Figures històriques que han marcat un abans i un després en la lluita per la igualtat de gènere
Per Clara Anta
El moviment feminista va tenir els seus inicis durant el segle XVIII, encara que les primeres manifestacions i protestes pels drets de les dones van sorgir amb força a meitats del segle XIX. Durant aquests actes, les dones reivindicaven la defensa de les llibertats, els drets i la igualtat jurídica de la dona.
Amb el temps, figures històriques d’àmbits molt diversos (activistes polítiques, escriptores, artistes) es van sumar a la lluita pels avanços socials, a favor de la igualtat de gènere i contra la violència masclista.
Emmeline Pankhurtst (1858-1928)
Emmeline Pankhurst va ser una activista política, el treball de la qual va ser fonamental per aconseguir el dret a vot de les dones a Anglaterra el 1928. Pankhurst era una destacada líder del sufragisme, el moviment que defensava que les dones poguessin votar a principis del segle XIX.
Al 1903 va fundar la Unió Social i Política de les Dones (WSPU) per pressionar als partits polítics perquè votessin a favor del sufragi femení. Les membres de la WSPU eren partidàries de les actuacions violentes (incendis, sabotatges, escarnis) per forçar al govern a prendre partit en la lluita per la igualtat.
“No subestiméis nunca el poder de las mujeres para decidir nuestro destino. No nos han dejado alternativa, ¡desafiad al gobierno!”
Emmeline Pankhurst pic.twitter.com/I757t9UE5D— Vito Virtudes (@VictoriaVirtude) February 23, 2018
Virginia Woolf (1882-1941)
A més de ser una de les figures literàries més destacades del segle XX, Virginia Woolf també és considerada una pionera del feminisme. En una època en la qual les dones depenien sempre d’un home a la família (pare, germà, marit), ella es va rebel·lar contra les convencions socials per impulsar la seva vocació com a escriptora.
A les seves obres reflexiona sobre la identitat femenina i sobre les dificultats als quals s’enfronten les dones pel fet de ser-ho en un món dominat pels homes.
https://www.instagram.com/p/BgWdL8OFi1j/?utm_source=ig_embed
Frida Khalo (1907-1954)
Va ser una coneguda artista mexicana que ha acabat convertint-se en símbol del feminisme, de l’art i fins i tot de la moda. La seva pintura mostra a dones reals, lluny de la bellesa i els estereotips en els quals se centraven els artistes de la seva època.
A principis del segle XX, la dona jugava un paper secundari en la societat: no podia aspirar a molt més que casar-se i tenir fills. No obstant això, Frida Kahlo va ser capaç de trencar cànons. Malgrat tenir una salut feble i un cos molt fràgil, va intentar ser forta, independent i fer la seva pròpia vida sense que li importés el que diguessin.
https://www.instagram.com/p/BjCC3tvFFuj/?utm_source=ig_embed
Betty Friedan (1921-2006)
Va ser una escriptora nord-americana coneguda per ser l’autora de La mística de la feminitat, obra de referència del moviment feminista en la qual analitza el paper de les dones de classe mitjana, convertides en mestresses de casa sense recursos propis.
Friedan defensava que les dones havien de buscar objectius propis, independentment de les càrregues familiars, per poder realitzar-se com a persones.
Al 1966 va fundar la National Organization for Women (NOW), una organització que integra diversos col·lectius feministes a Estats Units i treballa per defensar els drets de les dones en diferents àmbits: salut, ocupació, educació, protecció social…
https://www.instagram.com/p/BhflHjdFOu7/?utm_source=ig_embed
Informació elaborada en col·laboració amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna
Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English