Una obra extensa i una carrera plena d’èxits i polèmiques són bons ingredients per a les pel·lícules, sèries i llibres inspirats en l’artista francès
Per Clara Huguet Millat
A diferència d’altres pintors famosos com Vincent van Gogh o Paul Gauguin, el francès Henri Matisse va gaudir de l’èxit i el reconeixement en vida. La seva obra va ser molt prolífica malgrat els seus problemes de salut.
Matisse va viure un dels moments més intensos de la història de l’art al París de principis del segle XX i va ser amic i company d’altres grans artistes com Pablo Picasso.
Aquests episodis vitals han quedat immortalitzats en pel·lícules, sèries i llibres inspirats en la seva biografia i la seva obra.
Genius (2017, 2018)
Els realitzadors Noah Pink i Kenneth Biller van dirigir Genius, una sèrie de televisió produïda per National Geographic.
La segona temporada de la sèrie se centra en la vida de l’artista Pablo Picasso, interpretat per Antonio Banderas, i retrata la relació d’amor i odi entre Picasso i Matisse.
https://youtu.be/V4J7aJuiSfk
Le Tableau (2011)
El director de cinema francès Jean-François Laguionie va dirigir la pel·lícula d’animació Le Tableau (2011), on es narren les aventures d’uns personatges que surten d’un quadre inacabat.
Els protagonistes busquen el seu autor en altres obres perquè acabi el quadre. Reivindiquen el seu dret a estar vius, a existir encara que sigui com a dibuixos.
L’estètica de la pel·lícula s’inspira en l’obra pictòrica de Matisse. Durant la seva cerca, els personatges passen per paisatges fascinants.
Matisse from MoMA and Tate Modern (2014)
El documental Matisse from MoMA and Tate Modern és una pel·lícula divulgativa dirigida per Phil Grabsky amb motiu de l’exposició Henri Matisse: The Cut-Outs a la galeria Tate Modern de Londres.
El documental reuneix el testimoniatge d’experts de prestigi com historiadors, conservadors i els directors de la Tate Modern (Londres) i el MoMA (Nova York), per acostar-nos a la figura de l’artista.
Matisse in Tahiti (2001)
Matisse in Tahiti, un llibre de Paule Laudon, explica com el viatge del pintor a aquesta illa de la Polinèsia Francesa el 1930 va canviar la seva obra per complet.
L’artista hi va viure una experiència molt intensa: va caminar pels carrers de Papeete, va navegar en canoa i va nedar entre corals. Va passar tot el temps dibuixant, escrivint i observant el paisatge.
El viatge el va marcar i en el llibre es reprodueixen alguns dels pensaments més profunds de Matisse. Geoffrey Martinache va escriure un altre llibre sobre aquest viatge el 2014.
Window in Tahiti, 1935 #henrimatisse #matisse pic.twitter.com/NfhhtFbGCx
— Henri Matisse (@artistmatisse) April 19, 2019
Dance Me to the End of Love (2006)
L’editorial Welcome Books va treure al mercat Dance Me to the End of Love, un llibre que il·lustra la música de Leonard Cohen amb les pintures d’Henri Matisse.
A la portada d’aquesta obra hi apareix La Dansa, un dels quadres més coneguts del pintor, considerada l’extensió d’una reflexió seva: “Vaig tenir aquest ball dins meu durant molt de temps”.
https://www.instagram.com/p/B6aCaNZD_Ed/?utm_source=ig_embed
El tema de la setmana té la col·laboració de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL (FCRI)
Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!