El Palau Robert i Junior Report impulsen una Unitat Didàctica sobre l’impacte social i cultural dels caus i esplais a Catalunya
L’educació en el lleure, amb més de cent anys d’història, és una de les grans eines de cohesió social i transmissió de valors a Catalunya. Així ho mostra l’exposició que es pot visitar, fins al 30 de març de 2025 al Palau Robert i que porta per títol Cul a terra! Caus i esplais, escoles de ciutadania. Aquesta mostra, impulsada pel Departament de Drets Socials i Inclusió i el mateix Palau Robert, posa en valor la tasca educativa i comunitària dels caus i grups d’esplai que hi ha arreu del territori.
L’exposició, comissariada per Elisenda Rovira Olivé i coordinada per Oriol Toro Camprodon, ofereix un recorregut per la història i la vigència d’aquests espais de lleure. Organitzada en sis àmbits, la mostra il·lustra com els caus i esplais han contribuït a preservar la llengua i la cultura, defensar el medi ambient, fomentar la diversitat i construir comunitat a través de la participació activa de milers de persones.
Amb motiu d’aquesta exposició, i en col·laboració amb el Palau Robert, Junior Report ha elaborat una Unitat Didàctica que permet als estudiants descobrir la història, els valors i l’impacte social d’aquest moviment associatiu. Els continguts s’articulen en cinc articles que contextualitzen el paper dels caus i esplais com a espais d’educació no formal i reflexionen sobre els valors de ciutadania que promouen. En concret, els articles parlen sobre la història i tradició de l’educació en el lleure, els jocs i cançons que s’hi vinculen, les activitats més típiques com ara “fer un cim” i exemples d’accions comunitàries dutes a terme per diferents caus i esplais de Catalunya.
A més, la Unitat Didàctica inclou situacions d’aprenentatge per treballar el tema a l’aula, així com una guia específica per al professorat. Aquest material vol acostar la realitat dels caus i esplais als joves i destacar la seva importància en el teixit social català.
Unitats Didàctiques per treballar temes actuals a l’aula
Junior Report, un diari dirigit als lectors més joves, informa sobre l’actualitat i serveix també com a eina pedagògica per a docents. Mitjançant Unitats Didàctiques creades per periodistes i pedagogs, ofereix recursos educatius sobre temàtiques globals i d’interès social per fomentar el pensament crític i la participació activa.
Aquestes unitats inclouen articles, activitats i guies adaptades al currículum escolar. A més, gràcies a acords amb entitats especialitzades, Junior Report ofereix molts d’aquests recursos de manera gratuïta als centres escolars.
A la plataforma Junior Report també es poden trobar recursos per promoure l’educació mediàtica i la lectura crítica dels mitjans, a través de continguts i revistes digitals escolars.