Tres alumnes de 3r d’ESO del Col·legi Lestonnac (Barcelona) van anar al teatre Poliorama de Barcelona a veure l’obra, gestionada per l’empresa Top Grups
El dia 12 de març tres alumnes de 3r d’ESO del Col·legi Lestonnac de Barcelona van anar al teatre Poliorama, situat també a la ciutat, per veure Els Brugarol. La sortida va ser organitzada per Top Grups, l’empresa que té com a tasca la gestió del públic que vol anar a propostes culturals.
Des d’un punt de vista humorístic, aquesta peça teatral fa una diagnosi àcida del pensament conservador que tenen els joves i adults d’avui dia. Els protagonistes de la història són una família de l’alta burgesia catalana que es veu trontollada per una forta discussió quan la filla, Anna, activista social i feminista, decideix canviar-se l’ordre dels cognoms per a reivindicar la figura de la mare.
Tot això causa un gran problema perquè el seu pare, gran defensor del pensament tradicional i patriarcal, està en desacord amb el fet que la seva filla no porti el cognom Brugarol. Així doncs, la tensió entre un pensament de dretes (el del pare) i una –aparentment- ideologia d’esquerres (la de l’Anna i la seva parella) genera diversos enrenous i girs de trama que mantenen a l’espectador enganxat fins al final.
Aquesta obra, que escriu i protagonitza Ramon Madaula, resulta especialment interessant perquè aborda temes molt actuals i controvertits, i ho fa amb un humor salat, d’una manera molt entenedora i fàcil de seguir. En aquest sentit, sorprèn positivament l’estil lleuger i el ritme irònic a través dels quals succeeixen les escenes i es retrata la perspectiva de la vida que té cadascun dels personatges. És inevitable que, escoltant els cops de puny dialèctics que els personatges es donen entre ells, l’espectador surti de la seva zona de confort i reflexioni sobre la seva posició política respecte a temes com el feminisme o el racisme.
Encara que al principi sembli que l’obra no acabi d’arrencar a causa d’uns diàlegs repetitius que, a estones, es fan massa llargs, Els Brugarol finalment aconsegueix el que es proposa: entretenir, divertir i remoure les consciències del públic. I és que la seva final, tant inesperat com sarcàstic, representa un cru retrat de la societat d’avui dia i com, a vegades, l’èxit i el poder ens fan renunciar pel cap alt important: els nostres principis.
En definitiva, l’obra de teatre aconsegueix que passis una bona estona i la possibilitat de comentar amb els amics les contradiccions que tots arrosseguem. Si us ve de gust viure una situació així, que no us frenin les circumstàncies: la cultura és segura i hem de tornar a omplir els teatres!
Article escrit per L. Braganza, A. Perlado i A. Vilalta de la revista Lestonnac BCN Report que forma part del projecte Revista Escolar Digital (RED). RED és una xarxa de diaris dirigits i editats per alumnes.
Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.