26 gener 2025
spot_img
26 gener 2025

Dia Mundial de la Fotografia

La fotografia ha evolucionat molt des que es va inventar el daguerreotip fins a la tecnologia digital, però el seu propòsit continua sent explicar històries

Amb l’aparició de les noves tecnologies, la fotografia s’ha popularitzat: avui dia, qualsevol persona que tingui un telèfon mòbil amb càmera por fer una foto i deixar reflectit en una imatge el record d’un moment, un lloc o una persona.

La fotografia ha canviat molt amb l’arribada de la tecnologia digital, però l’essència continua sent la mateixa: explicar històries a través d’una imatge. Amb l’objectiu de retre homenatge a l’art fotogràfic, cada 19 d’agost se celebra el Dia Mundial de la Fotografia.

Aquesta data commemora la presentació del daguerreotip, la primera màquina fotogràfica que permetia capturar una imatge a través d’un procés químic. El francès Louis Daguerre va presentar el seu nou invent davant l’Acadèmia de Ciències de França el 19 d’agost del 1839.

Si bé el daguerreotip es va inventar al segle XIX, la declaració del Dia Mundial de la Fotografia va tenir lloc molts anys després. L’any 2007, el fotògraf australià Korske Ara va liderar una iniciativa per celebrar l’art de la fotografia i va organitzar un concurs de fotos obert, en el qual qualsevol persona del món podia participar.

La competició es va fer molt popular i, amb el poder de difusió de les xarxes socials, el World Photography Day cada vegada té més adeptes, que poden compartir les seves fotografies als perfils d’Instagram, Twitter o Facebook.

El daguerreotip, la primera màquina fotogràfica

Daguerre va arribar al daguerreotip per casualitat: pendent dels últims descobriments en fotografia, l’any 1835 va deixar una placa descoberta al seu armari químic. Al cap d’uns dies va descobrir que la placa s’havia convertit en una imatge latent, gràcies als efectes del mercuri que s’evaporava i actuava com a revelador.

L’any 1838 es va fer la que es considera la primera fotografia on apareixen persones, al Boulevard du Temple de París. A causa del llarg temps d’exposició que calia per impressionar la imatge (més de deu minuts) no es poden veure altres elements com el trànsit. Només es va captar una figura humana que va haver de mantenir-se quieta durant tot el temps d’exposició.

Daguerrotip
Primera fotografia amb persones, feta el 1838 per Louis Daguerre al Boulevard du Temple de París. (Wikipedia)

El daguerreotip era una màquina molt rudimentària, que no permetia fer còpies de les fotografies (només s’obtenia una única imatge positiva ). A més, els temps d’exposició eren llargs i el vapor de mercuri que es feia servir per revelar era tòxic per a la salut.

Després de la presentació davant l’Acadèmia de Ciències, l’Estat francès va comprar l’invent amb l’objectiu de posar-lo a la disposició de la ciutadania i que tothom pogués utilitzar-lo. Això va fer que el daguerreotip s’estengués per tota Europa i els Estats Units.

Després del daguerreotip van arribar les càmeres fotogràfiques amb revelat en negatiu i, més tard, les càmeres digitals i els mòbils amb càmera.

Premis a la millor fotografia

Amb l’expansió de la fotografia, es van començar a convocar diferents premis per triar les millors fotografies de cada any. Dos dels més importants són el Premi Pulitzer i el World Press Photo, tots dos destinats a reconèixer la tasca del fotoperiodisme a l’hora d’explicar el món.

El Premi Pulitzer és un dels guardons més famosos del periodisme i reconeix els millors treballs periodístics als Estats Units des del punt de vista de la rigorositat i creativitat. Des del 1942, aquests premis compten amb una categoria de “Millor fotografia de premsa”.

La primera fotografia guanyadora del Pulitzer va ser una instantània de Milton Brooks que mostra una vaga a la fàbrica d’automòbils Ford l’any 1942. Una altra de les imatges més icòniques és la fotografia Raising The Flag On Iwo Jima, de Joe Rosenthal: la foto retrata la rendició del Japó a la Segona Guerra Mundial, amb la hissada de la bandera americana a l’illa japonesa d’Iwo Jima al 1945.

Hissada de bandera Iwo Jima
La hissada de la bandera a Iwo Jima simbolitza la victòria dels Estats Units sobre el Japó a la Segona Guerra Mundial.

D’altra banda, World Press Photo és una organització sense ànim de lucre que organitza el concurs anual de fotografia de premsa més important i prestigiós. L’entitat avalua les fotografies enviades per fotoperiodistes, agències, diaris, revistes i fotògrafs de tot el món.

Es concedeix un premi a la Millor Fotografia de l’Any i tres premis en diferents categories, entre les quals s’inclouen temes contemporanis, medi ambient, natural, esports o persones. La primera edició d’aquests premis va tenir lloc al 1955.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -