23 desembre 2024
spot_img
23 desembre 2024

Dos anys de guerra a Ucraïna

La invasió de Rússia, que va començar el 24 de febrer de 2022, ha obligat més de 10 milions d'ucraïnesos a abandonar casa seva

El 24 de febrer del 2022, l'exèrcit de Rússia va iniciar diversos atacs contra ciutats ucraïneses. El president rus, Vladímir Putin, el va descriure com una “operació militar especial” per aconseguir el Donbass, una regió a l'est d'Ucraïna. Tot i això, aquella invasió va acabar convertint-se en l'inici d'una guerra que, dos anys més tard, segueixen patint milions de persones.

Actualment la guerra es troba en un període d'estancament. Segons els analistes polítics, la guerra no s'ha acabat, però en els últims mesos cap de les dues parts no ha estat capaç d'assolir els seus objectius estratègics. Recentment l'exèrcit rus es va fer amb el control de la ciutat ucraïnesa d'Avdiivka, sent la primera victòria de Rússia des del maig del 2023.

Tot i la baixa intensitat actual, el conflicte a Ucraïna ha estat un dels més devastadors dels últims temps: milions de persones desplaçades, milers de víctimes civils i ciutats senceres destruïdes són només algunes de les conseqüències.

Per què va començar la guerra?

Ucraïna és un país de l'est d'Europa que va formar part de la Unió Soviètica (URSS), una federació de països liderada per Rússia que va existir entre el 1922 i el 1991. Després de la dissolució de l'URSS, Ucraïna es va convertir en un Estat independent i va començar un apropament a l'OTAN, la Unió Europea (UE), i altres països occidentals com els Estats Units.

Això no va ser ben vist per Rússia. El Govern de Vladímir Putin considera que Ucraïna hauria de formar part de Rússia i no accepta que el país pugui decidir el seu destí. Això va provocar una escalada de tensió entre tots dos bàndols, que es va anar estenent amb els anys.

El primer cop va arribar el 2014, quan Rússia va ocupar la península ucraïnesa de Crimea. La tensió va culminar amb la invasió a Ucraïna el febrer del 2022. L'objectiu de Putin és tornar a aconseguir el control del seu país veí, al qual considera part de la seva identitat i del seu espai d'influència.

Quina és la situació humanitària?

En dos anys, Rússia ha aconseguit que el 18% del territori ucraïnès estigui actualment ocupat per les tropes. L'ocupació ha vingut acompanyada d'una destrucció massiva, amb bombardejos continus i atacs amb míssils per tot Ucraïna.

Més de 10 milions d'ucraïnesos s'han vist obligats a abandonar casa seva des del començament de la guerra. D'ells, 6,4 milions són refugiats que han buscat protecció a tot el món, mentre que al voltant de 3,7 milions segueixen desplaçats forçosament dins del país.

Pèrdua d'éssers estimats, desplaçaments, incertesa, atacs aeris, dificultats econòmiques, manca d'accés a serveis bàsics… Més de la meitat de la població ucraïnesa ha patit un esdeveniment potencialment traumàtic i necessitarà suport psicològic, segons recull l'organització internacional Médicos del Mundo.

Entre els perjudicats hi ha tota una generació de nens i nenes, que viu des de fa dos anys en un context de violència, por i tragèdia. Més de 3.800 escoles han estat destruïdes o danyades a Ucraïna, segons dades del Govern de Kíev. Unicef denuncia que els menors han estat privats d'una educació essencial i desposseïts dels beneficis d'un entorn segur i protegit.

Quines sancions i ajuts ha rebut cada part?

Un dels efectes immediats de la guerra d'Ucraïna que perduren després de dos anys són les sancions contra Rússia. Països de la Unió Europea i altres com els Estats Units van imposar sancions contra personatges públics i empreses russes per perjudicar l'economia del país i intentar obligar Putin a frenar els atacs.

Per exemple, es va aprovar un veto parcial al petroli i el gas rus i es va penalitzar el transport marítim de Moscou. Tot i això, la influència de Rússia és tan gran a nivell mundial que aquestes sancions no han estat suficients per aturar el conflicte.

Alhora que Rússia rebia sancions, Ucraïna ha rebut ajuda financera, humanitària i militar tant dels Estats Units, com de la UE i altres països aliats. A principis de febrer del 2024, la UE va aprovar un nou paquet de 50.000 milions d'euros per al país liderat per Volodímir Zelenski. Aquestes ajudes són una forma de fer palès el suport a Ucraïna en el conflicte.

Quan s'acabarà la guerra?

Ara mateix no hi ha una resposta clara a aquesta pregunta. Segons els analistes, la finalització immediata del conflicte no sembla probable. El Kremlin no està disposat a cedir en els seus interessos estratègics a la regió i continua l'ofensiva militar. Mentre que la Unió Europea ha començat les negociacions per a la integració d'Ucraïna com a nou membre de l'organització comunitària.

Tot això són factors que posen una consecució difícil d'un alto el foc que aconsegueixi posar fi als més de 700 dies de guerra.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -