17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

El passaport covid, obligatori per treballar a Itàlia

Els treballadors italians, tant al sector públic com a les empreses privades, hauran de vacunar-se contra la covid o presentar una PCR negativa

Itàlia s'ha convertit en el primer país del món en el qual el passaport covid serà obligatori per treballar, ja sigui en empreses privades o al sector públic. Aquesta mesura afecta uns 25 milions d'italians en edat de treballar, segons les dades més recents de la població activa al país. 

Segons la nova llei, tots els treballadors i treballadores hauran de presentar un “Green Pass” o “certificat covid” per accedir al seu lloc de feina, per demostrar que han rebut la pauta completa de la vacuna. També poden presentar una PCR negativa feta durant les últimes 48 hores o un certificat mèdic de recuperació de covid.

Els treballadors que es neguin a complir la nova llei podrien quedar suspesos de sou i haver de pagar una multa. Les empreses que deixin treballar empleats sense certificat també seran penalitzades.

En l'actualitat, més del 80% de la població italiana més gran de 12 anys ja està vacunada amb les dues dosis de la vacuna i per alguns col·lectius, com el professorat, vacunar-se ja era obligatori. No obstant això, el govern calcula que el 15% dels treballadors del sector privat i el 8% dels treballadors públics encara no estan vacunats.

Itàlia va ser un dels països més afectats pel coronavirus i a l'inici de la pandèmia es va considerar el focus de contagi a Europa. Les autoritats van haver de mantenir el confinament domiciliari fins a principis del 2021 a causa de les contínues onades de contagis. Per això, ara, el govern italià ha preferit prevenir i ha aprovat la nova mesura per evitar més brots i aconseguir un nivell d'immunitat alt. 

Crítiques contra el “Green Pass”

A més de prevenir nous contagis, la vacunació obligatòria té un altre objectiu: millorar l'economia italiana, que va quedar molt afectada durant la pandèmia a causa de l'aturada de producció i el tancament de negocis.

No obstant això, la nova mesura també ha rebut moltes crítiques i no només per part del col·lectiu antivacunes, que defensen el seu dret a no vacunar-se perquè prefereixen un altre tipus de medicina o perquè temen els efectes secundaris de la vacuna.

D'una banda, els sindicats de treballadors denuncien que la nova llei pot suposar un obstacle per trobar feina, fet que agreujaria encara més la desigualtat social i la situació de pobresa provocades per la pandèmia. De l’altra, la patronal d'empreses defensa el dret dels empresaris a decidir sobre els seus negocis i els seus treballadors.

Després de l'anunci del govern italià es van convocar manifestacions de protesta a diverses ciutats d'Itàlia que van acabar amb aldarulls. Algunes van estar recolzades per partits i grups d'extrema dreta que van atacar edificis governamentals i la seu del sindicat d'esquerres CGIL.

Passaport covid: la porta d'entrada a diversos països

El passaport covid està cada vegada més estès a països de tot el món, ja sigui a través del certificat de vacunació, del test PCR negatiu o d'un informe de recuperació. Cada país o regió l’implementa de diferents maneres segons la situació epidemiològica.

La Unió Europea (UE) va posar en marxa el passaport covid durant el mes de juliol per als 446 milions de ciutadans dels 27 països membre. Aquest certificat no és indispensable per viatjar, ja que la lliure circulació és un dret fonamental de la UE, però sí que pot ser un requisit segons les lleis de cada país.

En aquest sentit, la majoria de governs exigeixen als visitants estrangers que presentin el certificat covid per entrar al país. També pot ser un requisit per estudiar en universitats estrangeres, assistir a esdeveniments culturals com a concerts o festivals o fins i tot entrar a bars i restaurants.

A França, per exemple, des del mes d’agost és necessari presentar el codi QR del passaport covid per a entrar als restaurants però també per a anar als centres comercials, per viatjar amb tren, avió i autobús o accedir a espais amb aforament de més de 50 persones: museus, teatres, cinemes, gimnasos… A més, el personal sanitari ha de vacunar-se obligatòriament (si no ho fan, poden perdre la feina).

Altres països europeus com Portugal, Croàcia, Bèlgica o Irlanda també han imposat el certificat per accedir a bars, restaurants i locals d'oci com pubs i discoteques.

Al setembre, el president dels Estats Units, Joe Biden, va anunciar la vacunació obligatòria per a funcionaris públics i els empleats de grans empreses. Si no ho fan, han de sotmetre's a PCR setmanals. Els Estats Units són el país més afectat del món pel coronavirus, amb prop de 45 milions de contagiats i més de 720.000 morts.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -