13 juny 2024
spot_img
13 juny 2024

El Carnaval de Torelló, disbauxa i gresca per a tots

La setmana del 13 de febrer es va celebrar el conegut Carnaval de Torelló i mesos de feina i organització es van veure recompensats per l’alta concentració de gent i participació

El passat cap de setmana del 18 al 20 de febrer es va celebrar la 45a edició del Carnaval de Torelló, més conegut amb el nom de Carnaval de Terra Endins. Aquest és un esdeveniment multitudinari característic de la ciutat de Torelló, situada a la comarca d’Osona. La ciutat de 14.000 habitants agrupa cada any milers d’aficionats del Carnaval i les disfresses, famílies curioses i joves amb ganes de passar-s’ho bé. Novament, el Carnaval d’aquest any ha estat un èxit i es calcula que hi han assistit unes 25.000 persones i hi han participat 3.360 carrossaires repartits en 25 carrosses.

Aquest Carnaval té els seus orígens el 1977 quan un grup de joves va sortir al carrer disfressat i amb música. L’any següent, el 1978, es va celebrar la Primera edició del Carnaval de Terra Endins organitzat per un grup de joves i la música a càrrec de l’orquestra Balaguer fent una cercavila. Durant tots aquests anys s’han introduït modificacions al Carnaval per així fer-lo més entretingut i diferent per aquelles persones que hi assisteixen cada any. El Carnaval de Terra Endins que coneixem actualment es remunta a la normativa del 2018 amb les seves noves incorporacions i amb l’arribada de l’Associació Carnaval de Terra Endins. A partir d’aquest acte s’ha creat una cultura popular que gira entorn de la figura del Rei Carnestoltes, que canvia cada any.

Després de dos anys de restriccions, aquest 2023 el Carnaval de Torelló s’ha pogut celebrar sense limitacions. Aquest esdeveniment necessita una gran preparació i organització i enguany han participat en la rua 25 carrosses, 11 en la categoria A i 15 en la B. En total hi ha participat 3.667 carrossaires, unes 767 persones més que en la passada edició. La majoria d’aquests carrossaires són de Torelló i la Vall del Ges, tot i que també hi ha colles procedents de tot Osona i d’Olot i les Preses, entre d’altres.

Carrossa Carnaval de Torelló (fotografia de Júlia Paez/STM Report)

Un any més, el Carnaval ha comptat amb el BusNit per retornar els joves en dues franges horàries, a les 4 i a les 5.30 hores de la matinada.

El Carnaval de Torelló va molt més enllà de la rua. Compta amb un seguit de festes i celebracions que allarguen més dies aquesta festivitat tan esperada.

El dijous 16 de febrer es va celebrar el Pullassu, que és, de fet, la festa que dona el tret de sortida als actes oficials del Carnaval de Terra Endins i coincideix amb el Dijous Llarder. Cada any es reuneixen grallers, gegants, capgrossos, diables i cant coral a la placa Vella del municipi. Tots els personatges d’aquesta festa lúdico-festiva-sexual recorren els carrers del municipi per dur a terme després el famós ritual que consisteix a enredar el fill bastard del rei Carnestoltes, en Margalef. Aquesta festa tenyeix els carrers del poble de disbauxa i alegria, i el prepara per l’acte més conegut del Carnaval de Terra Endins, la rua.

L’endemà, el 17 de febrer va tenir lloc Senyoretes i Homenots, que es celebra a Torelló des de mitjans de la dècada dels vuitanta. Les Senyoretes ha esdevingut un símbol i una part imprescindible del Carnaval de Torelló. En aquest acte els homes es disfressen de dona i viceversa.

El dissabte 18 de febrer es va celebrar l’acte més conegut i freqüentat de tot el Carnaval de Torelló. La rua del Carnaval de Terra Endins és el moment de culminació de mesos de feina per part de les colles carrossaires, que comencen a preparar la seva carrossa a l’estiu o fins i tot abans. La rua agrupa unes 25.000 persones, recórrer els principals carrers del poble i travessa i acaba amb una festa amb música i DJ a la zona esportiva, on es donen a conèixer els premis de les carrosses. La rua del Carnaval de Torelló es diferencia de les altres perquè no té tanques, la gent pot passar i lluir les seves disfresses tot i no formar part de cap colla carrossaire, és una rua participativa. Aquest any la rua ha començat a la plaça de la Sardana a dos quarts de set de la tarda i va seguir el següent recorregut.

Recorregut rua (fotografia extreta de la pàgina web del Carnaval de Terra Endins)
Carrossa de la rua (fotografia de Júlia Paez/STM Report)

Es podia observar que les diverses carrosses portaven cada una un número, això era un distintiu per poder fer posteriorment les votacions per escollir les carrosses guanyadores d’aquesta 45a edició. El 45è Carnaval de Terra Endins atorga tres premis a la categoria A i tres premis a la categoria B: el Falatell d’Or, el de Plata i el de Bronze. A més, també hi ha els accèssits al Millor vestuari, a la Millor posada en escena, a la Millor sàtira, a la Millor caracterització i a la Sostenibilitat. La classificació de les carrosses d’aquesta 45a edició del Carnaval es pot consultar a la pàgina oficial del Carnaval de Terra endins.

Carrossa de la rua (fotografia de Júlia Paez/STM Report)
Carrossa de la rua (fotografia de Júlia Paez/STM Report)

Un dels actes del Carnaval està pensat únicament per a la canalla, es tracta del Carnaval Infantil, on els nens poden lluir les seves disfresses i encomanar la disbauxa als grans.

El passat dimecres 22 de febrer, després d’una setmana de gresca i alegria desenfrenada, es va celebrar l’enterrament de la sardina. A la plaça Vella es van cremar les despulles del rei Carnestoltes i la festa es va donar per acabada amb una sardinada popular.

En definitiva, el Carnaval de Torelló, tan esperat durant tot l’any, va ser un èxit rotund. El dia de la rua s’hi podien veure grups d’amics, famílies, canalla entusiasmada, gent gran, i sobretot, disfresses molt originals i treballades. Una festa que reuneix tots els públics i que porta alegria, disbauxa i gresca al poble i a la seva gent. Sense restriccions i limitacions, el Carnaval de Terra endins ha arribat al seu final i les colles carrossaires aviat començaran a preparar la pròxima edició del Carnaval de Torelló.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -