El procés de vacunació de la Covid-19 impulsa un debat sobre com informar-nos en temps de pandèmia
Per Laura Colell
El passat dimarts 23 de febrer va tenir lloc el seminari La desinformació sobre les vacunes de la Covid-19 organitzat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i la Plataforma per a l’educació mediàtica, i en el que el diari per joves Junior Report va participar com a membre de la plataforma.
De manera virtual, unes 200 persones van connectar-se per escoltar i participar en aquest webinar per reflexionar sobre la necessitat d’accedir a informació de qualitat en temps de pandèmia.
El seminari, en el qual l’objectiu era debatre sobre la desinformació de les vacunes, va comptar amb la participació de quatre veus expertes, a més de dos testimonis que van donar a conèixer la seva experiència en relació al procés de vacunació.D’una banda, el senyor Antoni Reig i Malla, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble Cec i, d’altra banda, l’Andrea Ferran, alumna de Batxillerat Internacional de l’Institut Josep Lladonosa de Lleida i redactora de la revista escolar Dada Report, que forma part del projecte Revista Escolar Digital (RED).
Roger Loppacher, president del CAC i de la Plataforma per a l’educació mediàtica, va presentar i iniciar el seminari agraint al personal sanitari per la seva tasca i feina diària. Durant la seva intervenció, Loppacher va presentar dos de les accions prioritàries de l’entitat. D’una banda, un informe on hi consten vídeos que desinformen sobre la Covid-19 i en segon lloc, un document amb recomanacions per a la ciutadania a tenir en compte respecte a aquesta problemàtica. “Per fer front a la informació: atura’t, pensa i contrasta”, va destacar el president.
Carlos Baraibar, periodista de Catalunya Ràdio, va moderar el debat i va llançar quatre preguntes, una a cada ponent. Pepi Estany, representant del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, va remarcar que actualment la gent “s’ha relaxat molt, vol la vacuna i espera vacunar-se ara”. Més tard, Carmen Cabezas, sotsdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat de Catalunya, va actualitzar que ja han vacunat a les residències i als sanitaris “amb una acceptació molt bona”.
Pel que fa a la informació, l’epidemiòloga Sílvia San José va reconèixer que “s’ha fet un esforç increïble per aprendre i poder gestionar la informació”. En la mateixa línia, Núria de José, vici-degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya va mencionar que “hi va haver un esforç molt gran per intentar conèixer al virus”. Una de les paraules més repetida va ser “l’esforç” que les quatre ponents reconeixen que han fet molts col·lectius durant tota la pandèmia.
Les quatre ponents van remarcar la immediatesa de la informació durant aquests últims mesos. Cabezas va ressaltar que, malgrat que la Covid-19 ha sigut negativa en molts aspectes, “una de les meravelles que ens ha donat la pandèmia és la immediatesa de la publicació de la informació”. Sens dubte, també s’ha vist la importància dels mitjans de comunicació en tots els aspectes. La població ha estat rebent una gran quantitat d’articles i els i les periodistes han tingut un paper molt rellevant.
Núria de José va afirmar que “la informació ha de ser clara i breu” i va fer una crida al fet que “les fonts han de ser breus i amb poques paraules dir-ho tot”. Ella mateixa va apuntar que per valorar la informació que es té al davant “és fonamental preguntar-te qui t’explica les coses”. Una altra recomanació que no va passar per alt va ser la que Cabezas va esmentar, dient que “crec que és molt important no quedar-se mai amb els titulars”, sinó que el que s’ha de fer és “llegir tota la notícia amb profunditat”. Per últim, la Núria de José va observar que “ens hem adonat que l’educació mediàtica és molt important per combatre la desinformació”.
Després de les ponents va ser el torn d’alguns testimonis que van explicar com havien viscut la desinformació al voltant de les vacunes i la Covid-19. El president de la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec, Reig i Malla, va explicar que “a la gent gran del carrer es van ‘empapant’ amb onades informatives i a vegades tenen lloc les desinformacions”. “La primera onada informativa va generar por, la segona va ser quan els científics buscaven la vacuna i la tercera va ser la del dubte, la desinformació”, va afegir.
A continuació, va arribar el torn l’Andrea Ferran, alumna de 1r de Batxillerat Internacional i redactora de la revista Dada Report, que formar part del projecte Revista Escolar Digital (RED), impulsat pel diari Junior Report. L’estudiant va posar èmfasi a la saturació que tenen en referència a tot el tema relacionat amb la Covid-19. “Entro a les xarxes socials i veig un lloc on posa Covid-19 i ja no hi entro perquè el tema es fa pesat i entro a les xarxes per desconnectar”, va senyalar. També va ressaltar que a vegades la situació li ha arribat a sobrepassar. “M’entra ansietat quan penso que no serà l’única pandèmia que hi haurà”, confessava. En conjunt, va declarar que els joves s’estan saturant i que la situació no és gens fàcil.
Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.