18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

El coronavirus, una nova amenaça sanitària a l’Àfrica

La pandèmia provocada pel nou coronavirus ha afectat com a mínim 45 dels 55 països del continent africà

L’avanç del coronavirus amenaça també els països africans. Els governs i les autoritats sanitàries s’han posat en marxa per limitar al màxim la propagació de virus, que en poques setmanes ha posat en alerta a tot un continent.

La població actual de l’Àfrica és de més de 1.300 milions de persones, segons les últimes estimacions de les Nacions Unides (ONU). Això multiplica el risc de contagis.

Una de les principals preocupacions dels experts sanitaris és saber com afectarà el coronavirus una regió que ja ha patit altres epidèmies i malalties greus com la malària, la sida i la tuberculosi.

 

Un altre dels factors que poden influir és saber si el clima càlid i fins i tot desèrtic d’alguns països afectarà o no la capacitat de propagació de virus.

 

Països més afectats

Actualment, Sud-àfrica és el país més afectat, amb 1.326 casos confirmats, segons dades de la Universitat Johns Hopkins. La segueixen Egipte, amb 656 casos confirmats; Argèlia, amb 584, i el Marroc, amb 574.

Els països de l’Orient Mitjà també concentren algunes de les xifres més altes de contagi. A l’Iran hi ha més de 44.000 casos confirmats, mentre que Israel ja supera els 5.000, tot i les mesures de confinament i les limitacions de mobilitat de la població.

D’altra banda, Síria confirmava el primer cas d’una persona morta per coronavirus. El país arrossega les conseqüències de la guerra civil des de 2011 i que compta amb escassos recursos i infraestructures per fer front a l’epidèmia.

La manca de recursos mèdics impedeix que es duguin a terme les proves de diagnòstic suficients per detectar possibles casos de contagi. Com a conseqüència, s’espera que les xifres augmentin en els pròxims dies i setmanes.

 

Mesures contundents davant del contagi

L’Àfrica és un dels continents més pobres del món. La majoria de països africans té sistemes públics de salut precaris i no compten amb el personal i els materials necessaris per fer front a un augment exponencial de contagis.

Per això els governs estan optant per aplicar mesures dràstiques com la prohibició de vols internacionals, el tancament de fronteres, la quarantena obligatòria per viatgers estrangers i la suspensió d’activitats culturals, polítiques i/o religioses.

 

Institucions com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i associacions humanitàries estan duent a terme campanyes d’informació i conscienciació per informar la ciutadania dels riscos de la Covid-19 i quines mesures s’han d’adoptar.

Això no obstant, rentar-se les mans amb abundant sabó, reduir el contacte físic amb altres persones i evitar les aglomeracions continuen sent les mesures preventives bàsiques per fer front al coronavirus.

 

Cultura per combatre el virus

La cultura també s’ha convertit en un aliat per fer front a la pandèmia. I és que la música i la dansa són presents en el dia a dia de la majoria de societats africanes: naixements, casaments, batejos i fins en els funerals, la gent canta i balla com a mode d’expressió.

La cançó Coronavirus alert, interpretada pel conegut cantant ugandès Bobi Wine amb el músic Nubian Li, s’ha convertit en tot un èxit al seu país i ha traspassat fronteres.

“Esperem que gaudeixin de la música, captin el missatge, el comparteixin àmpliament i facin córrer la veu. Vencerem el virus amb la solidaritat”, ha escrit Wine al seu perfil de Twitter.

Segons dades de la UNESCO, dels 750 milions d’adults analfabets que hi ha al món, una part important es troba en el continent africà, on la tradició oral segueix sent una manera de comunicació molt important i respectada.

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -