27 maig 2024
spot_img
27 maig 2024

Dia Mundial de la Fam: una crida a l’acció per combatre la crisi alimentària global

Tu pots contribuir a aquest Objectiu de Desenvolupament Sostenible participant als Premis Blanquerna Impulsa

Per Judith Vives

El 28 de maig se celebra el Dia Mundial de la Fam, una data que busca crear consciència sobre la greu situació alimentària que afronten milions de persones a tot el món, especialment a zones i regions amb pobresa extrema. Aquesta jornada no només cerca posar en evidència la manca d’accés a l’alimentació, sinó també destacar la importància d’aspectes com l’educació, l’atenció a la salut i la seguretat.

El Dia Mundial de la Fam es va establir l’any 2011 per iniciativa de The Hunger Project (Projecte Fam), amb l’objectiu de visibilitzar la crisi alimentària mundial i plantejar solucions sostenibles per eradicar la fam al món i declarar “un planeta lliure de fam”. Aquesta jornada no s’ha de confondre amb el Dia Mundial de l’Alimentació, que es commemora el 16 d’octubre per iniciativa de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO).

The Hunger Project aborda de manera integral els problemes relacionats amb la fam al món, establint aliances efectives amb els governs locals. A nivell mundial, el sistema alimentari actual no aconsegueix satisfer les necessitats de més de 2.400 milions de persones, cosa que representa aproximadament un terç de la població mundial. Aquesta realitat afecta no només les persones en el present, sinó que també tindrà un impacte en les generacions futures, tret que es generin solucions efectives per abordar-la.

La fam comporta desnutrició i retards en el creixement dels nens, cosa que afecta el seu desenvolupament físic, emocional i social. Per tant, és crucial que els governs del món actuïn de manera conjunta i oportuna per apropar a les persones les eines i els recursos necessaris per accedir a l’alimentació, la salut, la justícia social, l’educació i els habitatges dignes. Això contribuirà significativament a l’eradicació de la fam i la pobresa al món.

Dades i xifres globals sobre la fam

Les dades i xifres globals sobre la fam al món són realment alarmants. Més de 2.400 milions de persones no tenen accés a una nutrició adequada.

S’estima que el 60% de les persones que pateixen gana són dones i nenes.

Al voltant de 736 milions de persones, gairebé 1 de cada 10 habitants del planeta, viuen amb menys d’1,90 dòlars al dia.

Més de la meitat de les persones en situació de pobresa extrema (aproximadament 413 milions) viuen a l’Àfrica subsahariana.

Si bé les administracions tenen un paper principal en aquesta lluita, tots nosaltres també hi podem contribuir. En aquest sentit, és important destacar l‘activisme social dels joves davant d’aquesta problemàtica mundial, que estan unint esforços per generar solucions innovadores i enfrontar el desafiament d’eradicar la fam crònica a tot el món.

Tens tu també alguna proposta que contribueixi a acabar amb la gana? Pots presentar-lo als Premis Blanquerna Impulsa que promou Blanquerna-URL amb l’objectiu de promoure els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU. En aquesta edició dels premis s’ha triat l’ODS 2: Fam Zero com un dels objectius a treballar.

Així que si tens un projecte per conscienciar sobre la fam al món, o se t’acudeix alguna campanya per a la recollida d’aliments o el seu aprofitament, presenta-ho al concurs i podràs, a més, guanyar molts premis. Algunes idees de projectes poden ser l’organització d’una recollida original d’aliments a la nostra escola o comunitat o crear una campanya informativa interessant sobre el Dia Mundial de la Fam. Què més se t’acudeix? Comparteix-ho amb els altres i participa als Premis Blanquerna Impulsa.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -