22 juliol 2024
spot_img
22 juliol 2024

Dues maneres de viure el Ramadà

L’olor de la cuina a la tarda o el carrer ple de musulmans a la nit, fa que sigui una època molt especial per mi

Jaber El H i Dina Ebn El Jabri

El Ramadà és el novè mes del calendari islàmic i el més sagrat. Tots els anys, més de 1.500 milions de musulmans eviten beure i menjar des de sortida del sol fins al capvespre. Fer dejuni forma part dels cinc pilars islàmics, i és obligatori per tot aquelles persones que tenen la capcitat física i psicològica per fer-ho.

Aquest mes sagrat coincideix amb la primera revelació de l’Alcorà que va rebre Mahoma. És un període on els creients es proposen crèixer espiritualment i establir relacions sòlides amb Alà, ja sigui resant i rectitant Alcorà, abstenint-se de mentir i barallar-se, entre moltes altres coses… 

Des de molt petit he viscut aquesta tradició a casa durant aquesta època. L’olor de la cuina a la tarda, o els carrers ple de musulmans a les nits després de resar fa que sigui una de les èpoques més especials per a mi. La manera com es viu el Ramadà, em dóna una oportunitat per gaudir amb la comunitat i familiars. 

Durant el meu dia a dia, visc en plena normalitat, dedicant-me a l’oració, sobretot anant força a la mesquita per resar conjuntament amb la resta de la comunitat. Es reflexiona molt sobre un mateix a causa del temps disponible. A més de la reflexió, durant el ramadà l’ambient canvia i es percep una  tranquil·litat absoluta en els carrers. Aquest és un temps de caritat on moltes famílies, inclosa la meva, fan un acte de caritat amb els més necessitats. Al llarg dels anys aprens a gestionar millor els teus comportaments amb diferents situacions, i acaba fent-me créixer personalment i en bona part espiritualment. Tot i així, viure una “doble” vida pot resultar esgotador, una experiència religiosa com pot arribar a ser el Ramadà combinada amb una vida “normal” d’un estudiant de batxillerat. A vegades és esgotasdor i frustrant. He après a gestionar millor les emocions.

Al final del dia, ens reunim en família per gaudir d’un iftar (Àpat nocturn amb el que es trenca el dejuni diari), al llarg de l a nit descansem i/o resem. Ja cap a la sortida de sol, tornem a tenir un segon àpat i ens preparem per unaltre dia més d’aquest mes sagrat. 

Viure el Ramadà m’ha ensenyat moltes coses

Dina Ebn El Jabri

El 50% de la societat pensa que el Ramadà consisteix només en deixar de menjar i deixar de beure, però no és així. A mi sempre m’han dit els meus pares que és el mes de l’any més important de l’Islam. Quan era petita, no m’interessava gaire el tema perquè no m’agradava el fet de no menjar durant tot el dia i feia dejuni sense entendre perquè ho feia. Quan vaig anar creixent m’entusiasmava aprendre el què és realment el Ramadà i com pot ajudar-me a ser una millor persona i una bona musulmana.

Des dels 12 anys, només feia alguns dies perquè encara no estava preparada per fer-ho, esdevé obligatori quan et ve la regla. De fet, el dejuni no és obligatori si la dona està embarassada, si la persona té alguna malaltia, si és menor, etc.

Vaig començar a fer el Ramadà sencer als 14 anys, ara que tinc 17 anys aconsegueixo portar prou bé el fet de no menjar i beure aigua en tot el dia.

El Ramadà dura un mes, cada dia em llevo a les 4:30h per menjar, el que es coneix com “shor”. A vegades tinc molta gana i altres dies no, normalment menjo molt poc, ja que a aquella hora no tinc gaire gana. Els primers dies ho porto bastant bé, però els últims ja costa passar tot el dia sense menjar.

El Ramadà m’ha ensenyat moltes coses: com millorar com a persona, la generositat ja que fomenta la compassió, l’empatia i la gratitud. La dedicació a les bones obres i la reflexió espiritual pot ajudar una persona a connectar amb les seves creences i valors, i a cercar una comprensió més profunda de si mateixa i del món que l’envolta. Tenir més recompensa en l’islam vol dir no només un premi per les bones accions, sinó també una mostra de la gràcia i la misericòrdia de Déu cap als seus servents, així com acostar-me més a Déu, reflexionar, etc.

Les coses que faig per obtenir la meva recompensa durant el mes del Ramadà són: reso les cinc vegades del dia, llegeixo l’Alcorà que tinc traduït al castellà, no m’enfado, ja que si passés el dia sencer enfadat/da, el teu dejuni s’anul·la, vigilo com m’expresso, el meu comportament amb les persones…

El ramadà és molt important per mi ja que és un mes d’espiritualitat, solidaritat i auto-millora. Tinc una oportunitat per connectar amb la meva fe i amb la meva comunitat, i per treballar en el meu desenvolupament personal i espiritual.

Els últims dies estic molt feliç perquè falta poc per celebrar el “Eid-mubarak” la festa amb la família i molta alegria.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -