30 novembre 2022
spot_img
30 novembre 2022
spot_img

El dejuni sagrat del Ramadà

Durant el mes del Ramadà, els musulmans honren Déu a través del dejuni i els actes de caritat

Milers de milions de musulmans d’arreu del món celebren aquests dies el Ramadà, una de les tradicions més conegudes de l’islam.

El Ramadà és un període de dejuni que s’allarga durant un mes. Els musulmans i musulmanes no poden menjar ni beure durant les hores diürnes, però quan el sol es pon es reuneixen per fer l’iftar, l’àpat nocturn amb què es trenca el dejuni.

En principi, també està prohibit fumar, beure i tenir relacions sexuals. Els rituals del Ramadà canvien a cada país i poden ser més o menys estrictes segons les diferents branques de l’islam.

Tradicionalment, la cultura musulmana ha seguit el calendari lunar, en el qual els dies queden determinats per les fases lunars. El Ramadà se celebra durant el novè mes del calendari, per això cada any cau en dates diferents: el 2019 se celebra entre el 6 de maig i el 4 de juny.

 

El significat espiritual del Ramadà

El Ramadà és un dels cinc pilars de l’Iislam: el dejuni durant el mes del ramadà, l’oració (resar cinc vegades al dia mirant cap a la Meca), la caritat, la professió de la fe i el pelegrinatge a la Meca almenys una vegada a la vida.

El dejuni es considera una forma de purificar el cos, allunyant-se de les temptacions mundanes i acostant-se a l’espiritualitat de Déu.

Déu va transmetre els ensenyaments de l’Alcorà a Mahoma, el profeta de la religió islàmica, durant el novè mes del calendari musulmà. Per això el Ramadà també és un moment per aprofundir en els textos sagrats de l’islam. Encara que no és obligatori, sí que s’espera que els musulmans llegeixin el llibre sencer durant aquestes dates.

D’altra banda, en aquesta època també és important fer accions de caritat, preocupar-se pel proïsme i compartir el menjar amb els més desfavorits. Compartir i ser generosos apropa els musulmans a Déu.

 

Ramadà al món

A tot el món, es calcula que més de 1.600 milions de creients compliran el dejuni aquests dies.

El Ramadà compleix una funció religiosa, però a la pràctica suposa sotmetre el cos a unes rutines alimentàries i a un esforç al qual no s’està acostumat. Per això cal no saltar-se el suhur (l’àpat d’abans que surti el sol) ni l’iftar (el sopar, quan ja s’ha fet fosc).

Les dones embarassades o que tinguin la menstruació, els vells, els nens, les persones malaltes o que estiguin de viatge no cal que dejunin, però han de recuperar els dies que no ho hagin fet en un altre moment.

Així, cada persona complirà el deure religiós del Ramadà en funció de les seves condiciones físiques o les seves obligacions. Les persones que treballen fent un gran esforç físic o sota el sol, per exemple, poden beure aigua durant el dia.

Al final, el compromís amb Déu no depèn tant del sacrifici del dejuni: el Ramadà és sobretot una qüestió de fe.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -