21 febrer 2024
spot_img
21 febrer 2024

Diversitat de creences a l’Índia

L’hinduisme és la religió majoritària a l’Índia, i es divideix en diferents branques i tradicions

“Em considero a mi mateix hinduista, cristià, musulmà, jueu, budista i confucià”, va assegurar una vegada Mahatma Gandhi, fundador del moviment pacifista de la no-violència.

Aquesta citació resumeix perfectament l’acolorit ventall de religions que segueixen els més de 1.300 milions de persones que viuen a l’Índia, un dels països amb més religions actives.

La Constitució Índia reconeix el laïcisme del país, és a dir, que és un país sense religió oficial, però la veritat és que es tracta d’un dels llocs més espirituals del món.

Les múltiples conquestes, els intercanvis culturals i les religions antigues pròpies han perdurat fins a l’actualitat i formen un panorama de creences i tradicions únic.

 

Religions sorgides a l’Índia

Les religions d’origen indi són les anomenades religions dhàrmiques (en sànscrit, dharma significa “religió” o “llei religiosa”). Entre aquestes doctrines hi ha l’hinduisme, el budisme, el jainisme i el sikhisme, molt arrelades a la societat.

L’hinduisme és la religió més seguida a l’Índia: el 80% de la població es considera hindú, la qual cosa representa prop de 1.000 milions de persones. És la tercera religió més popular al món, per darrere del cristianisme i la religió musulmana o Islam.

La religió hinduista es divideix en múltiples escoles, vessants i tradicions. Algunes sectes són henoteistes: creuen en diverses divinitats però només adoren un déu en particular. D’altres, creuen en múltiples déus.

Els principals déus hindús són Brahma, el déu de la creació; Vixnu, el déu de la conservació, i Xiva, el déu de la destrucció.

https://www.instagram.com/p/B1wovB5pBLg/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=dlfix

El budisme és la segona religió més important a l’Índia, especialment al nord. Els budistes no creuen en cap déu, sinó en el desenvolupament de la ment per intentar entendre millor l’univers.

Els orígens del budisme es troben en els ensenyaments de Siddharta Gautama, conegut com a Buda, durant el segle iv a. de C.

https://twitter.com/joseeduardorex/status/1178908263687086081?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1178908263687086081&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.lavanguardia.com%2Fvida%2Fjunior-report%2F20191002%2F47773180211%2Findia-religiones-induismo-budismo-espiritualidad.html

El jainisme és una de les religions més antigues del món: data de fa més de 10.000 anys. Els jainistes no creuen en Déu però segueixen Mahavira, el seu profeta. Rebutgen qualsevol tipus de violència a tal nivell que són l’única religió que no s’ha involucrat mai en cap conflicte bèl·lic.

A l’estat indi del Panjab és on hi ha la majoria de sikhs, els seguidors del sikhisme. Aquesta religió barreja costums i idees de l’hinduisme i l’Islam, com la creença en la reencarnació, el vegetarianisme i la prohibició de beure alcohol.

 

La influència d’altres creences

L’islam és la segona religió de l’Índia, amb prop de 200 milions de fidels. És el país no musulmà amb la població més gran de musulmans.

Quan l’Índia i el Pakistan es van independitzar el 1947, la població musulmana a l’Índia va ser víctima de persecucions i conflictes, i una part va traslladar-se al nou estat del Pakistan, de majoria musulmana.

Per la seva banda, el cristianisme va entrar a l’Índia acompanyant l’Imperi Britànic, que durant segles va comerciar al país i després va establir el Raj Britànic, un sistema de govern colonial que va durar fins a la independència l’any 1947.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -