7 abril 2025
spot_img
7 abril 2025

Dia del Llibre

Els Especials Informatius de Junior Report són una eina educativa pensada per fomentar el pensament crític entre l’alumnat de Secundària i Batxillerat, convidant-los a analitzar i comprendre temes d’actualitat global. A través de continguts dinàmics, els i les estudiants esdevenen partícips de la realitat que els envolta i aprofundeixen en els temes publicats al diari digital Junior Report.

Especial Dia del Llibre

DescripcióDescobrim l’origen del Dia del Llibre, analitzem els hàbits de lectura dels adolescents i explorem els seus gèneres preferits. A més, us portem de viatge per biblioteques fascinants, booktubers imprescindibles i, us fem una recomanació literària que no us podeu perdre!
ContingutsInformació actualitzada i contextualitzada.
Situació d’aprenentatge per treballar el tema a l’aula.
CursosSecundària i Batxillerat

Articles

L’origen del Dia del Llibre. T’expliquem per què cada 23 d’abril se celebra aquest dia dedicat a fomentar la lectura i valorar la indústria del llibre.

Ruta per les llibreries i biblioteques més espectaculars del món. Fem un recorregut per equipaments singulars que cada any reben milers de turistes gràcies a la seva arquitectura, disseny o història.

Els joves són els que més llegeixen: quines són les seves preferències? Analitzem com les xarxes socials i les plataformes digitals estan revolucionant els hàbits de lectura entre el públic juvenil

5 booktubers que val la pena seguir. Recomanem cinc creadors de contingut que parlen de llibres i fomenten la lectura als seus perfils de xarxes socials.

Julia Baena: “Nenes de primària estan llegint novel·la romàntica basada en relacions sacrificades i càrregues de sexe explícit” L’especialista en literatura juvenil reflexiona sobre la novel·la romàntica de moda entre els joves i les relacions que propicien aquest tipus de lectures.

Els periodistes de Junior Report recomanen un llibre. L’equip del diari d’actualitat ha recopilat una llista de lectures pensades per als joves.

Situació d’aprenentatge

Aquesta situació d’aprenentatge té com a objectiu reflexionar sobre la importància de la lectura, la història del Dia del Llibre i els hàbits de lectura actuals entre els joves. Té una durada d’1 hora i és adaptable per a tots els nivells educatius.

Presentem els objectius d’aprenentatge i les expectatives (3’)

  1. Conèixer els orígens del Dia del Llibre i la seva rellevància avui en dia.
  2. Reflexionar sobre les preferències de lectura dels joves i com les xarxes socials influencien els seus hàbits.
  3. Fomentar la creativitat i la col·laboració mitjançant la creació conjunta d’un relat literari.
  4. Promoure l’ús de la narració com a eina per reflexionar sobre les tendències literàries.

Introduïm el tema, fem grups i llegim! (10’)

  • Introduïm el tema. Expliquem breument els orígens del Dia del Llibre i la importància d’aquest dia per fomentar la lectura i valorar la indústria del llibre.
  • Formem grups de 3-4 alumnes. Assignem a cada grup un dels articles de l’especial. 
  • Lectura individual. Dediquem uns minuts a llegir l’article assignat, i prenem notes sobre les idees i conceptes més importants.

Creem un relat literari (40′)

Generem idees per al relat (10′)

  • Un cop llegits els articles, ens organitzem en grups.
  • Comencem una breu conversa sobre què hem après de cada article.
  • Després, fem una pluja d’idees i discutim com podem integrar els temes i idees dels articles llegits en un relat conjunt. Per exemple, podem introduir elements de les tendències juvenils actuals, com les novel·les romàntiques o el paper de les xarxes socials en les històries.
  • Els presentem a l’aula i decidim el tema del nostre relat conjunt. També pensem en l’acció i els personatges principals.

Escrivim el relat (20′)

  • Comencem a escriure el relat. Per fer-ho, establirem pautes per a l’escriptura. Per exemple, el relat ha de tenir un context relacionat amb el Dia del Llibre, una llibreria o biblioteca especial, o un personatge que sigui influenciat per les tendències de lectura juvenil.
  • Repartirem l’escriptura per grups. A cada grup se li assigna una part del text literari (plantejament, nus, desenllaç). Si som més grups, ho podem adaptar assignant una part a dos grups.
    • Plantejament: Presentem els personatges i exposem la història o el problema.
    • Nus: Exposa com es desenvolupen els fets.
    • Desenllaç: Inici del final, on es resol la història o el problema.
  • A mesura que avancem, podem modificar el relat de manera creativa, integrant elements de les diferents influències literàries de cada grup. Cada grup ha de col·laborar en la creació d’un relat coherent, compartint idees i argumentant sobre les seves decisions narratives.

Llegim el relat i el millorem (10′)

  • Cada grup presenta la part del relat davant la classe. Quan totes les parts estan presentades, fem una lectura conjunta del relat complet. Això permet veure com ens ha quedat la història i com hem integrat les idees en una història global.
  • Després, reflexionem sobre el procés creatiu. Algunes preguntes per guiar la reflexió poden ser:
    • Quines influències literàries hem integrat en el relat?
    • Com la lectura de l’article ha influenciat les decisions creatives?
    • Quin paper juguen les biblioteques, llibreries o els gustos literaris juvenils en la construcció del relat?

Tancament (2′)

  • Finalitzem la sessió destacant la importància de la lectura en la creació literària i com cada llibre, autora o autor pot inspirar-nos per desenvolupar les nostres pròpies històries.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -