23 setembre 2023
spot_img
23 setembre 2023

Educació de qualitat: un repte per aconseguir un món més just

El 24 de gener es commemora el Dia internacional de l’Educació

Per Judith Vives

El 24 de gener es commemora el Dia Internacional de l’Educació. L’ONU va fixar aquesta data amb l’objectiu de conscienciar sobre el paper fonamental de l’educació a l’hora de fer possible un món més just, equitatiu i sostenible. Gràcies a l’educació, les persones tenen més possibilitats de tenir una feina digna, i això també facilita l’eradicació de la pobresa i la fam i la millora de la salut. Amb educació, a més, es lluita contra la desigualtat i els prejudicis de tota mena.

L’educació és, doncs, un dels pilars per fer realitat els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), amb els quals es pretén aconseguir una societat més justa, igualitària i autosuficient. No obstant això, al món encara hi ha 258 milions de nens i joves sense escolaritzar i més de 600 milions de menors que no saben llegir ni escriure. Les guerres i els conflictes solen dificultar també l’accés a l’educació.

Contribuir a fer realitat els ODS també depèn de tu. Què faries per aconseguir una educació de qualitat i fer-la accessible als infants de tot el món? Si tens una proposta, pots presentar-la a la nova convocatòria dels Premis Blanquerna Impulsa, que en aquesta edició se centra en els objectius Fam zero (ODS2), Educació de qualitat (ODS4) i Acció climàtica (ODS13).

Els Premis Blanquerna Impulsa, que organitza Blanquerna-URL, s’adrecen a estudiants de 4t d’ESO, batxillerat o cicles formatius de qualsevol centre educatiu de Catalunya, Andorra o les Balears. Els centres poden presentar els seus projectes en dues modalitats: projectes elaborats per iniciativa d’un grup d’estudiants i els projectes globals de centre, impulsats per la direcció. Hi ha quatre categories: comunicació, salut, relacions internacionals i àmbit educatiu.

Si el vostre projecte sobre l’educació de qualitat encaixa en alguna d’aquestes categories, anima’t a presentar-lo als premis. Les inscripcions estan obertes fins al 20 de maig del 2023. Pots consultar les bases a la pàgina web dels Premis Impulsa.

Iniciatives per promoure l’educació de qualitat

Hi ha moltes accions que es poden impulsar des de la societat o els centres educatius per promoure una educació de qualitat. A Blanquerna-URL hi ha diversos exemples d’educació inclusiva. El centre ofereix, juntament amb la Facultat de Treball Social Pere Tarrés-URL, un Diploma d’especialització universitària en inclusió social i laboral per a joves amb discapacitat intel·lectual, que així tenen l’oportunitat d’accedir a la universitat i estudiar un títol que els obri les portes al món laboral.

Una altra iniciativa interessant de Blanquerna-URL és el servei d’atenció als esportistes d’alt nivell, amb tutories i atenció personalitzada, perquè aquests els atletes puguin compaginar els entrenaments amb les classes i aconseguir un títol.

Finalment, a Blanquerna-URL també compten amb un programa d’ajuts i beques per facilitar l’accés als estudis de nivell superior als estudiants amb menys recursos.

Com veus, hi ha diferents maneres de promoure l’educació de qualitat, a nivell general o centrant-se en col·lectius determinats. Se t’acudeixen altres formes de fer arribar l’educació a tothom? Anima’t a presentar la teva idea als Premis Blanquerna Impulsa.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -