Dones científiques que han fet història
Nombroses dones han fet descobriments importants en camps com la física, l’astronomia o les matemàtiques, desafiant barreres i deixant un llegat inesborrable
Nombroses dones han fet descobriments importants en camps com la física, l’astronomia o les matemàtiques, desafiant barreres i deixant un llegat inesborrable
Nombroses dones han realitzat contribucions fonamentals a la ciència al llarg de la història. Moltes vegades, els seus descobriments han establert les bases per aconseguir avenços científics crucials. Tot i això, moltes han estat oblidades o no han rebut el reconeixement que mereixien.
Recordem algunes de les dones científiques que han fet història i que han deixat un llegat inesborrable en camps com la física, l’astronomia o les matemàtiques.
Marie Curie
Va ser la primera dona a guanyar un Nobel, i és l’única que ha rebut aquest premi en dues disciplines (física i química). Els seus estudis en radioactivitat va establir les bases de la física nuclear, una branca de la física que estudia els àtoms. Al llarg de la seva vida, Curie va haver d’enfrontar-se a molts obstacles i prejudicis per dedicar-se a la ciència. A Polònia, el seu país natal, les dones no podien anar a la universitat, així que va decidir marxar a França per poder desenvolupar la seva carrera com a científica.
Jocelyn Bell
Astrofísica irlandesa que va descobrir l’existència dels púlsars, estrelles de neutrons que giren molt ràpidament i emeten radiacions electromagnètiques. Anys més tard de la troballa, els científics Anthony Hewish i Martin Ryle van rebre el Premi Nobel de Física per aquest descobriment. Jocelyn no va ser inclosa al reconeixement.
Rita Levi-Montalcini
Levi-Montalcini va ser una neurobiòloga italiana, coneguda pel seu descobriment del factor de creixement nerviós, una proteïna essencial per al creixement, el manteniment i la supervivència de les cèl·lules nervioses. Aquest descobriment va permetre entendre millor com es desenvolupen i es mantenen els sistemes nerviosos al cos. Aquest descobriment va revolucionar el camp de la neurociència i li va valer el Nobel de Medicina, que va compartir amb Stanley Cohen.
Emmy Noether
Va ser una matemàtica alemanya que va revolucionar l’àlgebra abstracta i la física teòrica. Encara que les seves investigacions van tenir un gran impacte a la teoria de la relativitat d’Albert Einstein, la seva feina va ser passada per alt moltes vegades. Al llarg de la seva vida, també va haver d’enfrontar-se als prejudicis de la comunitat acadèmica pel fet de ser dona i, durant molts anys, va treballar sense cobrar res.
Rosalind Franklin
Franklin va ser una química britànica que va jugar un paper fonamental en el descobriment de l’estructura de l’ADN. Després de doctorar-se en Química i Física a la Universitat de Cambridge, es va especialitzar en cristal·lografia i va desenvolupar la tècnica i els instruments necessaris per fotografiar mostres d’ADN. Els seus estudis van ser clau per a les investigacions posteriors dels científics James Watson i Francis Crick, que van rebre el Nobel de Medicina sense esmentar la feina de la seva companya.
Vera Rubin
Aquesta científica nord-americana va ser una de les astrònomes més importants del segle XX. Les seves observacions van servir per demostrar l’existència de la matèria fosca, un tipus de matèria invisible que hi ha dins de l’univers. Gràcies als seus estudis, vam comprendre que la part de l’univers que podem veure (planetes, estrelles, galàxies…) és tan sols la punta de l’iceberg: la matèria fosca representa el 85% de la matèria de l’univers.
Lise Meitner
Meitner va ser una física austríaca que va exercir un paper clau en el descobriment de la fissió nuclear, el procés mitjançant el qual un nucli atòmic es divideix en dos o més nuclis més petits, alliberant una gran quantitat d’energia. Tot i la seva crucial contribució, va ser el seu company Otto Hahn qui va rebre el Premi Nobel de Química per aquesta troballa.
Jane Goodall
Aquesta investigadora britànica és considerada pionera en l’estudi dels ximpanzés salvatges a Tanzània. Va ser la primera persona a descobrir que els ximpanzés són capaços de fabricar i utilitzar eines, una cosa que fins aleshores es pensava que era exclusiu dels éssers humans. La seva investigació també va demostrar que aquests animals tenen emocions.