22 juliol 2024
spot_img
22 juliol 2024

El futur d’un matemàtic

La carrera de matemàtiques ofereix un ampli ventall de sortides professionals, des de la investigació científica fins al desenvolupament de videojocs

Les matemàtiques formen part de la nostra vida diària, encara que no ens n’adonem. Tots els avenços científics i tecnològics depenen d’aquesta ciència, a més de ser la base d’estudis en l’àmbit social, polític o econòmic. No podríem fer res sense les matemàtiques.

Els llicenciats en matemàtiques poden treballar en sectors molts diferents dins del món empresarial: poden ser professors, treballar elaborant estadístiques o fer de meteoròlegs. En aquest article us en fem un resum.

 

Per què poden treballar en molts sectors?

Les empreses acostumen a voler matemàtics per la seva capacitat de raonament i de resolució de problemes. Els seus coneixements estan relacionats amb la tecnologia, leconomia, la telecomunicació, l’enginyeria, lastronomia i la informàtica, entre altres disciplines. Per aquest motiu poden ocupar llocs de treball en àmbits molt diversos, des del desenvolupament de software fins a la consultoria de finances.

A més, ara moltes feines estan relacionades amb les noves tecnologies i l’anàlisi de dades. Cada vegada es demanen més experts amb coneixements sobre coutilitzar i gestionar el big data: un conjunt de dades informàtiques tan gran que tan sols poden analitzar-se a través de programes informàtics.

Amb la tecnologia adequada i les dades suficients poden crear-se algoritmes (estratègies i procediments lògics) que permeten calcular l’ocupació al transport públic o dissenyar cotxes autònoms, per exemple. De fet, grans empreses com Apple, Facebook o Google ja utilitzen aquestes fórmules per esbrinar els nostres interessos segons el que haguem buscat anteriorment a internet.

A la nostra llar, molts dels aparells que utilitzem en el nostre dia a dia són digitals. Perquè funcionin correctament, els matemàtics poden optimitzar els algoritmes mitjançant equacions, estadístiques i altres eines matemàtiques. En altres paraules: els matemàtics són essencials per al desenvolupament de la intel·ligència artificial.

Investigació

Hi ha nombrosos camps d’investigació en què un matemàtic o matemàtica pot contribuir amb els seus coneixements. La intel·ligència artificial i el big data estan molt de moda, però existeixen altres camps més abstractes i dignes d’estudi, per exemple: la investigació de la teoria de nombres, que pràcticament és la base de tots els sistemes de criptografia i seguretat informàtica.

Dins del big data, els matemàtics poden desenvolupar funcions com loptimització d’algoritmes o el disseny de models matemàtics, que permeten descriure de forma gràfica i comprensible l’evolució dels negocis duna empresa a partir de funcions, equacions i fórmules matemàtiques.

Un dels grans reptes actuals en la investigació matemàtica és el desenvolupament d’un modematemàtic que permeti explicar coses difícils de predir o entendre, com el caos o una turbulència. Però la veritat és que les matemàtiques poden utilitzar-se en molts camps d’estudi: per entendre les dinàmiques de poblacions, comprovar lautenticitat d’obres d’art o predir el desenvolupament de cèl·lules mare.

El coronavirus la malaltia de la covid-19 també han estat objecte d’estudi de les matemàtiques. Gràcies a l’ús de models matemàtics s’ha pogut estimar el comportament de la pandèmia i crear estratègies per reduir-ne el contagi.

Noves professions

Però més enllà de desenvolupar algoritmes o treballar en laboratoris, la carrera de matemàtiques té altres sortides professionals molt originals.

Una de les menys conegudes és el desenvolupament de videojocs. Perquè funcionin correctament, els matemàtics han de programar els gràfics i els moviments animats dels jugadors. Darrere de les pantalles s’amaguen vectors, matrius i un sistema complex d’operacions matemàtiques, sobretot si el videojoc és en 3D.

Les matemàtiques també poden ser útils en les investigacions policials, en l’estudi de restes òssies o per analitzar les zones amb més criminalitat. A partir de patrons matemàtics es poden prevenir delictes o predir robatoris, utilitzant les dades disponibles recollides amb anterioritat.

En l’esport, les matemàtiques poden ajudar a dissenyar una bona estratègia d’equip, com el futbol, el bàsquet o el beisbol. El 2014 la selecció alemanya de futbol va contractar un expert en analítica per saber què havien de fer per guanyar el Mundial de Brasil (com van acabar fent). També són de gran utilitat en les arts marcials, per conèixer l’estil de lluita de l’adversari i predir els seus moviments.

Fonts: Wiris, Educaweb, Superprof, IEBS, BBC, IDM, El Mundo

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -