Governs i institucions treballen per aturar l’expansió del coronavirus SARS-CoV-2 a tot el món
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat oficialment el coronavirus SARS-CoV-2, responsable de la malaltia Covid-19, com una pandèmia.
Passar d’epidèmia a pandèmia no significa que la malaltia sigui més greu, sinó que s’estén ràpidament a diferents països i al mateix temps. Com a conseqüència, és més difícil lluitar contra la malaltia perquè hi ha diversos focus per controlar.
Fins ara, la Xina era el principal focus d’infecció del virus i s’havia propagat a altres països en casos aïllats. Però en les últimes setmanes el nombre de contagis en territori xinès s’ha reduït i el govern assegura que l’epidèmia està controlada.
En canvi, el contagi s’ha disparat en altres continents. Segons el mapa de seguiment a temps real de la Universitat Johns Hopkins, ja s’han detectat prop de 800.000 casos a tot el món.
L’epidèmia Covid-19 s’ha estès a més de 100 països i ara el gran focus d’infecció se centra a Europa, sobretot a Itàlia i Espanya, i als Estats Units.
Frenar el virus és cosa de tots
Una de les principals preocupacions és que el coronavirus SARS-CoV-2 s’estén a gran velocitat. Per això, com que encara no s’ha descobert una vacuna per prevenir el contagi, el més important és prendre mesures per frenar-ne la propagació.
Una de les mesures més efectives és el distanciament social: com menys contactes hi hagi entre persones, menys probabilitats de contagi.
Per aconseguir-ho, als països més afectats s’han tancat les escoles, els instituts i les universitats, també els edificis públics i museus. S’han prohibit els grans esdeveniments i s’han suspès concerts i competicions esportives.
Els països amb menys contagis han cancel·lat els vols a les zones més afectades. Per exemple, molts països europeus han tancat les fronteres, mentre que els països americans han suspès la connexió amb vols des d’Europa.
(🇺🇸#EstadosUnidos🇺🇸): Presidente Donald Trump anuncia la suspensión total, por un plazo de 30 días, de vuelos provenientes de Europa. Restricción inicia la medianoche de este viernes. Todo por la pandemia de #coronavirus. pic.twitter.com/fLpzPhKpLq
— Fernando Ulloa Galaz (@UlloaG_Fernando) March 12, 2020
Quan una persona es contagia del coronavirus SARS-CoV-2 pot trigar diversos dies a mostrar els primers símptomes i, durant aquest temps, pot contagiar altres persones.
Per això les autoritats recomanen a la gent quedar-se a casa i evitar reunir-se en grups per reduir el risc d’infecció.
Això no significa quedar-se tancats a casa durant setmanes, sinó que es tracta de sortir únicament per necessitat, per comprar aliments o medecines, cuidar persones dependents o anar a treballar (si no es pot fer des de casa).
Reduir el nombre de contagis també permetrà que els sistemes sanitaris tinguin més recursos per atendre les persones infectades i altres pacients que ho necessitin. Es tracta d’una qüestió de responsabilitat col·lectiva.
Una imagen, clara y concisa, para que entiendas porqué es importante y necesario que te quedes en casa 🏠
Es el momento de actuar cada uno a nivel individual, para el bien colectivo
Todo el ánimo y apoyo a aquellos que están aislados en casa 💪🏻#YoMeQuedoEnCasa pic.twitter.com/xHJ1RvXmbc— Centro de Salud El Reston (@cselreston) March 12, 2020
Una pandèmia viral
Les notícies sobre el coronavirus SARS-CoV-2 i l’epidèmia de Covid-19 fa setmanes que corren per internet, les xarxes socials i els mitjans de comunicació.
La quantitat d’informació pot resultar aclaparadora i confusa, per això és important informar-se a través de fonts oficials (governs i autoritats locals, institucions com l’OMS) o mitjans de comunicació contrastats.
Les notícies falses i la desinformació abunden en aquestes situacions. Per això, per evitar l’alarma social i actuar correctament davant l’epidèmia, el millor és informar-se i compartir únicament informació veraç.
¿El ajo previene el #coronavirus? ¿Es seguro recibir paquetes de China?
El miedo al virus ha provocado que se compartan muchos bulos a través de internet🌐.
¡Descubre si eres capaz de identificar las #FakeNews del coronavirus con este test interactivo!👉https://t.co/BIH8zICY1A pic.twitter.com/TyWD0AglqS
— Junior Report (@JuniorReport_) February 13, 2020
Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.