22 desembre 2024
spot_img
22 desembre 2024

Els Castellers de Vilafranca guanyen un Concurs de Castells de Tarragona molt disputat

Fa més de 200 anys que els castellers van començar a Catalunya i l'any 2010 aquesta tradició es va convertir en Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Els Castellers de Vilafranca han guanyat el Concurs de Castells de Tarragona 2024, com ja varen fer la darrera edició, el 2022. És l'espectacle casteller més gran del món, que es fa a la Tarraco Arena Plaça. El Concurs de Castells de Tarragona rep les 12 millors colles del país que fan tremolar la plaça amb les construccions més complexes i espectaculars.

Aquest diumenge 6 d'octubre, els Castellers de Vilafranca, que vesteixen camisa verda, es van imposar a la competició, en una edició molt disputada, on no es va saber qui era la colla guanyadora fins al final. Dos dels moments més espectaculars va ser quan van carregar el 9 de 9 amb folre i amb tres enxanetes per primera vegada a la història, i un 4 de 10 amb folre i manilles. El folre fa referència al reforç de persones al segon pis i les manilles al tercer pis per assegurar la torre humana. Aquestes són dues de les construccions més difícils i més ben puntuades de les que s'han vist en aquest concurs. 

En segona posició hi va quedar la Colla Vella dels Xiquets de Valls, i tercers la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

La puntuació d'un concurs de Castells

Per valorar la dificultat dels castells, Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili van crear un model matemàtic per valorar-la. Hi ha 4 castells que només s'han carregat, sense aconseguir descarregar-los. En teoria, són els més difícils i són els més puntuats del concurs de castells d'aquest diumenge a Tarragona.

  • 3 de 9 sense folre. El més valuós és el 3 de 9 sense folre, amb 4.250 punts per descarregar-lo. És un castell amb tres castellers de base i nou pisos d'alçada. Habitualment es fa amb folre.
  • Pilar de 9 amb folre, manilles i puntals. Hi ha una persona per pis. Un folre amb 84 castellers, 36 a les manilles i 11 als puntals. És el segon castell més valorat, amb 4.060 punts.
  • 2 de 9 sense manilles. Dos castellers de base, més de 60 persones al folre i nou pisos d'alçada. Habitualment es fa amb manilles. Per això és tan difícil. És el tercer castell més valorat, amb 3.865 punts.
  • 9 de 9 amb folre. Nou castellers a la base. 130 castellers al folre i nou pisos d'alçada. És el quart castell més valorat, amb 3.670 punts.

L'origen dels castellers

Els orígens dels castells els trobem el 1790 a Valls, un municipi de la comarca de l'Alt Camp. A les primeres festes de la ciutat hi havia una cercavila anomenada Ball de valencians i moixigangues. Eren uns balls en què es feien moltes coreografies diferents i que acabaven sempre amb una torre de gent, només homes. Amb el pas del temps, aquestes torres van agafar tanta importància que van treure gairebé tot el protagonisme a la dansa. El més important era fer una torre ben alta.

El segle XIX és quan es fan els primers castells de 9 pisos. Els protagonistes són les colles de Valls, que anaven de Festa Major en Festa Major ensenyant a tothom el que sabien fer. I per fer-ho necessitaven l'ajuda dels habitants dels pobles que visitaven. Així van néixer les pinyes, que és la base compacta dels castells. A poc a poc, l'afició pels castells es va anar escampant.

Avui en dia hi ha 104 colles castelleres als Països Catalans que són membres de ple dret de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. Amb més de 200 anys d'història, la tradició dels castells es basa en el treball en equip, la solidaritat i l'esforç.

L'any 2010 aquestes construccions humanes es van convertir en Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Això vol dir que s'ha de mantenir i cuidar aquesta tradició perquè no desaparegui.

Treballa aquest tema a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -