16 setembre 2024
spot_img
16 setembre 2024

El zoo de Bansky a Londres

El misteriós grafiter ha sorprès amb una sèrie d’animals a diferents racons de la capital britànica

Bansky ha tornat als carrers de Londres amb una intervenció en sèrie en diferents llocs de la capital britànica. Sota el títol “Zoo de Londres”, l‘artista anònim ha pintat un animal diferent cada dia durant una setmana en diferents ubicacions, cosa que ha generat una gran expectació i ha mantingut la ciutat en suspens.

Les obres, confirmades pel mateix Banksy a través de publicacions en el seu compte d’Instagram, han generat una expectació sense precedents. Després de ser publicades a la xarxa social, cadascuna d’aquestes obres ha vist augmentar el seu valor i l’interès dels londinencs i seguidors internacionals. 

L’última obra confirmada fins al moment és un mural que converteix una cabina policial situada a Ludgate Hill en un aquari gegant. Les autoritats locals avaluen com procedir davant el que consideren “danys criminals” a una infraestructura de seguretat.

Aquesta última creació, que mostra un grup de peixos nedant dins la cabina, presenta un estil que difereix de les típiques siluetes que caracteritzen els treballs anteriors de Bansky. No obstant això, l’artista ha confirmat la seva autoria a través d’Instagram.

Aquest és el setè mural que apareix aquesta setmana en diferents punts de la ciutat, la qual cosa ha provocat una onada d’especulacions sobre el significat dels animals representats. La sèrie va començar amb l’aparició d’una cabra pintada en una cornisa al sud-oest de Londres, seguida de dos elefants al barri de Chelsea, tres granotes en un pont de Shoreditch, i un llop a una antena parabòlica a Peckham.

El llop, en concret, va ser robat per un grup d’encaputxats davant l’atònita mirada dels transeünts. Aquesta no és la primera vegada que l’artista s’enfronta a situacions similars. Al llarg dels anys, moltes de les seves obres han estat vandalitzades o destruïdes accidentalment, com “Chica con tímpano perforado” a Bristol, que va ser tacada amb pintura negra, o “Rata amb paracaigudes”, que va ser destruïda per error a Melbourne.

L’artista anònim més famós del món

La popularitat de Banksy ha transcendit les fronteres de l’art culer per convertir-se en un fenomen global. Els seus grafitis i murals culers s’han convertit en obres d’art que la gent reconeix pel seu estil combatiu i el seu missatge de denúncia. Arreu del món s’organitzen exposicions amb els seus dibuixos… però ningú sap qui és.

L‘anonimat és una de les característiques que defineixen Banksy, un artista britànic que ha preferit mantenir la seva persona a l’ombra i reservar tot el protagonisme per a la seva obra. Banksy és artista culer, però sobretot és un activista polític.

Les seves pintures denuncien grans problemes com la pobresa  i la desigualtat, el consumisme desenfrenat, les conseqüències del capitalisme o els efectes de la guerra i la violència en els més vulnerables.

Banksy ha participat en diverses campanyes que denuncien la vulneració dels drets humans. Per exemple a la Franja de Gaza, on la població palestina pateix els atacs i bombardejos de l’exèrcit israelià.

També va elaborar un mural per denunciar la situació de la periodista i artista turca Zehra Dogan, condemnada a dos anys i deu mesos de presó per pintar un quadre de la ciutat de Nusaybin en guerra. A Nusaybin, la majoria de la població és kurda, un poble contrari al govern de Recep Tayyip Erdogan, president de Turquia. Més recentment ha fet un mural reivindicatiu a Ucraïna

Una altra de les peculiaritats d’aquest artista és que les seves obres apareixen d’improvís en parets, murs i edificis de tot el món. Banksy sol pintar de nit, perquè ningú li descobreixi i per aconseguir un efecte sorpresa.

Les autoritats sempre han considerat el grafiti com una forma de vandalisme, però en el cas de Banksy és tot el contrari. Cada nova pintura apareix a les notícies i es converteix en un reclam per a curiosos i turistes.

El negoci de l’art

Banksy sempre s’ha negat a vendre la seva obra, perquè el seu objectiu no és enriquir-se. Però això no ha impedit que els propietaris de cases i edificis arrenquin els murs on es troben els seus dibuixos i els venguin en subhastes, on es paguen desenes de milers d’euros per un Banksy original.

La seva obra “Nena amb globus”, que es va autodestruir parcialment després de ser subhastat per Sotheby’s el 2018, es va revendre el 2021 per 21 milions d’euros, un clar exemple de la fascinació que exerceix sobre el mercat de l’art.

Aquest incident no només va augmentar la seva fama, sinó que també va subratllar la naturalesa efímera i subversiva del seu treball i la crítica que comporta la mercantilització de l’art.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -