22 desembre 2024
spot_img
22 desembre 2024

El Bluetooth evoluciona

La nova versió d’aquesta tecnologia permet arribar a més dispositius, però també planteja dubtes sobre la privacitat dels usuaris

El Bluetooth és una tecnologia creada l’any 1989 que permet transmetre dades sense cables: els dispositius es connecten entre ells i es poden enviar documents, arxius de música, vídeos… D’aquesta manera, es pot compartir informació sense necessitat d’internet.

Ara, l’empresa creadora, Bluetooth SIG, ha presentat un nou estàndard o versió d’aquesta tecnologia per compartir arxius d’àudio: el Low Energy Audio (LE Audio) millora la qualitat d’àudio dels arxius compartits sense que això afecti l’autonomia dels dispositius, que poden gaudir d’una bateria amb més durada.

La companyia Bluetooth SIG va anunciar el llançament de LE Audio a principis del 2020, però la pandèmia de covid n’ha alterat el desenvolupament. Ara, l’Android 13 (última versió del sistema operatiu de Google) incorporarà el nou sistema però no sortirà al mercat fins a la tardor. 

Per millorar el funcionament i la capacitat de difusió del Bluetooth, el sistema LE Audio incorpora uns nous còdecs: algoritmes que es fan servir per comprimir i descomprimir la informació. Aquests nous algoritmes perfeccionen els que es feien servir fins ara i permeten empaquetar la informació en arxius molt petits, sense perdre qualitat ni gastar massa bateria.

Una altra de les innovacions del nou Bluetooth és que diversos dispositius podran connectar-se alhora a un mateix emissor Bluetooth, per accedir a una llista de reproducció o de canals disponibles.

Aquesta característica es diu Auracast i s’expandirà més enllà de l’ús quotidià del Bluetooth, perquè permetrà fer emissions públiques. Això vol dir que, si tenim un dispositiu amb aquesta tecnologia, podrem emetre continguts per a tothom que vulgui escoltar-nos, una mena podcast en directe des del nostre mòbil.

¿Problemes de privacitat?

Les connexions a internet sense fils i els sistemes com Bluetooth representen un gran avenç tecnològic a l’hora de compartir informació, ja que no es necessiten cables connectors o materials específics. Ara bé, també poden suposar un perill per a la privacitat de les nostres dades personals. 

Durant la DEF CON del 2021, el congrés de defensa i seguretat informàtica més important del món, els organitzadors van demanar als assistents que apaguessin el Bluetooth per motius de seguretat. Aquesta tecnologia és una de les vies d’accés més utilitzades per ciberdelinqüents o pirates informàtics, que poden interceptar les nostres connexions i alterar la informació que s’hi transmet, com també accedir al nostre telèfon sense consentiment.

Hi ha diversos delictes informàtics relacionats amb el Bluetooth. El més greu és el bluebugging, que s’aprofita dels bugs o errors informàtics que hi ha al software dels dispositius per accedir-hi. La finalitat de l’atac pot ser molt variada: des de voler introduir-hi un virus informàtic fins a accedir a la nostra informació.

El més molest, segurament, és el bluejacking: l’atacant rastreja quins aparells propers tenen el Bluetooth activat i els envia molts missatges anònims. A més, poden utilitzar un dels dispositius disponibles per distribuir aquest spam. El bluejacking sol ser un atac inofensiu, però alguns pirates informàtics han descobert com aprofitar aquesta tècnica per accedir als nostres documents. 

Per evitar riscos, els experts i els fabricants recomanen apagar el Bluetooth quan no el fem servir. També és important descarregar les actualitzacions del sistema operatiu perquè cada nova versió corregeix errors i protegeix millor els dispositius. 

Les tecnologies que marcaran aquest 2022

Més enllà de les novetats amb el Bluetooth, hi ha altres avenços tecnològics que han revolucionat aquest últim any. Una de les notícies més destacades és el metavers anunciat per Mark Zuckerberg a finals del 2021.

En aquest nou univers digital, farem la nostra vida de manera molt similar a com la fem a la vida real, però representats amb avatars a través dels quals ens relacionarem, comprarem o viatjarem (sempre de manera virtual). La idea, però, no és nova: el videojoc Second Life es va crear el 2003 i permet als jugadors interactuar entre ells a través d’avatars. 

L’altre gran repte tecnològic és l’expansió del 5G, la xarxa de telefonia mòbil que substituirà el 4G. La nova tecnologia és fins a 100 vegades més ràpida i farà que altres innovacions guanyin terreny, com els cotxes autònoms, la realitat virtual o l’internet de les coses. El seu accés, però, està limitat als països rics i eixampla la desigualtat en l’accés a les noves tecnologies.

Un altre gran fenomen pendent d’explotar és la intel·ligència artificial, que ja està present a moltes llars i negocis. Aquesta tecnologia té com a objectiu que les màquines i dispositius prenguin decisions autònomes i puguin pensar per si mateixes, sense necessitat de rebre ordres d’una persona.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -