin en els pròxims mesos. Per això, l’organització demana incrementar la inversió en programes de salut mental.
https://www.instagram.com/p/B-IOZqpA7wQ/
Fonts: Organització Mundial de la Salut (OMS), Hospital Clínic de Barcelona
Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!