Canvi climàtic / ODS / Notícia no classificada

D’on surt l’aigua de l’aixeta?

L'aigua és un recurs molt escàs que hem de consumir de forma sostenible. (Getty)

Encara que l’aigua ocupa el 70% de la superfície del planeta, només el 3% és potable i és difícil abastar-la

Des de l’espai, un color de la Terra destaca damunt dels altres: el blau. El 70% de la superfície del planeta està cobert d’aigua. Però la proporció d’aigua apta per al consum és molt més petita: en podem beure només entre el 2,5% i el 3%.

D’aquesta quantitat d’aigua dolça, tan sols el 0,3% és a rius i llacs. La majoria és el gel de les glaceres i els casquets (68-70%).

Finalment, al voltant d’un 30% es troba en aqüífers sota terra. Això significa que bona part de l’aigua és a llocs de difícil accés; és per aquesta raó que només podem fer servir una petita part de l’aigua potable disponible.

https://twitter.com/bjc_agua/status/1105860386027237376

Segons dades de l’Agència Europea de Medi Ambient publicades el 2015, a les cases s’utilitza només l’11,6% de l’aigua potable disponible. La resta es fa servir en agricultura i ramaderia (el 40,4%), per generar energia (el 27,8%) i també en mineria i construcció (el 17,7%).

No obstant això, aquestes dades són diferents a cada país. A nivell global, l’agricultura consumeix el 70% de l’aigua potable a tot el món.

 

Contaminació de l’aigua

Al problema de l’escassetat d’aigua potable cal afegir la contaminació. A molts llocs del món, les fàbriques llencen els residus sense tractar a llacs i rius. Els pesticides i productes químics utilitzats en l’agricultura també poden arribar a l’aigua.

L’aigua subterrània també es pot contaminar per la filtració de les deixalles que hi ha als abocadors i fins i tot per culpa dels excrements animals de les granges.

Un dels problemes de contaminació més greus són els abocaments de petroli. Es poden produir per filtracions, accidents o arran d’unes condicions deficients en el seu transport.

 

L’escassetat d’aigua, un problema cada cop més gros

L’augment de la població mundial fa que els recursos naturals com més va més limitats siguin, per això hem d’aprendre a utilitzar-los de forma sostenible i responsable.

Tenir accés a l’aigua potable cada vegada és més complicat i algunes ciutats estan arribant a situacions molt difícils. Per exemple, Ciutat del Cap (Sud-àfrica) va estar a punt de quedar-se sense el 2018 a causa d’un llarg període de sequera.

Per afrontar aquesta situació, les autoritats van establir restriccions en l’ús de l’aigua i fins i tot es va proposar portar un bloc de gel de l’Antàrtida a la ciutat.

https://twitter.com/LaVanguardia/status/1023072834308866048

Una altra de les mesures proposades per solucionar l’escassetat d’aigua és convertir aigua salada en aigua potable mitjançant un procés de dessalinització.

Aquest mètode, però, resulta molt car i consumeix molta energia. Els científics estan investigant com millorar-lo i fer-lo més eficient.

Actualment, l’Aràbia Saudita lidera la producció d’aigua dessalinitzada: la meitat de l’aigua potable que s’hi consumeix s’obté així.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)