14 juliol 2024
spot_img
14 juliol 2024

Deu llibres per a adolescents per ajudar-los a créixer i inspirar-los

Els deu millors llibres per a adolescents que ajudaran a complementar l’escola i a créixer com a persones

Arnau Oliveras i Nicolás Hernández

Una gran quantitat dels adolescents d’avui en dia no tenen el famós hàbit de llegir, i inverteixen el seu temps davant de les pantalles, o sigui perden temps. Ara que és Sant Jordi s’ha fet aquest article per orientar als joves que tenen ganes de deixar de costat les pantalles i començar, o més ben dit, remuntar la lectura. Molts estudis relacionen la lectura amb les qualificacions, amb la forma d’expressa i entendrà textos, també reforça el vocabulari a l’hora d’escriure i parlar, la lectura en ajuda molt.

Els llibres que hem seleccionat la majoria són grans novel·les d’origen català per millorar i reforçar la nostra llengua materna. Però això no vol dir que si es llegeixen en altres idiomes sigui dolenta, si no el contrari, són igual o millors i t’aporten el mateix que és l’important.

Terra Baixa, Àngel Guimerà

De què va?

El primer títol és el famós Terra baixa, és una obra teatral ambientada en la Catalunya rural i que explora les relacions amoroses i de poder entre els seus personatges. És considerada una de les obres més importants de la literatura catalana. Aquesta és perfecta per la joventut de l’actualitat, ja que les escenes mostren les desgràcies de l’antiguitat i el dolor que expressa el mateix llibre, d’alguna manera es poden introduir més en el llibre.

Raons per llegir-lo:

Terra Baixa és una obra digna de ser llegida per la seva bellesa poètica i les seves temàtiques profundes. L’autor, Àngel Guimerà, va utilitzar un llenguatge poètic i descriptiu per descriure els paisatges i les emocions dels seus personatges. També tracta algunes qüestions filosòfiques i socials importants. Les qüestions de classes socials, la identitat i el destí són alguns dels temes que l’obra aborda. Està envoltada de misteri i intriga. La història és una aventura plena de perills, amb una sèrie de personatges interessants i situacions embolicades.

Marina, Carlos Ruiz Zafón

De què va?

“Marina” és una novel·la que narra la història d’un jove que es troba amb una misteriosa noia anomenada Marina i s’embarca en una aventura per descobrir el seu passat. Ambientada a Barcelona, la novel·la barreja elements de misteri, amor i intriga.

Raons per llegir-lo?

Explora els temes de la política, la religió, la família i els límits de l’amor. Està escrit en un estil vívid, emocionant i precís que manté el lector emocionat fins al final. Està ple de personatges profunds i complexos, que són fàcilment relacionables i memorables. Ofereix una visió profunda de la vida, que fa pensar al lector. La trama és entretinguda i completa, sense deixar gaires preguntes sense resposta.

Wonder,  R.J Palacio

De què va?

Wonder és una novel·la que narra la història d’un nen anomenat August Pullman, que ha nascut amb una malformació facial. La novel·la explora les seves vivències i les seves relacions amb els altres, abordant temes com la discriminació i l’acceptació de les diferències.

Raons per llegir-lo?

El famós llibre de Wonder ha sigut una de les obres més extraordinàries de l’última dècada, no només per la qualitat de l’escrit sinó que també per les ensenyances que proporciona. Una de les raons per fer-li un cop d’ull és que la història és que està feta en fets reals i qualsevol persona que el llegeixi es pot sentir identificada, amb l’assetjament de l’August. Aquest llibre és l’indicat per un àmbit juvenil, ja que les escenes i trames del text es poden reflectir a la realitat.

L’Artillería de Mr. Smith, Martin Cruz Smith

De què va?

L’artilleria de Mr. Smith és un llibre inspirat a la Guerra Civil Espanyola, concretament la batalla de l’Ebre, una de les més mortíferes del conflicte bèl·lic. Aquesta bonica història fa uns cincs cèntims de la guerra i explica les aventures d’en “Javier” els embolics en què es ficava.

Raons per llegir-lo?

L’artilleria de Mr. Smith és un llibre que pot aportar molts aspectes positius per la joventut d’avui en dia, un dels més clars, ja que es pot veure com vivien les persones en temps de guerra, com era la guerra i també adonar-se de tan dur que era viure. Aquest llibre ens ajudarà a valorar el que tenim i estimar a les persones amb més confiança, ja que com diu el llibre les pots perdre en qualsevol moment. No obstant l’escrit ens té un toc de narrativa divertida que farà més amena la lectura.

Pony, R. J. Palacio

De què va?

Pony és una novel·la per a joves lectors. La història segueix la vida d’una jove que ha d’afrontar les seves pors i inseguretats quan es fa càrrec d’un poni maltractat, i explora temes com la responsabilitat i l’amistat. És un conte perfecte per un lector juvenil.

Raons per llegir-lo?

És una novel·la gràfica divertida i entretinguda que parla dels temes de la joventut i els valors personals. Està escrit i il·lustrat per un autor premiat, el dibuixant i guionista Rafael Albuquerque. És un llibre que explora els conceptes de la identitat, la família, l’amistat i la superació de les pors. L’amor i els conflictes entre els personatges són representats d’una manera realista i accessible per als lectors.

El Petit Príncep, Antoine de Saint-Exupéry

De què va?

El Petit Príncep és conte que explica la història d’un petit príncep, que viatja des del seu minúscul planeta a la Terra coneguda per ell com una gran aventura. Mentre que el petit príncep viatja, coneix diverses persones i criatures estranyes, i aprèn sobre l’amor i la vida. L’autor també ensenya als lectors sobre els perills de la vida adulta i la importància de mantenir la innocència de la infància.

Raons per llegir-lo?

El petit Príncep és un conte encantador, ple de girs i voltes que ens permeten reflexionar sobre la vida i els seus valors profunds. Ofereix una visió única sobre la manera com veiem el món i com hem de viure-la. També és una obra clàssica i una lectura essencial per a tots els lectors. Ens mostra l’amistat, l’amor, la lleialtat i la importància de les coses petites de la vida. Per últim conte algunes de les expressions més memorables i inspiradores de la literatura.

El Zoo d’en Pitus, Sebastià Sorribas

De què va?

En Pitus és una història sobre un noi anomenat Pitus que va a l’escola i es troba amb una sorpresa: un zoològic a la seva aula! Ell descobreix que dins hi viuen animals com una lleona, una tortuga, un esquirol i una granota. Tots els alumnes s’enamoren de les criatures i els preparen un menjador, una caseta i una piscina. Pitus esdevé el cuidador del zoo, i el seu amor per la natura i els animals esdevé cada cop més gran.

Raons per llegir-lo?

Està plena d’aventures increïbles i personatges per descobrir. El Zoo d’en Pitus és una història d’amistat, d’amor i d’esperança, que us animarà a continuar endavant en els moments difícils. És una lectura ideal per a nens i adults, i és una gran opció per compartir amb els més petits de la casa.

The Catcher in the Rye, J. D. Salinger

De què va?

The Catcher in the Rye és un llibre publicat el 1951. És una novel·la de bandera que segueix les aventures del protagonista Holden Caulfield, que explora el tema de la identitat individual i la maduresa. Un dels llibres ideals a la joventut, ja que els temes són molt interessants de cara a l’adolescència.

Raons per llegir-lo?

El Catcher in the Rye és una novel·la clàssica que s’ha convertit en una de les més influents de la literatura estatunidenca del segle XX. És una obra realista plena de diàlegs espontanis i naturals que permeten als lectors conèixer les preocupacions i les preguntes existencials dels adolescents. 

Speak, Laurie Halse Anderson

De què va?

Speak és una història que segueix la vida de Melinda Sordino, una noia de primer any de secundària que ha estat silenciada per un incident que va passar durant l’estiu anterior. Al llarg del curs, Melinda es va enfrontant als seus problemes i es va convertint en una heroïna per a molts.

Raons per llegir-lo?

Speak ofereix una narrativa emocionant i profunda de la vida d’una adolescent. A través dels ulls de Melinda Sordino, els lectors s’adonen dels desafiaments que afronten les adolescents i com aquests desafiaments els afecten a ells mateixos i als seus amics. 

The Crossover, Kwame Alexander

De què va?

The Crossover és una novel·la que explica la història de dos germans, Josh i Jordan, que juguen a bàsquet a l’institut. La novel·la explora els temes de la família, els amics, l’amor i l’esperança, i ofereix als lectors una perspectiva única sobre l’amor i els conflictes entre dos germans.

Raons per llegir-lo?

The Crossover és una novel·la d’amor, comèdia i esport que es pot gaudir de tots els lectors. És una narració molt ben escrita sobre el bàsquet i la relació entre els dos germans protagonistes.  El llibre té una estructura poètica única que fa que sigui una lectura refrescant i diferent de la majoria de les novel·les per a joves.

Crossover : Alexander, Kwame, Valentino, Paolo: Amazon.es: Libros

En conclusió aquests llibres són molt beneficiosos de cara a l’ensenyament, i segur que s’aprèn algú nou fen un cop d’ull aquestes boniques obres.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -