La desigualtat de gènere segueix limitant els drets de les dones a escala global
La igualtat de gènere està recollida en la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides. No obstant això, aquesta igualtat de drets encara no existeix de forma real.
La desigualtat entre homes i dones pot veure’s en diversos àmbits, com la llar, la feina o l’escola. Mentre que els homes ocupen els principals llocs de responsabilitat en empreses i càrrecs polítics, elles gairebé sempre ocupen posicions més baixes, relegades a tasques menors.
Segons l’Organització de Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), hi ha 758 milions d’adults analfabets al món i, d’aquests, dues terceres parts són dones.
L’ONU també denuncia que hi ha 750 milions de dones i nenes que han contret matrimoni abans de fer els 18 anys.
Si mirem al món de la política, de 193 països només trobem 11 dones com a presidentes de Govern, mentre que 53 ho són de parlaments. Es tracta d’una dada molt escassa i que mostra la poca rellevància de la dona en llocs de comandament.
Feminisme per aconseguir la igualtat
Per combatre aquests problemes hi ha el feminisme, un moviment que defensa la igualtat real entre homes i dones. Tot i que la societat ha avançat molt en les últimes dècades, encara existeixen actituds masclistes.
El 8 de març és el Dia Internacional de la Dona i els últims anys s’ha aprofitat aquesta jornada per denunciar la desigualtat i la violència masclista. L’any passat, milions de persones es van manifestar a 170 països per reivindicar que es respectin els drets de les dones.
El 2018 també va prendre molta força el moviment Me Too, que denuncia situacions d’assetjament i abús sexual contra les dones.
No todo son malas noticias (o preocupantes) para 2018. También hay cambios para bien, como la campaña #MeToo, que está logrando un cambio importante (como así ha reflejado la revista Time) pic.twitter.com/ssM5a8vXtW
— El Orden Mundial – EOM (@elOrdenMundial) January 4, 2018
La reivindicació va començar donant a conèixer casos d’agressions a actrius famoses a Hollywood i ha servit perquè milers de persones de tot el món expliquin les seves històries. Segons dades d’ONU Dones, una de cada tres dones ha patit abusos o violència sexual.
Objectiu 5: Igualtat de gènere
Per tots aquests motius, la igualtat de gènere es troba entre els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que formen part de l’Agenda 2030 de l’ONU.
Una de les mesures per aconseguir aquesta igualtat és garantir l’accés a una salut reproductiva i sexual. És el cas de les dones que moren avortant de forma clandestina a països on l’avortament és il·legal. També suposa un gran risc l’ablació del clítoris a moltes zones de l’Àfrica.
La mutilación genital femenina es una violación de los derechos humanos. Hay que poner fin a la ablación para que las niñas tengan un mejor futuro. https://t.co/p06ukiUotB #endFGM pic.twitter.com/EwhAqOpWmm
— ONU Mujeres (@ONUMujeres) February 6, 2018
Però la desigualtat també s’aprecia en la situació econòmica. L’ONU denuncia que menys del 20% dels propietaris de terres de tot el món són dones. El fet de no ser propietàries les deixa en una posició molt vulnerable, ja que solen haver de dependre d’un home per sobreviure.
Malgrat que la igualtat de gènere és un dret reconegut, no deixa de ser encara un objectiu per aconseguir.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English