24 abril 2024
spot_img
24 abril 2024

Un dia per dignificar el treball

El Dia Internacional del Treball té el seu origen en la lluita dels primers obrers per millorar les seves condicions laborals

La Revolució Industrial de mitjans del segle XVIII va suposar l’inici del món modern. La invenció de la màquina de vapor va canviar per sempre la societat: la manera de fabricar objectes, de desplaçar-nos, de fer negocis… i, per descomptat, una nova forma de treballar.

Els obrers que treballaven a les primeres fàbriques ho feien en condicions molt dures: alguns feien torns de més de 12 hores, en espais amb poca ventilació, realitzant tasques físiques perjudicials per a la salut per un salari molt baix.

Davant aquesta situació, els treballadors van començar a organitzar-se per defensar els seus drets i reclamar millores. Durant el segle XIX van dur-se a terme les primeres vagues i manifestacions, que els amos de les empreses solien aplacar amb el suport de les autoritats.

Davant la pressió dels treballadors, al 1886 el govern d’Estats Units va decretar que el torn màxim era de 8 hores: així es dedicaven 8 hores al treball, 8 hores a dormir i 8 hores de temps lliure. No obstant això, alguns empresaris es van negar a complir la nova llei.

A Chicago, l’1 de maig milers de treballadors van sortir al carrer per protestar. Va haver-hi enfrontaments amb la policia, que disparava als manifestants. Tres dies més tard, el 4 de maig, va esclatar una bomba a la plaça de Haymarket que va matar a un policia.

Les autoritats van culpar als treballadors i van començar a detenir als manifestants més radicals, els que defensaven les idees comunistes que arribaven des d’Europa. Vuit homes van ser declarats culpables i cinc van ser condemnats a mort.

Tres anys més tard, al 1889, el Congrés Obrer Socialista de la Segona Internacional es va reunir a París. Era una trobada de treballadors de diversos països que s’unien per defensar els seus drets conjuntament. Van acordar que dedicar un dia als Màrtirs de Chicago.

El Dia dels Treballadors avui

Des de llavors, l’1 de maig es commemora el Dia Internacional del Treball, per reivindicar la millora de les condicions laborals de milions de treballadors i treballadores a tot el món.

Oficialment, el Dia del Treballador se celebra en més de 80 països, però no sempre el mateix dia.

A Canadà i Estats Units, se celebra el primer dilluns de setembre: no es va agafar l’1 de maig per evitar qualsevol influència socialista o comunista dels moviments obrers a Europa.

Avui dia, en la majoria de països, els drets dels treballadors han millorat i les feines s’han adaptat als nous temps.

Les noves tecnologies han canviat el panorama laboral: ara es busquen noves aptituds i habilitats en els treballadors, sobretot relacionades amb els ordinadors i el món digital.

No obstant això, encara queda molt pel que lluitar, sobretot en el cas de les dones al món laboral. Per això, cada 1 de maig els treballadors i treballadors segueixen fent sentir les seves reivindicacions.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -