17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

El Canadà prohibeix TikTok als seus funcionaris

El govern canadenc segueix els passos dels Estats Units i la Unió Europea i prohibeix l'aplicació als dispositius mòbils dels treballadors públics

El govern del Canadà ha anunciat la prohibició de TikTok als mòbils d'empresa dels treballadors públics, és a dir, dels funcionaris que treballen en òrgans i institucions oficials. Les autoritats canadenques consideren que l'aplicació, d'origen xinès, no ofereix garanties sobre la privacitat i podria posar en perill la seguretat del país.

El president canadenc, Justin Trudeau, ha anunciat la mesura en una roda de premsa en la qual demanava a la ciutadania que reflexionés sobre les implicacions que pot tenir utilitzar aplicacions poc segures a internet i com això afecta les seves dades personals.

D'aquesta manera, el Canadà segueix els passos de les autoritats dels Estats Units i la Unió Europea, que també han prohibit l'aplicació als dispositius de funcionaris i càrrecs públics per por que puguin convertir-se en eines per espiar.

Amb aquesta nova mesura, el govern canadenc vol llançar un missatge de prudència amb els continguts que es publiquen i comparteixen a les xarxes. Per això, el Centre Canadenc per a la Ciberseguretat ha publicat una guia amb consells per navegar de manera segura a internet: buscar informació sobre una app abans d'instal·lar-la al mòbil, revisar la política de privacitat, filtrar l'accés a les dades del telèfon (contactes, fotos…), etc.

A la majoria de països, els governs no tenen competències per regular els continguts que es publiquen a internet i tampoc poden prohibir l'ús d'aplicacions als usuaris, perquè això aniria en contra del seu dret a la llibertat d'expressió i informació.

No obstant això, als Estats Units, el Partit Republicà vol prohibir TikTok a tota la població perquè ho considera una amenaça per a la seguretat del país. La plataforma és propietat de ByteDance, una empresa de la Xina, i els republicans creuen que el govern xinès podria estar utilitzant l'aplicació per recopilar informació sobre ciutadans, empreses i institucions estatunidenques. L'episodi amb els globus espia xinesos sobre el cel dels Estats Units ha donat encara més arguments als defensors d'aquesta teoria.

Polèmica al voltant de TikTok

TikTok és una de les xarxes socials més populars del món, especialment entre els més joves. L'aplicació està disponible a més de 150 països i té més de 750 milions d'usuaris a tot el món, segons dades de Statista. Al setembre del 2021, TikTok va anunciar que havia superat els 1.000 milions d'usuaris mensuals.

Els usuaris publiquen vídeos curts als quals poden afegir música i efectes visuals. Aquests vídeos apareixen en scroll, fet que afavoreix la visualització continuada de continguts. Moltes vegades, les temàtiques d'aquests vídeos es fan virals i milions d'usuaris imiten els mateixos balls, escenes, bromes, reptes…

Aquests challenge o reptes s'han convertit en un dels punts més polèmics de TikTok, ja que algunes pràctiques difoses a la xarxa social suposen un perill per la salut o fins i tot posen en perill la vida dels usuaris més joves, que són els més influenciables als reptes virals. És el que va passar amb el Blackout challenge, que va provocar la mort de diversos menors als Estats Units.

La temàtica dels vídeos que apareixen al nostre compte ve determinada per una sèrie d'algoritmes que analitzen les nostres preferències: quins perfils seguim, quins vídeos veiem més vegades, quines temàtiques tenen més èxit entre l'audiència global…

Malgrat això, TikTok també ha rebut moltes crítiques per no filtrar els continguts inapropiats als comptes dels usuaris més joves: continguts sexistes, pràctiques poc saludables que poden dur a trastorns alimentaris, ciberassetjament, desinformació… Per aquest motiu, la Unió Europea ha reclamat a TikTok que compleixi la Llei de Serveis Digitals, que exigeix a les plataformes que controlin i limitin la difusió de continguts il·lícits.

La privacitat a les xarxes socials

Una altra de les grans crítiques contra TikTok (i la resta de xarxes socials) és la falta de privacitat. És a dir, el fet que una aplicació pugui recopilar informació personal dels seus usuaris: gènere, edat, temes preferits, cerques més freqüents… Però també dels dispositius: ubicació, model del telèfon, quines altres aplicacions hi ha al mòbil…

Poden semblar dades inofensives, però el problema és l'ús que se’n fa: poden utilitzar-se per personalitzar els anuncis, però també poden cedir-se a altres empreses que els inclouran a la seva base de dades per oferir-nos serveis i productes que potser no ens interessen tant.

La falta de control sobre la nostra pròpia informació és una de les principals preocupacions dels governs. Des d'una perspectiva legal, internet i les xarxes socials són encara un àmbit molt nou i és difícil crear noves lleis que regulin el funcionament d'aquestes plataformes, perquè evolucionen molt ràpid i cada dia apareixen noves funcions i aplicacions.

Així i tot, els governs tenen la responsabilitat de defensar els drets fonamentals dels ciutadans: el dret a informar-se i entretenir-se, però també a estar protegits de comportaments abusius i evitar que les seves dades es converteixin en mercaderia per a les empreses d'internet.

Treballa aquesta activitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -