23 novembre 2024
spot_img
23 novembre 2024

Donald Trump inclou Elon Musk al seu equip

El propietari de Tesla i l'home més ric del món liderarà el nou Departament d'Eficiència Governamental dels Estats Units

El passat 5 de novembre, Donald Trump va guanyar les eleccions presidencials i serà el president dels Estats Units els propers quatre anys. Des que es va proclamar la seva victòria, el líder del Partit Republicà ha anat anunciant les novetats que integrarà al seu equip.

Entre les noves incorporacions destaca la d’Elon Musk. Trump ha anunciat que l’empresari propietari de Tesla i SpaceX i l’home més ric del món, dirigirà el nou Departament d'Eficiència Governamental (DOGE, per les sigles en anglès) juntament amb Vivek Ramaswamy, excandidat presidencial republicà i també empresari.

En paraules del president, aquest departament s'encarregarà de portar a terme una reforma "dràstica" de l’administració nord-americana. Entre els seus objectius hi ha el d’acabar amb la burocràcia governamental, reduir l'excés de regulacions i retallar despeses que consideren “innecessàries”.

Elon Musk ha arribat a afirmar que podrien retallar fins a dos bilions de dòlars de despesa pública. La despesa pública són els diners que destina un govern a finançar serveis que cobreixen les necessitats col·lectives. Per exemple, aquests fons poden ser utilitzats per  finançar hospitals, escoles, carreteres o transport públic, entre altres serveis essencials.

Als Estats Units, la despesa pública destinada a certs sectors ja és de per si més petita en comparació amb altres països. A l'estat espanyol, per exemple, es garanteix el dret a una sanitat pública i gratuïta que no seria possible sense la despesa pública; una situació que no es dona als Estats Units, on la majoria de ciutadans depèn d'assegurances privades.

Tot i que porta el nom d'organisme oficial, el DOGE proporcionarà assessorament i orientació des de fora del govern. Trump ha anunciat que, amb les reformes que s'apliquin, el govern dels Estats Units tindrà, per primera vegada a la seva història, un enfocament empresarial.

Qui és Elon Musk?

Elon Musk va néixer a Pretòria (Sud-àfrica) el 1971. Des de ben petit li va interessar la programació i la informàtica, i amb només 12 anys va dissenyar el seu primer videojoc, que va vendre per 500 dòlars. Avui dia, és l’home més ric del món: segons la revista Forbes, el magnat té un patrimoni de 285,6 mil milions de dòlars.

La seva trajectòria com empresari va començar quan era molt jove. El 1999 va fundar X.com, una de les primeres empreses de serveis financers per internet, que posteriorment es fusionaria amb PayPal, la principal plataforma de pagaments per internet. L’èxit d'aquest projecte va convertir Musk en multimilionari, cosa que li va permetre invertir en els seus propis projectes.

El 2002 va fundar SpaceX, una empresa dedicada a l’exploració espacial. En els darrers anys, aquesta companyia ha construït diversos coets i ha promogut el turisme espacial. El 2004, es va convertir en CEO i propietari de Tesla, fabricant d’automòbils elèctrics d'alta gamma. 

L’any 2015, juntament amb altres empresaris, va fundar OpenAI, una de les companyies d’intel·ligència artificial més rellevants actualment. L'empresa està darrera de productes tan coneguts com ChatGPT. El 2022, després de diverses negociacions, Musk també es va fer amb el control de X (abans Twitter).

Elon Musk es considera a si mateix un visionari. L'empresari inverteix milions de dòlars en tecnologies que considera necessàries per garantir la supervivència i l’evolució humana en el futur. No obstant això, moltes persones consideren que podria invertir part de la seva fortuna a resoldre problemes actuals, com la pobresa o la contaminació.

Quina relació tenen Musk i Trump?

A la campanya electoral de les últimes eleccions nord-americanes, Elon Musk ha adoptat una postura diferent de la que sol seguir l'elit empresarial dels Estats Units. Mentre que els empresaris del país habitualment donen suport al seu candidat favorit de manera discreta, organitzant, per exemple, esdeveniments i sopars privats per recaptar fons, Musk ha optat per una implicació més visible i pública. 

Tot i això, el propietari de Tesla ha mostrat un ampli suport a Donald Trump davant de les càmeres de televisió i a través de les xarxes socials.  Des del seu compte personal, el multimilionari ha promogut diferents teories conspiratives i de descrèdit, i ha atacat directament a Kamala Harris, líder del Partit Demòcrata i rival de Trump. 

A més, Musk ha aportat diners de la seva butxaca per donar suport al republicà: en total, el magnat ha donat 200 milions de dòlars a la campanya del ja president dels Estats Units. Segons la BBC, aquestes contribucions converteixen l'empresari en un dels majors donants individuals a la cursa presidencial. 

Els experts sostenen que darrere aquest suport tan transparent hi hauria la intenció d'aconseguir un benefici empresarial per a les seves companyies, especialment en temes regulatoris i fiscals. Els beneficis ja comencen a arribar: les accions de Tesla s'han disparat a borsa després de la victòria de Trump. 

Així mateix, Musk ha aconseguit un lloc a l'administració nord-americana, cosa que probablement no hauria aconseguit sense aquest suport previ al líder republicà.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -