Es compleix un any de la investidura de Donald Trump, el president més polèmic de la història d’Estats Units
El 8 de novembre de 2016, el multimilionari Donald Trump va guanyar les eleccions presidencials d’Estats Units. Dos mesos després, el 20 de gener de 2017, prenia possessió del càrrec i es convertia en el 45è president del país.
Estats Units és la principal economia del món i les decisions del seu govern poden tenir repercussions a la política d’altres països. Per això el món sencer va seguir amb molta atenció aquelles eleccions: hi havia molt en joc i Donald Trump no deixa a ningú indiferent.
El dur camí a la Casa Blanca
Donald Trump, candidat del Partit Republicà sense cap experiència en política, s’enfrontava a Hillary Clinton, candidata del Partit Demòcrata, ex senadora i Ex Secretària d’Estat de l’anterior president, Barack Obama.
Trump va guanyar les eleccions amb un discurs populista i molt emocional amb el qual va aconseguir connectar amb els votants.
Els efectes de la crisi econòmica segueixen notant-se a Estats Units, i una part important de la població va creure en les promeses de Trump de “tornar a fer gran a Amèrica”: recuperar els negocis, crear ocupació i millorar l’economia.
https://www.instagram.com/p/BcskMg6A-s5/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_legacy
La cursa electoral va ser feroç, amb atacs continus per part de tots dos partits. Amb un estil agressiu i desafiador, Trump i el seu equip van intentar desacreditar a Clinton per tots els mitjans i van declarar la guerra als diaris i televisions que el criticaven.
No obstant això, Trump tampoc ho va tenir fàcil al seu propi bàndol. Alguns membres del Partit Republicà consideraven que no era el candidat idoni per la seva falta d’experiència i el seu caràcter polèmic.
Aquestes diferències es fan evidents ara, a les votacions del congrés, quan alguns representants republicans neguen el seu suport a les mesures de Trump.
Nou president, nova política
Abans d’entrar en política, Donald Trump havia recolzat tant a candidats republicans com a demòcrates. No obstant això, com a empresari d’èxit, li interessava que es promoguessin polítiques a favor de les empreses i la iniciativa privada.
Ara que és president, Trump ha deixat molt clar la seva prioritat: vol enfortir l’economia del país, encara que això suposi deixar en un segon pla els serveis públics com l’educació o la sanitat.
En recolzar a les grans empreses d’Estats Units, el govern aconsegueix crear llocs de treball. No obstant això, per promoure aquestes polítiques cal retallar el pressupost d’ajudes socials. És el cas de Medicare o Medicaid, un programa de salut pública que ajuda a les famílies amb menys recursos.
Les polítiques de Trump s’oposen a les polítiques de l’anterior president, Barack Obama, en molts altres aspectes. El nou president va retirar Estats Units de l’Acord de París, un compromís internacional en la lluita contra el canvi climàtic. Trump, un negacionista declarat, creu que l’escalfament global és una farsa.
R4 Aprende como funciona, calificar, y solicitar a través de CHIP/Medicaid aquí: https://t.co/GjbhSbuPu2 #Asegúrate pic.twitter.com/Yej5YucM7U
— CuidadoDeSalud.gov (@CuidadoDeSalud) January 11, 2016
A més, Trump ha optat per una estratègia de mà dura als conflictes internacionals. Ha criticat l’apropament amb Iran impulsat per Obama, ha portat encara més lluny el seu enfrontament dialèctic amb el líder de Corea del Nord, Kim Jong-Un, i ha desafiat a la comunitat internacional de l’ONU en reconèixer Jerusalem com la capital d’Israel.
La postveritat de Trump
Les decisions del nou president provoquen gairebé tant de revol com les seves declaracions. Per justificar les seves actuacions, Trump i el seu equip utilitzen la postveritat, una manera d’explicar la realitat en la qual les emocions i opinions expliquen més que els fets en si.
Durant les tibants rodes de premsa a la Casa Blanca, els periodistes intenten aconseguir explicacions del president i els seus portaveus, però no sempre ho aconsegueixen.
Trump s’ha tancat en banda i només respon preguntes dels mitjans de comunicació que el recolzen, com la cadena conservadora FOX. Mentre, acusa a la resta de mitjans d’anar en contra seva i inventar fake news o informació falsa per perjudicar-lo.
Year One. My new cover for TIME magazine, on newsstands today.
art: @edelstudio pic.twitter.com/3Pd9aSkeZU— Edel Rodriguez (@edelstudio) January 11, 2018
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English