La fira se celebra del 5 al 8 de desembre del 2024, al recinte firal de Gran Via, amb la participació d’autors internacionals i catalans
El còmic d’origen japonès torna a Barcelona i ho fa amb la 30 edició del Manga Barcelona 2024, el saló més gran a Catalunya d’aquest gènere. Es celebrarà durant quatre dies, del 5 al 8 de desembre, al recinte firal de Gran Via, a l’Hospitalet. La fira aplegarà autors nacionals i internacionals, xerrades, exposicions, sessions de signatures, concursos de cosplay, vestits costumitzats de personatges, i un gran desplegament tant de còmic manga com de la seva versió animada, l’anime.
Per celebrar les tres dècades d’història, aquesta edició està marcada per la visita del nombre més gran d’autors de manga convidats en la història del Manga Barcelona, que barreja grans figures com Naoki Urasawa, Yumiko Igarashi o Kia Asamiya. També hi haurà una gran representació de dibuixants nacionals amb gran influència del manga, i que demostren un talent cada vegada més exportable, fins i tot al Japó. A més, hi participarà l’autor Naoki Urasawa, el convidat d’honor que s’ha encarregat del cartell de l’edició d’enguany.
30 anys de manga a Barcelona
El Saló del Manga va obrir per primera vegada a Barcelona l’any 1995 a l’Estació de França. Vint-i-nou edicions després, i ara amb el nou emplaçament, el saló del manga vol fer un homenatge a aquest tipus d’art que ha deixat de ser un interès de nínxol per formar part ja del mainstream cultural.
Fa anys que el manga és una opció més de còmic a les llibreries de Catalunya, que interessa a públic de totes les edats. El mateix passa amb l’anime, que és el mateix tipus de dibuix però animat, traslladat a l’audiovisual. Aquest èxit s’evidencia en el fet que les entrades pel Manga Barcelona 2024 ja estan esgotades divendres, dissabte i diumenge.
A més de la participació dels autors, els visitants també hi podran fer activitats. A l’escenari principal hi haurà actuacions de músics relacionats amb l’anime. S’hi podran sentir les cançons que acompanyen sèries tan exitoses com Haikyuu!!, One Piece o JoJo’s Bizarre Adventure, o escoltar grups d’idols com els Psychic Fever. També hi haurà representació catalana amb Els Amics de les Arts i la Misty.
També hi haurà espais dedicats a la moda japonesa, la gastronomia i nombroses propostes relacionades amb la cultura tradicional i popular. Pel recinte s’hi passejaran mascotes, com l’Onachan, la mascota del Manga Barcelona 2024, Doraemon, que bufarà trenta espelmes pels trenta anys que fa que va arribar a la televisió catalana i la Hello Kitty, que fa cinquanta anys.
Què és el manga?
Manga és el nom que engloba els còmics tradicionals japonesos, una paraula nipona que significa literalment dibuixos irresponsables. Els seus orígens s’atribueixen a l’artista del segle XVIII Katsushika Hokusai, amb la seva emblemàtica onada, tot i que els manga es van fer populars després de la Segona Guerra Mundial, dos segles més tard. Aleshores va cridar molt l’atenció que els dibuixos dels personatges tenien personalitat pròpia, i les històries eren molt diferents de les que circulaven per occident.
Des de la història i el romanç adolescent fins a la ciència-ficció futurista i altres temes profunds de la vida, el manga es va convertir en un dels eixos de la identitat del Japó, i va ajudar a difondre el coneixement i la comprensió de la seva cultura a tot el planeta. El que avui dia coneixem com a manga és el que es va popularitzar massivament als anys vuitanta gràcies a l’animador japonès Osamu Tezuka i la seva creació Astroboy. De fet, molts dels atributs definitius que assignem al gènere, com els típics ulls grans i brillants, venen d’aquest gran referent.
Les peculiaritats estètiques del manga
- Als còmics i les revistes, les pàgines es llegeixen de dreta a esquerra, igual que a l’escriptura tradicional japonesa.
- Ulls expressius. Els ulls grans dels personatges ajuden a mostrar emocions de manera contundent.
- Siluetes esveltes. Els cossos dels personatges solen tenir una proporció de set caps o més.
- Pell molt blanca
- Uniformes escolars d’estil nipó
- Barregen personatges caricaturescos amb entorns realistes.
- Utilitzen una gran varietat de transicions entre vinyetes.
Els que van ser nens a les dècades dels 80 i 90 han crescut veient manga com Sailor moon, Dragon Ball, Naruto i Sakura, la caçadora de cartes. Amb aquestes sèries, les influències nipones es van colar a la cultura visual de tota una generació.