22 juliol 2024
spot_img
22 juliol 2024

Eleanor Roosevelt, la dona que va impulsar la Declaració dels Drets Humans

La política i escriptora nord-americana Eleanor Roosevelt va jugar un paper fonamental en l’elaboració del text, aprovat el 1948

Per Lola Álamo

La Segona Guerra Mundial (1939-1945) encara es considera el conflicte més mortífer de la història. Després que s’acabés, països de tot el món es van adonar que calia evitar que un desastre com aquell es repetís.

En aquest context, els líders mundials van decidir asseure’s a negociar i treballar en la Declaració Universal dels Drets Humans. L’Organització de les Nacions Unides (ONU) la va aprovar el 10 de desembre de 1948, tres anys després de la fi de la guerra.

El document recull els drets fonamentals de totes les persones del món, independentment de la seva procedència, gènere i classe social. El text no hauria estat possible sense el lideratge d’una dona: la política i activista Eleanor Roosevelt.

 

Una vida de política i activisme

Anna Eleanor Roosevelt va ser la 34a primera dama dels Estats Units, i la que més anys ha ocupat el càrrec. Era la dona del president Franklin D. Roosevelt, que va governar el país des de 1933 fins a la seva mort, l’any 1945.

El 34 president dels Estats Units, Franklin D. Roosevelt, i la seva dona, la política i activista Eleanor Roosevelt. (Franklin D. Roosevelt Library)

No va ser una primera dama com les altres. Fins llavors, les dones del president no s’involucraven en la vida política. Però Roosevelt no s’hi va conformar: va ser una escriptora i activista dels drets humans molt enèrgica que utilitzava els mitjans al seu abast per expressar la seva opinió.

Durant la seva etapa de primera dama, va ser portaveu en algunes rodes de premsa a la Casa Blanca i va impulsar la creació de programes socials de suport per als més desfavorits, a més a més de ser una fidel defensora dels drets de la comunitat afroamericana i de la classe obrera.

També va ser una pionera del moviment feminista i de la defensa de la dona. Va col·laborar amb la Lliga de Comerç Sindical de Dones i la Lliga de Dones Votants. També va escriure articles sobre igualtat en la columna My Day.

 

Roosevelt, delegada de l’Assemblea Nacional de les Nacions Unides

El 1946, després de la mort del seu marit, Eleanor Roosevelt va ser nomenada delegada de l’Assemblea General de les Nacions Unides. Va ser la primera dona de la història en ocupar aquest càrrec.

Un any més tard es va convertir en la presidenta de la Comissió dels Drets Humans. La seva contribució va ser crucial per redactar la Declaració Universal dels Drets Humans.

Va ser la responsable de coordinar el grup de delegats que treballaven en el document. Segons va relatar posteriorment en les seves memòries, hi va treballar nit i dia durant dos anys.

El camí fins a l’aprovació de l’esborrany de la Declaració Universal dels Drets Humans no va ser fàcil, segons va explicar Roosevelt en el llibre. Van debatre “La Carta magna de la humanitat”, tal com la va batejar l’activista, paraula per paraula. Finalment i gràcies a l’obstinació de Roosevelt, va ser aprovada per l’Assemblea General de l’ONU el 10 de desembre de 1948.

Lluny de finalitzar la seva lluita, Eleanor Roosevelt va continuar batallant perquè tots els drets recollits en el manifest es complissin sense excepció fins a la seva mort. Va morir el 1962 a causa d’una tuberculosi.

El tema de la setmana té la col·laboració de la Universidad Católica de Murcia (UCAM)

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -