La justícia investiga un suposat cas de corrupció que implica el club de futbol amb un alt representant de l'arbitratge espanyol
La Fiscalia Anticorrupció espanyola investiga diversos directius del FC Barcelona per l'anomenat “cas Negreira”: una trama de corrupció esportiva en la qual, suposadament, el club de futbol va estar pagant durant anys a José María Enríquez Negreira, aleshores vicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA), per influir en les decisions arbitrals a benefici del Barça.
Al principi, els fiscals investigaven els pagaments del FC Barcelona a Negreira entre els anys 2016 i 2018, durant els quals va rebre 1,4 milions d'euros. Més endavant es va saber que aquests pagaments havien començat l’any 2001 i que Negreira i el seu fill havien cobrat, a través d'empreses de la seva propietat, fins a 7,5 milions d'euros durant 17 anys.
Aquest període involucra quatre presidents blaugrana: Joan Gaspart (2000-2003), Joan Laporta (2003-2010), Sandro Rosell (2010-2014) i Josep Maria Bartomeu (2014-2018), que va ser qui va decidir suspendre la relació amb Negreira. La fiscalia acusa el FC Barcelona de corrupció; també estan acusats els expresidents Rosell i Bartomeu i dos exdirectius, que s'enfronten a càrrecs d'administració deslleial i falsedat documental.
L'actual president del Barça, Joan Laporta, assegura que el club mai ha fet res per alterar els resultats de cap competició. Diu que els pagaments eren per encarregar informes tècnics de jugadors en categories inferiors, a banda d’informes arbitrals perquè l'equip tècnic pogués preparar els partits (una pràctica habitual en el futbol).
Malgrat això, entrenadors de l'època com el Tata Martino (2013-2014) o Ernesto Valverde (2017-2020) asseguren que mai van veure aquests informes. A més, els pagaments a Negreira no figuren a la documentació econòmica del club ni en les auditories que han de fer cada any, per això la Fiscalia considera que es van fer de manera il·legal i els està investigant.
Les conseqüències del judici poden ser molt diverses, començant per la reputació del club. A nivell econòmic, podria haver de pagar una multa milionària pels pagaments il·legals. A nivell penal, els directius implicats podrien ser condemnats a penes de presó. I, a nivell esportiu, el Barça podria ser sancionat o suspès a les competicions en què participa, o fins i tot haver de tornar algun dels títols aconseguits.
La reacció del futbol espanyol i europeu
El cas va saltar als mitjans de comunicació el 15 de febrer i, des de llavors, la polèmica ha anat creixent. Representants de la Federació Espanyola de Futbol, de La Lliga i de la resta de clubs de primera divisió denuncien que perjudica la imatge del futbol espanyol. També el Consell Superior d'Esports, el màxim organisme governamental dedicat a l'esport, ha advertit sobre les conseqüències per al món de l'esport.
Per aquest motiu, aquestes entitats i organismes han decidit personar-se com a acusació particular al judici, perquè consideren que les suposades activitats il·legals del FC Barcelona els perjudiquen directament. Això vol dir que, si el jutge n’admet la sol·licitud, podran accedir a tota la documentació i proves que es presentin durant el procediment judicial.
El Reial Madrid, per part seva, també ha decidit personar-se en la causa judicial de manera individual (més enllà de la demanda de La Lliga). Malgrat ser el màxim rival esportiu del Barça, la veritat és que tots dos clubs han mantingut bon tracte en els negocis i fins i tot s'han associat en projectes com la fallida competició de la Superliga.
D'altra banda, els organismes de futbol internacional també s'han pronunciat sobre l’afer. La UEFA, el màxim organisme del futbol europeu, ha obert una investigació contra el FC Barcelona per aclarir si el club va actuar de manera irregular per alterar els resultats dels partits.
Corrupció al món del futbol
El futbol és un dels esports més populars del món. Té milions d'espectadors a tots els continents i mou milers de milions d'euros cada any en concepte de fitxatges, patrocinis, drets comercials, drets de retransmissió… Per aquest motiu, també és un àmbit on es produeixen greus casos de corrupció i tràfic d'influències, ja sigui per falsejar el resultat dels partits, afavorir determinats equips o beneficiar alguns clubs o seus esportives.
Un dels primers casos documentats data del 1905, a la final de la Lliga anglesa, quan un jugador del Manchester City va intentar subornar un jugador de l’Aston Vila perquè perdessin el partit. Els directius del City van ser inhabilitats tota la vida, mentre que els jugadors van ser expulsats del club i no van poder jugar a futbol durant mesos.
El futbol italià va viure un dels escàndols més sonats a principis dels 2000. Es va demostrar que quatre equips (Juventus de Torí, AC Milan, Fiorentina i Lazio de Roma) havien pagat per obtenir avantatges arbitrals. A la Juve li van retirar els títols de lliga de les temporades 2004-2005 i 2005-2006 i l'equip va ser relegat a segona divisió. El Milan va perdre 30 punts a la classificació, mentre que Fiorentina i Lazio no van poder disputar competicions europees.
La corrupció també ocupa les altes esferes del futbol mundial. L’any 2015, el president de la FIFA, Sepp Blatter, i el de la UEFA, Michel Platini, van ser declarats culpables de rebre pagaments il·legals de prop de 2 milions de dòlars, suposadament com a tràfic d'influències per aconseguir el seu favor en l'organització de competicions. Tots dos van ser suspesos durant 8 anys de qualsevol activitat futbolística.
L'organització del Mundial de Futbol, la competició futbolística més important del món, també ha generat grans escàndols. Nombrosos polítics brasilers van ser investigats i detinguts per haver cobrat suborns i comissions durant la construcció d'estadis i instal·lacions per al Mundial del Brasil 2014.
El Mundial de Qatar 2022 també ha despertat moltes sospites. Si bé encara no s'ha demostrat cap irregularitat en l’organització, l'elecció d'aquest emirat àrab com a seu va aixecar molts dubtes: Qatar té poca tradició futbolística i un clima desèrtic que dificulta la pràctica esportiva d'alt nivell. Així i tot, i malgrat les denúncies per la violació de drets humans, la FIFA va aprovar la celebració de la 22a Copa del Món en aquest país.