2 març 2024
spot_img
2 març 2024

Duel d’espases làser

Les espases de llum són l’arma preferida dels Jedi, però també dels malvats sith

En el futur d’una galàxia molt, molt llunyana, les espases làser seran l’arma definitiva.

Un sabre làser pot tallar arbres, travessar portes blindades i fins i tot amputar extremitats, com li va passar a Luke Skywalker en enfrontar-se contra Darth Vader. Només hi ha una cosa que pot detenir la fulla d’una espasa làser: una altra espasa làser.

Però una espasa de llum no pot utilitzar-la qualsevol: cal estar en contacte amb la Força i saber dominar-la… per això és l’arma preferida dels Jedi i els sith.

Utilitzant la Força, un bon Jedi pot atreure la seva espasa làser amb la ment i utilitzar-la per defensar-se dels trets enemics.

Formes i colors diferents

La majoria d’espases làser té la mateixa forma: una empunyadura amb un interruptor que serveix per encendre i apagar la fulla de llum. Els Jedi acostumen a portar espases làser amb la llum verda o blava, mentre que els sith utilitzen espases amb llum vermella, que representa la seva agressivitat i la seva visió fosca de la Força.

A l’Episodi II: L’atac dels clons, els Jedi s’enfronten a un exèrcit de robots clons. En aquesta escena poden veure’s espases làser de diferents colors, fins i tot n’hi ha una de color morat!

L’actor Samuel L. Jackson va demanar als productors que la fulla de la seva espasa làser fos de color morat. (LucasFilms)

A més, alguns cavallers foscos utilitzen armes làser amb una forma diferent. A l’Episodi I: L’amenaça fantasma, Darth Maul utilitza un sabre de doble fulla que el permet lluitar contra els Jedis Qui-Gon Jinn i Obi-Wan Kenobi.

https://www.instagram.com/p/BBCsaSVNVlT/

I l’espasa làser de Kylo Ren té un disseny antic en forma de creu, amb una fulla de llum allargada de color vermell i dues fulles laterals més petites que sobresurten de l’empunyadura. 

El poder dels cristalls

Els Jedi són els encarregats de construir les seves pròpies espases làser, és un ritual que forma part del seu entrenament per guanyar habilitat i connectar amb la Força.

La fulla de llum sorgeix d’uns cristalls especials que concentren la Força i la projecten a través de les lents i generadors d’energia que hi ha a l’interior de l’empunyadura. Cada cristall té unes propietats diferents i per això cada espasa làser és diferent.

Un Jedi ha de seleccionar personalment els cristalls de la seva espasa, meditar amb ells perquè la força s’emmagatzemi en el seu interior.

Els Jedi construeixen els seus propis sabres làser amb cristalls que contenen la Força. (Star Wars)

Existiran algun dia els sabres làser?

Malgrat el seu nom, les espases làser no estan fetes amb làser. Les fulles de les espases de Star Wars tenen una grossor i una longitud definits, però si utilitzes un làser a la vida real veuràs que el feix de llum és gairebé invisible, pot travessar-se i s’estén fins que el punter es reflecteix a alguna superfície.

Segons les lleis de la física que coneixem, el material de les fulles d’aquests sabres seria més semblat al plasma: un estat de la matèria que s’obté escalfant els gasos a temperatures molt altes (milers de graus).

Durant aquest procés, anomenat ionització, les molècules de gas perden els electrons i es carreguen d’energia. En alliberar-se, el gas ionitzat desprèn llum i calor, igual que la forma d’un llamp. Aquest fenomen seria el més semblat a la forma i aparença d’una espasa làser.

El problema és que tal descarrega d’energia seria molt difícil de controlar. Per donar forma a la fulla de plasma de la nostra espasa, necessitaríem modular-la amb un camp magnètic molt potent. Incorporar un dispositiu així dins de l’empunyadura seria complicat… a més d’haver de suportar les altíssimes temperatures!

Però per això està la ciència ficció: per fer possible l’impossible… Podria ser que, d’aquí a uns anys, les espases làser siguin una realitat.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -