6 gener 2025

Educar per conservar la biodiversitat

L’impacte de l’home sobre la Terra no para d’augmentar i moltes espècies animals en pateixen les conseqüències

Per Elena Martínez

Segons els experts, la conservació ha de centrar-se en el benestar dels ecosistemes i no només en les espècies objectiu. És per això que protegir les espècies per separat té cada vegada menys sentit: cal actuar de manera global.

Per tal d’aconseguir-ho, és necessària la investigació, però sobretot l’educació, que pot apropar la flora i la fauna a la ciutadania. I és que, al cap i a la fi, som nosaltres els que podem tornar els ecosistemes al seu estat inicial.

L’ ‘aprenentatge servei’ és una metodologia educativa que consciencia als participants i aconsegueix que s’impliquin en la seva comunitat.

Els participants de l’ Aprenentatge Servei  identifiquen dins del seu entorn una necessitat social, ambiental, cultural,…amb la que connecten i s’hi sensibilitzen. D’aquesta manera passen a l’acció per millorar alguna situació, desenvolupant així un projecte solidari del qual se senten protagonistes.

Aprendre fent un server per a la comunitat, a través de coneixements, habilitats, actituds i valors, s’identifica com un projecte educatiu amb finalitat social.

‘Aprenentatge-servei’ per educar i conscienciar

Si parlem de protecció de l’entorn natural, un exemple d’aprenentatge servei actiu seria apadrinar un tram d’un riu, ja que això implica estudiar l’estat del riu des de la perspectiva mediambiental. L’objectiu final? Desenvolupar un projecte de conservació  que s’adapti a les necessitats del curs d’aigua.

Els zoològics són candidats a realitzar aquest tipus de projectes. Aquests centres estan en contacte amb la fauna diàriament i, per tant, són els que millor poden explicar com viuen les espècies i les amenaces a les que han de plantar cara.

En aquest sentit, el Zoo de Barcelona treballa amb l’ aprenentatge servei per tal que els participants assoleixin coneixements i col·laborin per tal de satisfer certes necessitats de la societat.

Conservació al Zoo de Barcelona

Un dels principals objectius del Zoo de Barcelona és apropar la biodiversitat als més joves, motiu pel qual aquest centre realitza diverses activitats on el servei a la comunitat i l’aprenentatge van de la mà.

Durant el curs 2017-2018, l’Àrea d’Educació del Zoo de Barcelona ha col·laborat amb diferents centres educatius impulsant diversos projectes.

A través de la metodologia de l’aprenentatge-servei s’han explicat els secrets de la tortuga mediterrània (Testudo hermanni) i la tortuga de rierol (Mauremys leprosa) a les aules, donant a conèixer les funcions dels zoològics i els projectes d’investigació que s’hi duen a terme.

Durant el curs 2018-2019, el tema proposat se centra en explicar tot el que s’amaga darrere de la fauna urbana, les seves aus i la seva conservació.

Aquestes activitats segueixen la línia del nou model del Zoo de Barcelona, un projecte que aposta per la sostenibilitat i el benestar animal, centrant-se, sobretot, en la fauna autòctona  i amenaçada.

Aquest tipus de projectes milloren la motivació  dels participants i promouen el seu desenvolupament personal i social afavorint així la relació entre escola i comunitat i estimulant la participació ciutadana.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -