22 novembre 2024
spot_img
22 novembre 2024

El món fa front a la pandèmia del Covid-19

Governs i institucions treballen per aturar l’expansió del coronavirus SARS-CoV-2 a tot el món

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat oficialment el coronavirus SARS-CoV-2, responsable de la malaltia Covid-19, com una pandèmia.

Passar d’epidèmia a pandèmia no significa que la malaltia sigui més greu, sinó que s’estén ràpidament a diferents països i al mateix temps. Com a conseqüència, és més difícil lluitar contra la malaltia perquè hi ha diversos focus per controlar.

Fins ara, la Xina era el principal focus d’infecció del virus i s’havia propagat a altres països en casos aïllats. Però en les últimes setmanes el nombre de contagis en territori xinès s’ha reduït i el govern assegura que l’epidèmia està controlada.

En canvi, el contagi s’ha disparat en altres continents. Segons el mapa de seguiment a temps real de la Universitat Johns Hopkins, ja s’han detectat prop de 800.000 casos a tot el món.

L’epidèmia Covid-19 s’ha estès a més de 100 països i ara el gran focus d’infecció se centra a Europa, sobretot a Itàlia i Espanya, i als Estats Units.

 

Frenar el virus és cosa de tots

Una de les principals preocupacions és que el coronavirus SARS-CoV-2 s’estén a gran velocitat. Per això, com que encara no s’ha descobert una vacuna per prevenir el contagi, el més important és prendre mesures per frenar-ne la propagació.

Una de les mesures més efectives és el distanciament social: com menys contactes hi hagi entre persones, menys probabilitats de contagi.

Per aconseguir-ho, als països més afectats s’han tancat les escoles, els instituts i les universitats, també els edificis públics i museus. S’han prohibit els grans esdeveniments i s’han suspès concerts i competicions esportives.

Els països amb menys contagis han cancel·lat els vols a les zones més afectades. Per exemple, molts països europeus han tancat les fronteres, mentre que els països americans han suspès la connexió amb vols des d’Europa.

Quan una persona es contagia del coronavirus SARS-CoV-2 pot trigar diversos dies a mostrar els primers símptomes i, durant aquest temps, pot contagiar altres persones.

Per això les autoritats recomanen a la gent quedar-se a casa i evitar reunir-se en grups per reduir el risc d’infecció.

Això no significa quedar-se tancats a casa durant setmanes, sinó que es tracta de sortir únicament per necessitat, per comprar aliments o medecines, cuidar persones dependents o anar a treballar (si no es pot fer des de casa).

Reduir el nombre de contagis també permetrà que els sistemes sanitaris tinguin més recursos per atendre les persones infectades i altres pacients que ho necessitin. Es tracta d’una qüestió de responsabilitat col·lectiva.

 

Una pandèmia viral

Les notícies sobre el coronavirus SARS-CoV-2 i l’epidèmia de Covid-19 fa setmanes que corren per internet, les xarxes socials i els mitjans de comunicació.

La quantitat d’informació pot resultar aclaparadora i confusa, per això és important informar-se a través de fonts oficials (governs i autoritats locals, institucions com l’OMS) o mitjans de comunicació contrastats.

Les notícies falses i la desinformació abunden en aquestes situacions. Per això, per evitar l’alarma social i actuar correctament davant l’epidèmia, el millor és informar-se i compartir únicament informació veraç.

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -