Conflictes / Política / Notícia del Dia

El conflicte al Caixmir eleva la tensió entre l’Índia i el Pakistan

El darrer atemptat a la regió ha generat una preocupació global per la possibilitat que comenci una nova guerra entre aquests dos països

L'exèrcit indi de Caixmir en una desfilada militar el 2021. (Picryl)

El passat 22 d’abril, un grup armat va atacar un grup de persones a Caixmir, una regió situada entre l’Índia i el Pakistan. L’atac, que va causar la mort de 26 persones (majoritàriament turistes) i va deixar 17 ferits, és el més mortífer contra civils registrat en anys en aquesta zona. L’incident ha agreujat encara més la tensió entre ambdós països.

L’atac va tenir lloc a la zona índia de Caixmir. Després de l’incident, el govern indi va acusar el Pakistan de ser responsable de l’atac i el primer ministre Narendra Modi va decidir aprovar una sèrie de represàlies diplomàtiques contra el seu país veí.

L’Índia ha tancat l’encreuament fronterer que connectava els dos països per terra i ha deixat de donar visats a ciutadans pakistanesos, un permís que els permetia entrar a l’Índia (per exemple, per fer turisme). També ha expulsat els diplomàtics del Pakistan, que són persones que representen el govern pakistanès a l’Índia.

Una de les mesures més importants que ha pres el govern indi és la suspensió del Tractat d’Aigües de l’Indus. Aquest tractat, signat el 1960, permet que l’Índia i el Pakistan comparteixin l’aigua del riu Indus, un recurs fonamental per als dos països, especialment per a l’agricultura al Pakistan. 

Tot i que aquests dos països han tingut enfrontaments en el passat, aquest acord mai no s’havia trencat. La preocupació ara és que l’atac al Caixmir pugui desencadenar una guerra a gran escala entre l’Índia i el Pakistan.

Per què el Caixmir és una zona conflictiva?

Per entendre el que ha passat hem de conèixer el context del lloc dels fets. Caixmir és una regió muntanyosa situada entre l’Índia i el Pakistan que té una gran riquesa natural (aigua, muntanyes, valls…). La regió, famosa pels seus paisatges naturals, també és una de les zones més militaritzades i conflictives del món.

El conflicte entre els dos països va començar el 1947, quan l’Índia i el Pakistan van independitzar-se del Regne Unit. Fins aquell moment eren part d’un mateix territori conegut com el Raj britànic. Amb la independència, els dos països van començar a reclamar Caixmir com a part del seu territori, fet que va provocar la primera guerra entre ells.

El conflicte va finalitzar amb la mediació de les Nacions Unides (ONU), que va supervisar un alto el foc. Aleshores es va prendre la decisió de dividir Caixmir en diverses zones: una part va quedar controlada per l’Índia, una altra pel Pakistan, i una petita zona sota el control de la Xina. No obstant això, la decisió no va ser acceptada pels governs indi i pakistanès. 

Aquesta disputa va provocar que la regió es convertís en una zona amb violència constant, amb atacs, represàlies i violacions a drets humans. Tot i això, en els últims anys, la violència havia disminuït i els atacs contra turistes al Caixmir s’havien tornat poc freqüents. Per això, la notícia del darrer atac ha provocat tanta repercussió internacional.

Els ciutadans que viuen al Caixmir tenen diferents opinions: alguns volen unir-se a l’Índia, altres al Pakistan, i altres volen independitzar-se i formar un país a part. 

L'origen i les possibles conseqüències del conflicte

Anàlisi Carles C. Campins
Analista en Relacions Internacionals
  • L'origen i les possibles conseqüències del conflicte
    Anàlisi Carles C. Campins
  • Com t’afecta aquesta notícia?

    Tot i que el conflicte del Caixmir té lluny d’aquí, és important perquè el que passa allà pot tenir repercussions a escala mundial. D’una banda, hem de tenir en compte que l’Índia i el Pakistan són dues potències nuclears. Han desenvolupat armes nuclears no només com una forma de defensa davant d’una possible guerra, sinó també com una mostra de poder

    Encara que mai l’hagin fet servir en cap conflicte, aquest armament té un gran poder de dissuasió davant dels enemics. L’Índia no ataca el Pakistan perquè té por d’una represàlia encara més greu, i viceversa. Recordem que les armes nuclears tenen un poder destructiu enorme i poden arribar a matar milions de persones en qüestió de segons. 

    D’altra banda, hi ha el problema de l’aigua. L’Índia i el Pakistan comparteixen un sistema de rius molt important, principalment el riu Indus i els seus afluents. El Tractat d’Aigües permetia a milions de persones d’aquests països accedir a aquest recurs tan important per regar cultius i generar energia. En definitiva, un recurs fonamental per viure

    Bloquejar l’accés a l’aigua pot generar una situació humanitària complicada, amb escassetat d’aliments i augment de la fam a la regió. Ara tota la comunitat internacional està pendent de Caixmir i l’avenç del conflicte. En cas d’esclatar una nova guerra, aquesta se sumaria a d’altres com Ucraïna o Gaza.

    L’ABC de la notícia

    Caixmir: regió muntanyosa disputada entre l’Índia i el Pakistan, coneguda tant pels seus paisatges naturals com per ser un focus de conflictes armats.

    Represàlia diplomàtica: mesura que pren un país per castigar o pressionar un altre sense fer servir la força; per exemple, cancel·lar visats o suspendre un acord comercial. 

    Potència nuclear: país que té i pot fer servir armes nuclears.

    Tractat d’Aigües de l’Indus: acord entre l’Índia i el Pakistan per compartir l’aigua d’un sistema de rius fonamental per a la vida de milions de persones.

    Verifica si ho has entès!

    Resum de la privadesa
    Junior Report

    Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

    Galetes estrictament necessàries

    Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

    Galetes de tercers

    Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

    El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

    Galetes addicionals

    Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

    (Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)