3 maig 2024
spot_img
3 maig 2024

Els actors se sumen a la vaga a Hollywood

El sindicat d’actors dels Estats Units s’uneix als guionistes en una aturada que amenaça de paralitzar la indústria del cinema i la televisió

El Sindicat d’Actors de Cinema-Federació Nord-americana d’Artistes de Ràdio i Televisió (SAG-AFTRA, per les sigles en anglès), que representa més de 160.000 artistes de tot el món, ha aprovat per unanimitat iniciar una vaga que podria paralitzar la indústria del cinema i la televisió de Hollywood.

Aquesta decisió es va prendre dijous passat, després que el sindicat i els principals estudis de cinema i televisió del país no aconseguissin arribar a un acord sobre les condicions del nou contracte. D’aquesta manera, els actors s’uneixen al sindicat de guionistes, que està en vaga des de principis de maig.

Com els guionistes, els actors denuncien que els seus salaris són baixos i defensen que haurien de rebre una part proporcional dels beneficis que les plataformes de streaming obtenen. Mentre que els grans executius dels estudis estan rebent grans salaris, molts actors i actrius gairebé no es poden guanyar la vida amb la seva professió.

Els primers efectes de la vaga es van poder veure la setmana passada, durant la premiere d’Oppenheimer a Londres. Els actors de la pel·lícula van anar a la catifa vermella però, a l’hora de projectar el llargmetratge, van decidir sortir del cinema en senyal de suport a la vaga. Entre ells hi havia Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon i Florence Pugh.

Com a conseqüència de l’aturada dels guionistes, desenes de produccions audiovisuals ja s’han aturat. Sense ningú que escrigui els guions, les pel·lícules i les sèries no poden funcionar. Ara, amb els actors també en vaga, s’espera que encara hi hagi més retards i algunes obres es podrien arribar a cancel·lar completament.

L’arribada del streaming

Quan es crea una obra audiovisual, com ara una pel·lícula o una sèrie de televisió, els professionals involucrats (actors, actrius, guionistes, directors…) solen rebre un pagament inicial per la seva feina. Tot i això, també s’estableixen acords que els permeten rebre pagaments addicionals cada vegada que aquesta obra es reprodueix. És el que es coneix com a regalies.

Per exemple, en el cas de les reposicions a la televisió, cada vegada que una pel·lícula o sèrie es transmet novament, els professionals poden rebre una compensació addicional. Aquestes regalies generalment es basen en un percentatge dels ingressos generats per l’emissió de l’obra.

Però en els darrers anys, la indústria audiovisual ha experimentat canvis significatius, especialment a causa de la creixent popularitat dels serveis de transmissió en línia (o streaming) com Netflix, HBO Max, Disney+ i Prime Video. En aquestes plataformes, els models de retribució són diferents de la televisió i el cinema tradicional.

Segons denuncien actors, actrius i guionistes, ara guanyen molt poca compensació addicional quan algú veu la feina en una d’aquestes plataformes. A més, els serveis de streaming normalment paguen menys que la televisió i el cinema tradicional, per la qual cosa els professionals exigeixen una retribució més gran d’acord amb la seva feina.

Hollywood, l’epicentre del cinema

Hollywood és una zona ubicada a Los Angeles (Califòrnia) que s’ha convertit en el centre de la indústria cinematogràfica nord-americana. Encara que el terme Hollywood es refereix a un lloc concret d’aquesta ciutat, aquest s’utilitza normalment per referir-se a la indústria del cinema en general, així com a l’estil de pel·lícules produïdes als Estats Units.

Al llarg del segle XX, Hollywood va atreure productors, actors, actrius, directors i altres professionals de l’entreteniment. En aquesta zona de Los Angeles es van establir els grans estudis de cinema, com Warner Bros., Paramount Pictures, Universal Pictures i Columbia Pictures.

A hores d’ara, la indústria cinematogràfica de Hollywood és una de les més importants del país en termes econòmics. En total, la indústria nord-americana del cinema i la televisió genera 2,4 milions de llocs de treball i 186.000 milions de dòlars en salaris a través d’unes 122.000 empreses, segons les darreres dades de la Motion Picture Association.

Un dels grups més poderosos de Hollywood és l’Aliança de Productors de Pel·lícules i Televisió (AMPTP, per les sigles en anglès). Aquesta organització representa els principals estudis i productors de cinema i televisió i està encarregada de les negociacions laborals i els contractes col·lectius amb els sindicats d’actors i guionistes, entre d’altres.

En aquest sentit, l’AMPTP és l’entitat responsable de negociar els termes salarials, les condicions de treball i els beneficis dels treballadors de la indústria. La vaga dels actors ha estat convocada després de no arribar a un acord contractual amb aquesta organització.

Durant aquest mes de juliol, Junior Report oferirà materials didàctics setmanalment. Podeu subscriure-us a la nostra newsletter per seguir l’actualitat durant l’estiu.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -