19 desembre 2024
spot_img
19 desembre 2024

Desigualtat de gènere en la salut

El biaix de gènere està molt present en la recerca mèdica i els assajos clínics, fet que té conseqüències per a la salut de les dones

Les desigualtats de gènere es manifesten de maneres molt diverses en la vida de les dones: a l’hora d’accedir a uns estudis, en l’entorn laboral, en el repartiment de les tasques de la llar, en la representació política… També en l’àmbit de la salut, les dones viuen situacions de discriminació. 

Una d’aquestes discriminacions és la falta representació de les dones en els estudis clínics. Per qüestions biològiques, les malalties poden afectar de manera diferent els homes i les dones, de manera que necessiten un tractament diferenciat. Malgrat això, al llarg de la història, la medicina s’ha caracteritzat per tenir una visió androcèntrica i situar l’home al centre de les investigacions. 

Aquesta falta de perspectiva de gènere fa que no es tinguin en compte les particularitats biològiques de les dones. Així, molts estudis mèdics es basen només en la població masculina i traslladen els resultats obtinguts a les pacients dones, amb les conseqüències que això pot tenir per a la seva salut.

El biaix de gènere en la recerca mèdica es tradueix en un gran desconeixement sobre aspectes vitals de la salut femenina, i això pot derivar en una atenció mèdica insuficient o inadequada. És el que va passar amb els efectes secundaris de la vacuna contra la COVID-19 en la menstruació. 

Un dels factors que influeix en aquesta situació és la falta de dones en l’àmbit científic, que podrien aportar una mirada més integradora en la recerca. Actualment, menys del 30% dels investigadors i científics de tot el món són dones, segons dades de l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

Violència obstètrica

Una altra de les desigualtats de gènere que es produeixen en l’àmbit sanitari és la violència obstètrica, que és la violència exercida per professionals de la salut envers les dones embarassades, ja sigui durant l’embaràs, el part o el puerperi (el període posterior al part). 

Aquest tipus de violència inclou comportaments com el maltractament físic, la humiliació i els insults, els procediments mèdics sense consentiment de la mare, la falta d’informació i de confidencialitat o la negativa a administrar analgèsics, entre d’altres.

La violència obstètrica constitueix una violació dels drets humans fonamentals de les dones, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Elles tenen el dret a rebre una atenció digna i respectuosa i a no patir violència ni discriminació durant l’embaràs i el part. 

Les xarxes socials han jugat un paper essencial a l’hora de parlar sobre aquestes pràctiques, que durant anys han estat silenciades. Els testimonis de les dones han demostrat que el maltractament i la violència durant el part són una pràctica generalitzada als sistemes de salut de tot el món, tal com denuncia l’ONU en un informe

Menstruació i higiene menstrual

Un procés tan natural com la menstruació també es converteix en un motiu de discriminació contra les dones. Prop de 1.800 milions de persones menstruen cada mes, segons dades d’UNICEF. El problema és que moltes d’aquestes nenes, dones, persones trans i no binàries no poden tenir el cicle menstrual de manera digna i saludable.

Milions de dones s’enfronten a prejudicis, estigmes i discriminació en el moment de la menstruació, perquè avui dia encara existeixen normes socials i tabús culturals que consideren que la regla és una cosa bruta que fa vergonya i s’ha d’amagar.

Alhora, moltes persones menstruantes no disposen dels productes i materials bàsics per a cobrir les necessitats d’higiene de la menstruació, com ara lavabos, aigua neta o compreses. La pobresa i la falta de serveis bàsics fan que aquestes persones no puguin atendre la seva salut menstrual en condicions.

Aquesta situació té conseqüències molt greus. Moltes nenes i dones no poden anar a l’escola ni participar en la vida comunitària si tenen la regla, mentre que d’altres pateixen infeccions i malalties perquè no disposen d’instal·lacions d’aigua neta i sanejament. 
La menstruació, entesa com a part de la salut sexual i reproductiva de les persones, està relacionada amb els drets humans, com el dret a la vida, a la salut, a la no discriminació i a la igualtat de gènere.

Treballa aquest tema A FONS a l’aula

Aquest article forma part d’una seqüència didàctica amb activitats i tutorització periodística.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -