3 octubre 2024
spot_img
3 octubre 2024

Dones en la cultura: encara falten referents

Amb motiu del 8-M: Dia de la Dona, aquesta setmana dediquem tots els articles de 'La Notícia del Dia' a les dones i analitzem algunes de les problemàtiques que afecten la igualtat de gènere al món.

Realitzadores, cantants, directores d'orquestra i dones artistes cada vegada estan més presents als mitjans, però continuen lluny de la paritat

Les dones representen la meitat de la població mundial, però els seus drets encara estan en un segon pla en molts àmbits, des del treball fins a la representació política, passant per l'accés a la ciència o l'educació. El mateix passa amb la cultura: en aquest sector cada vegada hi ha més dones, però això no vol dir que rebin el mateix reconeixement que els homes.

Un 50,4% dels escriptors, periodistes, lingüistes, artistes, archivistas i bibliotecaris són dones, segons estadístiques del Ministeri de Cultura d'Espanya. Malgrat això, el 82% dels teatres, museus i altres equipaments culturals estan dirigits per homes. Així mateix, només el 31% d'autors de novel·les són dones, una xifra que baixa al 20% en el cas dels assajos o els textos teatrals.

Si bé cada vegada hi ha més referents femenins al món de la cultura, el repte és aconseguir més visibilitat i promoure la presència de dones en llocs de responsabilitat.

Dones al cinema

En un fet sense precedents en la història del cinema, els grans festivals de cinema han premiat films dirigits per dones en les últimes edicions. La realitzadora catalana Carla Simón ha guanyat l'Os d'Or de la Berlinale 2022 amb Alcarràs. A Cannes, la francesa Julia Ducournau es va convertir l'any 2021 en la primera directora a guanyar la Palma d'Or en solitari per Titane. Abans, la directora neozelandesa Jane Campion ja havia guanyat el mateix premi el 1993, compartit ex aequo amb el director xinès Chen Kaige.

A la Biennale de Venècia del 2021, el Lleó d'Or a Millor Pel·lícula va ser per El acontecimiento de la francesa Audrey Diwan, mentre que Jane Campion es va fer amb el Lleó de Plata a la Millor Direcció per El poder del perro, una de les favorites a la propera cerimònia dels Premis Oscar. Així mateix, als últims premis de l'Acadèmia, la nord-americana Chloe Zhao es va endur el premi a Millor Pel·lícula i Millor Direcció per Nomadland.

Tots aquests premis han contribuït a visibilitzar la figura de les directores i realitzadores. Malgrat això, el cinema continua sent un sector molt masculinitzat i amb una gran desigualtat de gènere: la majoria de dones que treballa fent pel·lícules ho fa en departaments com el de vestuari, maquillatge o perruqueria, mentre que només una minoria està al càrrec de la direcció.

Més enllà dels premis i el reconeixement, la visibilitat del cinema fet per dones és important perquè les seves pel·lícules aporten un punt de vista diferent a la mirada tradicional dels homes. D'aquesta manera, es denuncien realitats i problemàtiques que afecten els seus drets i ajuden a promoure la igualtat de gènere.

Dones en la música

A la música pop, les dones són les protagonistes. Sovint s'acusa les cantants de pop de vendre una visió sexualizada i poc empoderada de les dones; així i tot, és innegable que aquestes artistes tenen un reconeixement molt més gran que en altres estils de música. Un exemple d'això és que la cançó i l'àlbum més escoltats a la plataforma Spotify el 2021 van ser de la cantant Olivia Rodrigo.

També a l'última edició dels Premis Grammy, el palmarès va destacar la figura de les dones a la indústria musical. Beyoncé va guanyar en quatre categories i, amb 28 Grammy, ja és l'artista més premiada de la història d'aquests premis. La cantant Taylor Swift va guanyar el premi a Millor Àlbum i va esdevenir la primera dona que guanya el premi tres vegades, mentre que Billie Eilish es va imposar a Millor Enregistrament per Everything I Wanted.

https://www.instagram.com/p/CMe6qC5CnhJ/

A la música clàssica, directores d'orquestra com la nord-americana Marin Alsop, la ucraïnesa Oksana Lyniv, la italiana Speranza Scapucci o la francesa Nathalie Stutzmann s'han convertit ja en grans referents femenins d'un món tradicionalment dominat pels homes.

No obstant això, el 90% de les orquestres de tot el món continuen estant dirigides per homes, mentre que els grans conjunts simfònics estan lluny de la paritat: les dones encara representen menys de la meitat dels músics a la majoria d'orquestres d'Europa i Amèrica. En algunes de les més importants, com la Filharmònica de Viena, només 1 de cada 10 instrumentistes són dones.

Dones en l'art

La Biennal d'Art de Venècia és una de les exposicions d'art més importants del món i enguany marcarà una fita perquè el 90% dels artistes seran dones: dels 213 artistes que participaran en l'esdeveniment, només 21 són homes. Mai abans s'ha celebrat un esdeveniment artístic amb tanta presència femenina.

D'altra banda, el 76% dels nus en art estan protagonitzats per dones, però menys del 4% d'obres d'art modern en museus són obra de dones artistes. Partint d'aquesta premissa, el Museu d'Art Modern ARKEN de Dinamarca ha creat una exposició que repassa 150 anys d'història de l'art femení a través de 120 obres d'artistes daneses i internacionals, algunes de finals del segle XIX i altres de l'any passat.

En l'última dècada, les exposicions individuals dedicades a dones artistes han passat d'un 21% a un 31% , segons dades de l'organització Dones en les Arts Visuals (MAV). Només al 2021, es van celebrar diverses grans exposicions dedicades a dones artistes: Hilma af Klint a Sídney; Anicka Yi a la Tate Modern de Londres; Yayoi Kusama a Berlín, Nova York i Londres; Pipilotti Rist al MoMA de Nova York; Judy Chicago també a Nova York o Georgia O'Keeffe al Museu Thyssen de Madrid.

L'any passat, l'exposició Invitadas. Fragmentos sobre mujeres, ideología y artes plásticas en España (1833-1931) al Museu del Prado es va convertir en la tercera exposició dedicada a dones artistes en dos segles d'història d'aquest museu.

Ara bé, encara queda molt de camí per endavant. Segons un informe d'Artnet, portal especialitzat en informació sobre art, només l'11% de totes les adquisicions de museus entre el 2009 i el 2019 van ser obres de dones, i aquestes peces encara es valoren menys que les dels homes.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -