19 gener 2025
spot_img
19 gener 2025

El cometa Neowise, a la vista de tothom

Aquest cos celeste es pot observar fàcilment just després de la posta de sol i no tornarem a rebre la seva visita fins d’aquí 6.800 anys

Per Raquel Saez

No sempre es pot observar un cometa sense l’ajuda d’un telescopi. En el cas del Neowise, no necessitarem ni prismàtics. El podrem localitzar a simple vista, prop de la constel·lació de l’Óssa Major. Es tracta d’un cometa descobert el 23 de març i que podrà observar-se durant tot el mes de juliol. A partir del dia 17, just després de la posta de sol.

“Li deu el seu nom deu al telescopi espacial de la NASA amb el qual va ser descobert. Una vegada va començar a acostar-se al seu periheli -el punt de la seva òrbita més pròxim al Sol- ja va començar a brillar notablement i es va veure que es convertiria en un objecte observable a simple vista. Això va succeir el dia 3 de juliol. Només faltava veure si sobrevivia”, apunta el director científic del Parc Astronòmic Montsec (PAM), Salvador J. Ribas.

https://www.youtube.com/watch?v=-ZwfLnUONw0

I és que no tots els cometes sobreviuen quan s’aproximen al Sol. Els cometes són cossos celestes del Sistema Solar, formats principalment per gel i pols, que es mouen al voltant d’aquesta estrella en òrbites el·líptiques, amb períodes que poden arribar a durar milers d’anys. Quan s’acosten al Sol, l’escalfor en fon els gels i fa que se’n desprenguin gasos i partícules de pols que formen la cua del cometa, que pot mesurar més d’un milió de quilòmetres.

El cometa Neowise captat durant el seu pas per Califòrnia el passat 19 de juliol. (Rich Fury / AFP)

“Per característiques, grandària i propietats, no sempre s’acosten prou al Sol per desenvolupar una cua o cabellera. Si no ho fa, no pot desenvolupar elements tan vistosos”, explica el responsable del PAM. En el cas del cometa Neowise, ha trigat uns 4.500 anys a completar la seva última òrbita. A més, el seu pas pel Sol va modificar la seva òrbita i trigarà més temps a tornar. Concretament, haurem d’esperar uns 6.800 anys.

Segons Ribas, no és possible determinar quants cometes existeixen en l’actualitat. En canvi, sí que podem saber aquells que són visibles a simple vista o gairebé. En l’actualitat destaquen dues: el mateix Neowise i el cometa Lemmon, visible amb prismàtics o petit telescopi.

 

Instruccions per observar-lo

“Des del 17 de juliol fins a finals de mes, s’anirà afeblint lleugerament i serà una mica més complicat veure’l a simple vista, però la seva posició facilitarà la seva observació. Estarà en la constel·lació de l’Óssa Major. Haurem d’estar mirant al nord-oest. El podrem veure una o dues hores després de la posta de sol. El 23 de juliol és quan més a prop estarà de la terra. Entorn d’aquesta data és una bona oportunitat per contemplar-lo. El podrem veure poc després de les deu de la nit, hora local”, aconsella Ribas.

El cometa Neowise es pot veure a simple vista, encara que és aconsellable fer servir uns prismàtics. També és recomanable utilitzar aplicacions mòbils com Skymaps o SkEYE, que ens ajudaran a localitzar-ho amb major precisió. Una altra opció és observar-lo en una de les visites guiades organitzades pel PAM.

Els especialistes diuen que el Neowise és extremadament bonic. Aquest cometa posseeix un núvol al voltant del nucli brillant, amb una cua molt estesa. “Es consideren bonics quan desenvolupen una bona cabellera i es desenvolupen les dues cues, la de pols i la de ions. En aquest cas, la de pols presenta una certa curvatura i és de tons blancs. La cua d’ions sol ser més recta i amb un color més blavós”, conclou Ribas.

Informació elaborada en col·laboració amb el Parc Astronòmic Montsec

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -