4 desembre 2022
spot_img
4 desembre 2022
spot_img

Descobrir l’arquitectura moderna

El diari per a joves Junior Report i la Fundació Mies van der Rohe llancen una Unitat Didàctica per explicar la història i el significat de l’edifici creat per Ludwig Mies van der Rohe i Lilly Reich

El Pavelló Mies van der Rohe va ser construït amb motiu de l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929. El Pavelló havia de ser la seu d’Alemanya en aquesta trobada internacional, però va acabar sent molt més que això. Amb les seves línies rectes i elegants, el seu disseny el va convertir en un referent de l’arquitectura moderna.

El Pavelló representa una sèrie de valors arquitectònics com la claredat, la senzillesa i el pragmatisme dels espais: cadascun dels seus detalls està pensat per ser funcional. A més a més, per construir-lo es van fer servir materials considerats fins aleshores poc comuns en l’arquitectura com l’acer o el vidre, que permetia separar espais sense crear divisions a nivell visual.

L’edifici es va desmantellar al final de l’Exposició Internacional. Hi va haver algun intent de recuperar-lo, però no va ser fins l’any 1983 que es van iniciar les tasques de reconstrucció. El Pavelló va tenir una segona inauguració el 1986, coincidint amb el centenari de Mies van der Rohe (1886-1969). 

Des d’aleshores, la Fundació Mies van der Rohe promou l’estudi i la difusió de l’obra de Ludwig Mies van der Rohe i Lilly Reich, així com del Moviment Modern i de l’arquitectura contemporània.

“La col·laboració amb Junior Report ens permet arribar al públic més jove per parlar de la bellesa de l’arquitectura”, assegura Anna Ramos, directora de la Fundació Mies van der Rohe. En aquest sentit, el projecte cerca desvetllar l’interès i l’esperit crític dels més joves per aquells espais on té lloc la vida de les persones.

Per part seva, Francesc Castanyer, director de Blue Globe Media, empresa editora de Junior Report, s’ha mostrat molt satisfet d’incorporar aquest nou material divulgatiu en la plataforma per a docents. “Ofereix l’oportunitat de llegir i debatre a classe sobre un àmbit tan important i popular com l’arquitectura. Col·laboracions com aquesta ens permeten treballar continguts accessibles a estudiants de secundària amb els especialistes”.

La Unitat Didàctica dedicada al Pavelló Mies van der Rohe explica els orígens d’aquesta construcció i la seva evolució al llarg de les dècades fins avui, que ha esdevingut un dels edificis més singulars de Barcelona. Alhora, vol donar a conèixer la figura dels seus autors: els arquitectes i dissenyadors alemanys Ludwig Mies van der Rohe i Lilly Reich 

La Unitat consta de cinc articles acompanyats d’activitats complementàries, dissenyades per un equip de pedagogs, perquè els estudiants puguin treballar el tema a classe o de manera virtual, a més d’una guia didàctica per al professorat.

“Volem convidar els més joves a conèixer de prop el Pavelló, una de les grans obres arquitectòniques de tots els temps”, conclou Ramos. Una oportunitat per convertir el Pavelló Mies van der Rohe en la porta d’entrada a l’arquitectura, la primera de les Belles Arts.

 

Unitats Didàctiques per treballar l’actualitat a l’aula

Junior Report és un diari d’actualitat que aspira a esdevenir referent informatiu per als joves lectors, però també vol ser una eina pedagògica útil per als docents.

En aquest sentit, l’equip de periodistes i pedagogs de Junior Report dissenya Unitats Didàctiques formades per articles divulgatius i recursos educatius, com ara fitxes d’activitats i diapositives projectables, perquè l’alumnat descobreixi els grans temes globals a l’aula o des de casa.

Les Unitats Didàctiques estan disponibles a la pàgina web del projecte. Gràcies a l’acord amb organitzacions especialitzades, Junior Report ofereix alguns d’aquests continguts de franc per als centres escolars.

La plataforma ofereix també recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació a través de tallers participatius i revistes digitals escolars.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. Pots accedir a la nostra botiga per consultar el catàleg complet! 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -