26 abril 2024
spot_img
26 abril 2024

Descobrir l’univers sense sortir de casa

Repassem algunes webs i aplicacions que et permeten explorar el firmament sense aixecar-te del sofà

L’ésser humà ha contemplat el cel i les estrelles des que els inicis de la història. Qui no s’ha passat hores mirant el cel enmig de la foscor, allunyats dels llums de la ciutat?

Amb el desenvolupament de la tecnologia no només hem pogut sortir a l’espai a explorar i conèixer millor l’univers. També hem pogut crear eines que ens permeten divulgar el coneixement a través de la xarxa.

Recollim algunes webs, aplicacions i recursos que permeten descobrir els secrets de l’espai a través de la pantalla.

 

Aplicacions

Segur que alguna vegada, mentre observaves les estrelles, t’has preguntat quines estaves observant. O has intentat buscar constel·lacions.

SkyView Lite és una aplicació que t’indica quines estrelles i constel·lacions estàs veient només havent d’enfocar el telèfon cap al firmament.

Sabies que l’Estació Espacial Internacional (ISS, per les seves sigles en anglès), pot veure’s des de la Terra? L’aplicació ISS Live Now t’ajuda a saber on està a cada moment. També et permet veure la Terra des de la mateixa estació espacial.

 

Webs per descobrir les estrelles

L’exploració espacial ha contribuït a desenvolupar el coneixement de l’univers i la ciència d’una manera espectacular.

No obstant això, pel camí hem deixat un munt de ferralla espacial que orbita sense control al voltant del planeta. La web Stuff in Space permet veure tots els objectes identificats al voltant del planeta.

I t’imagines explorar la nostra galàxia, la Via Làctia, com si utilitzessis Google Maps? És el que ofereix aquesta web desenvolupada per la Universitat d’Edimburg, que permet acostar-se a les zones que més t’interessin per veure les estrelles més de prop.

A través d’internet també pots col·laborar en la recerca de l’univers. El projecte Galaxy Zoo, per exemple, demana als usuaris que ajudin a classificar galàxies depenent de la seva forma. D’aquesta manera, els investigadors després poden analitzar les dades rebudes.

 

Realitat virtual i augmentada

L’Administració Nacional de l’Aeronàutica i de l’Espai dels Estats Units (NASA) ha elaborat diversos vídeos en 360º perquè els internautes puguin ficar-se a la pell dels seus treballadors i descobrir més sobre l’espai. Pots veure’ls al seu canal de YouTube.

D’altra banda, la cadena pública britànica BBC també ha desenvolupat diversos projectes de vídeo en 360º per ajudar a descobrir l’espai.

A més, ha creat una experiència de Realitat Virtual (RV) amb la qual l’usuari es posa en la pell d’un astronauta i ha d’aconseguir reparar una avaria a l’Estació Espacial Internacional. Per experimentar Home cal el programa Oculus Rift i descarregar-se el joc des de Steam, o bé des de la plataforma de Oculus.

Altres mitjans de comunicació estan explorant alternatives com la Realitat Augmentada (RA). Per exemple, National Geographic acaba de llançar una campanya a través d’Instagram.

Els usuaris de la xarxa social que tinguin l’últim número de la revista podran activar l’experiència de RA que amaga la portada: quan l’usuari enfoca la revista amb el telèfon, a la pantalla apareix una Terra en 3D amb detalls sobre el canvi climàtic.

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -