Un estudi revela que els personatges femenins parlen menys i tenen diàlegs amb menys rellevància en comparació amb els seus companys masculins
A les darreres dècades, la indústria dels videojocs s’ha convertit en un pilar fonamental de l’entreteniment a tot el món. Tant és així que els gamers tenen el seu dia: cada 29 d’agost se celebra el Dia Mundial del Videojoc, una data que va sorgir el 2008 per part de les principals revistes especialitzades en aquesta indústria.
Milions de persones juguen cada dia a videojocs. Durant anys, s’ha entès que aquest món era “d’homes” i que els únics que jugaven eren nois. Tot i això, les últimes dades revelen que avui dia al voltant del 50% de les persones que juguen a videojocs són dones.
Tot i la seva participació com a jugadores, la indústria segueix reproduint prejudicis sexistes en els productes que creen. Aquests biaixos de gènere són presents no només a l’aparença o el protagonisme dels personatges femenins, sinó també als seus diàlegs. Així ho revela una investigació publicada per la revista Royal Society Open Science, que ha analitzat sis milions de paraules pronunciades per més de 13.000 personatges de 50 videojocs de rol.
Després de l’anàlisi, l’estudi conclou que als videojocs hi ha gairebé el doble de diàlegs de personatges masculins que de personatges femenins. Aquesta tendència és present fins i tot en videojocs en què les protagonistes són dones. Tot i així, la situació ha anat millorant: els últims 50 anys el nombre de diàlegs femenins va augmentar un 6% cada dècada.
Les desigualtats no només són presents en la quantitat de paraules, sinó també en el contingut dels diàlegs. Quan parlen, els personatges femenins solen disculpar-se, ser agraïdes i dir menys paraulotes, cosa que també perpetua els estereotips de gènere sobre com han de comportar-se les dones.
Trencant estereotips
Durant molt de temps, els personatges femenins dels videojocs han seguit un mateix patró: dones que poques vegades ostenten el paper protagonista i que estan en dificultats i, per tant, necessiten que l’heroi masculí les rescati. Pensem per exemple a la princesa Peach, del mític joc de Mario Bros.
En altres casos, trobem personatges femenins hipersexualitzats que només destaquen a la història pel seu aspecte físic i no tenen la seva pròpia trama. És el cas de videojocs com Grand Theft Auto, on les dones només són vistes i presentades com a objecte de desig per als personatges masculins.
Tot i això, en els últims anys la indústria del videojoc ha anat incorporant cada vegada més personatges femenins empoderats i independents, que no necessiten cap home per tenir la seva pròpia trama i les característiques destacades dels quals no es limiten a la seva aparença.
Entre ells, hi trobem el videojoc Horizon Zero Dawn, protagonitzat per una noia que es diu Aloy. La protagonista és un personatge fort, complex i intel·ligent i té un gran domino d’armes com l’arc o la llança. Això permet enfrontar-se per si sola a les amenaces que es va trobant al llarg del joc.
Videojocs com aquest tracten de posar fi a la idea de “dona en dificultats” i “dona florero” que tants altres jocs han utilitzat a les seves narratives, creant una dona heroïna.
Assetjament contra jugadores
Dins la indústria dels videojocs, una de les problemàtiques persistents és l’assetjament continu que reben les dones jugadores. Moltes s’han enfrontat a diverses formes d’assetjament, discriminació i comportaments misògins mentre participen a la comunitat gamer.
5 de cada 6 persones adultes d’entre 18 i 45 anys van experimentar assetjament en jocs multijugador en línia, una realitat que va afectar especialment les dones, assenyala l’informe La indústria del videojoc des de la perspectiva de gènere de l’Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIMA).
Aquests incidents poden incloure comentaris sexistes, intimidació, assetjament verbal, amenaces en línia, i en casos extrems, fins i tot assetjament sexual.
L’assetjament provoca que moltes de les jugadores optin per amagar el gènere. En altres casos, deixen de jugar en línia per no haver d’exposar comentaris desagradables. A més, aquesta situació pot provocar un malestar psicològic a les jugadores que va més enllà del videojoc.
Los videojuegos deben ser divertidos, no una escusa para insultar a las #Jugadoras con comentarios del tipo "vete a fregar" o "send nudes". Construyamos entre todos un espacio seguro y libre de #ViolenciaContraLasMujeres
— IPIControla (@ControlaIpi) November 26, 2022
És fonamental que la indústria dels videojocs i les comunitats en línia continuïn advocant per la igualtat de gènere i prenguin mesures contra l’assetjament, fomentant que qualsevol persona pugui gaudir dels videojocs sense por de la discriminació.